Madonna: “Çocuklarıma 13 Yaşına Geldiklerinde Akıllı Telefon Alarak Büyük Bir Hata Yaptım”

  British Vogue ile konuşan Madonna, küçük çocukları için daha akıllı telefon kuralları uyguladığını söyledi. Şarkıcı, aktris, yapımcı, yönetmen ve altı anne, dergiye 13 yaşındaki oğlu David'in kendi akıllı telefonuna sahip olmasına izin vermediğini söyledi. Cihazların çocuklar üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu ve dünyayla ilişkilerini değiştirdiğini söyledi.

Dünyaca ünlü pop ikonu Madonna, çocuklarının başlarını akıllı telefonlarından kaldıramayan teknoloji bağımlıları olmalarını istemiyor. 

İngiliz Vogue dergisine konuşan Madonna, küçük çocukları için akıllı telefonlar konusunda katı kurallar koyduğunu belirtti. Şarkıcı, oyuncu, yapımcı, yönetmen ve altı çocuk annesi sanatçı, 13 yaşındaki oğlu David’in telefon sahibi olmasına henüz izin vermediğini söyledi. Teknolojik cihazların çocuklar üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını ve dünyayla ilişkilerini değiştirdiğini belirtti. 

“Büyük çocuklarıma 13 yaşına geldiklerinde telefon alarak büyük bir hata yaptım,“ diyor 60 yaşındaki Madonna. “Çocuklarımla aramızdaki ilişkinin neredeyse bitmesine sebep oldu. Telefonları hayatlarının çok büyük bir parçası haline geldi. Görsel dünyaya fazla kapıldılar ve kendilerini başka insanlarla karşılaştırmaya başladılar ki bu kişisel gelişim için çok olumsuz bir davranış.”  

Akıllı telefonların çocuklar üzerindeki etkileri gerçekten çok büyük. Öyle ki, telefonlar çocukların beyinlerini değiştirebiliyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri, son on yıldır 11.000 çocuğu inceledikleri 300 milyon dolarlık bir araştırma yürütüyor. Şimdiden bazı sonuçlar elde edildi bile: 4500 katılımcının MR (manyetik rezonans görüntüleme) sonuçları, günde 7 saatten fazla akıllı telefon kullanan çocukların beyinlerinde fiziksel değişimler meydana geldiğini gösteriyor. 

Bu değişimler arasında, düşük IQ ile ilişkilendirilen beyin korteksinin incelmesi yer alıyor. Akıllı telefonlarıyla günde yalnızca iki saat geçiren çocukların da daha düşük dil ve düşünme becerileri olduğu açığa çıktı. Amerikan Pediatri Akademisi tarafından yayınlanan ekran zamanı kılavuzunun yazarlarından olan Dimitri Christakis, CBS teleziyon kanalına, “Kontrol edemediğimiz bir tür doğal deneyin ortasında gibiyiz,” dedi. 

Akıllı telefonlar Snapchat, Facebook ve Instagram gibi uygulamaları beraberinde getiriyor. 2015 yılında yayınlanan bir araştırma, sosyal medyayı çok sık kullanan çocukların – yani günde iki saatten fazla – zihinsel sağlık belirtilerinin zayıf olduğunu gösteriyor. 

Madonna, ergen oğluna akıllı telefon almamakla akıllıca davranıyor. Ergen zihinsel sağlığı tedavi merkezi olan Paradigm Malibu’nun kurucularından Cole Rucker’a göre; depresyon veya anksiyeteden muzdarip ergenler duygularını kabullenmek, yönlendirmek ve ilişki geliştirmek yerine akıllı telefonlarını duygularıyla başa çıkma aracı olarak kullanıyorlar. 

San Francisco’da faaliyet gösteren ve teknoloji ile medyanın aileler üzerindeki etkilerini araştıran bir organizasyon olan Common Sense Media tarafından geçen yıl yayınlanan araştırmaya göre, 6 yaşından büyük çocukların neredeyse yarısı (yüzde 45) kendi mobil cihazına sahip. Çalışmada “Çocukların televizyon dizilerine, videolara ve oyunlara erişim yöntemi ve bakış açıları değişti,” deniyor. Ve artık tüm bu ekran aktiviteleri için saatlerini harcıyorlar. 

Araştırmaya göre, telefonlar 2018 yılında ekran zamanının yalnızca yüzde 4’ünü içerirken şu anda bu oran üçte bir. Çocuklar günde ortalama 48 dakikalarını telefonlarda ve tabletlerde geçiriyorlar, bu rakam 2011’den bu yana her gün beş dakika arttı. Amerikan Pediatri Akademisi, 2 ila 5 yaşındaki çocukların günde bir saatten fazla hiçbir türden ekrana maruz kalmamasını öneriyor. 

Çocuklar elbette örnek alarak öğrenirler. 1700 ebeveynin katılımıyla gerçekleştirilen Common Sense Media anketine göre, 8 ila 18 yaş arası çocuklara sahip ebeveynler, işte ve evde ekran başında günde 9 saatten fazla vakit geçiriyor. Çocuk psikologları, ebeveynlerin çocuklarının yanında telefon kullanmasının ilişkilerine zarar verdiğine dikkat çekiyor. 

Aynı organizasyon tarafından gerçekleştirilen ve 2650’den fazla çocuğun katıldığı benzer bir anketin sonucu ise şu şekilde: Küçük çocuklar ekran başında günde ortalama 4.5 saatten fazla zaman geçiriyorken bu rakam ergenler için tam 6.5 saat. Organizasyonda araştırma direktörü olarak görev yapan Michael Ronn, “Ebeveynlerin medya ve teknolojiyi nasıl kullandıklarına, çocuklarını bu konuda nasıl yönettiklerine ve izlediklerine dürüst bir şekilde bakmayı umuyoruz,” diyor. 

Kaynak:https://www.marketwatch.com/story/madonna-is-correct-about-smartphones-changing-childrens-behavior-they-have-unforeseen-disturbing-effects-2019-05-06?fbclid=IwAR0imeB_FlkNYxd_UCWvQ_6y86959jJxHB4HbAAHT4EUVan7mOT3a8TE-FE