Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nde Uzman Öğretmenlik için 10 yıl hizmet, 180 saat eğitim programı ve sınav şartı, Başöğretmenlik için ise 240 saat eğitim programı, uzman öğretmenlikte geçen 10 yıl hizmet şartının yanı sıra, sınav şartının konulmasına öğretmenler tepkili.

Sosyal medya üzerinde başlattığım “Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik için sınav şartı kaldırılsın” başlıklı ankete 24 saat içinde yaklaşık 17 BİN kişi katılım sağlayarak, düşüncesini belirtti.   Ankete katılım sağlayan 16 BİN 200 katılımcı sınav şartının kaldırılmasını istiyor.  687 katılımcı sınav şartının devam etmesini isterken, 72 katılımcı ise sınav şartı konusunda kararsız kaldı.

 Anket katılımcıları ankete, sınav şartının kaldırılması yönünde öneri içeren seçenekler eklerken yorumlarıyla da ileride sorun olarak karşımıza çıkacak durumları ve sınav şartına olan tepkilerini ifade ettiler.

İşte bu ifadelerden bazıları…

“İlla ki sınav olacaksa, bakan dahil herkes girsin.”

“Hazineye çok büyük bir yük olacağı için sınav şartının konduğunu düşünüyorum.”

“Bu konuda sendikalar maalesef etken olamıyor.

Ucube bir durum ve sadece kariyer basamaklarını adliyeye taşıyorlar. Öğretmenlere hakaret olarak algılıyorum.

Umarım yeni öğretim yılında bu karardan vazgeçilir”

“Sendika başkanları ve yönetim kademeleri de sınava girmeli”

“Benim bir tane başöğretmenim var. Mustafa Kemal Atatürk. Onun dışında uzman öğretmenlik için 10 yılını dolduran uzman olmalı.”

“Aramıza nifak dokuyorlar, eşitliği bozuyorlar.”

“Hangi sınıflara uzman girecek? Uzman öğretmen verilmeyen sınıflar çok şanssız olmayacak mı(!)”

“Kesinlikle sınav şartı kaldırılmalı”

“17 yıldır bu sınav neden yapılmadı? Bu hesabı kim verecek?”

“Öğretmenlik zaten özel ihtisas gerektiren bir meslek gurubudur. Bu nedenle sınav şartı tam bir garabettir.”

“Hizmet yılı esas alınsın”

“Biz zaten alanımızda uzmanız. Başöğretmenimiz de var. Ünvanlaştırma hem gereksiz hem sonrası tehlikeli”

“Okul açılınca daha kötü sıkıntılar yaşanır, öğretmen sınava mı çalışsın öğrencileriyle mi ilgilensin?”

 “Evet sevgili meslektaşlarım,

Bu sınava karşı olanlardanım. Bazı meslek grupları çalıştığı süreye bakılarak terfi ediyor yükseliyorlar. Neden öğretmenlere böyle bir yaptırım uygulanıyor dersiniz?

“Önce Milletvekillerimizi sınava alsınlar. 2. Aşamada bize ders anlatanları sınav yapalım. 3- Velilerimizi sınava alalım.”

“Yüksek lisansı bitiren neden sınavdan muaf tutulmuş anlamış değilim. Yüksek lisansı kazanmışsa bu sınavı da kazansın. Ayrıca konular Rehber öğretmenlerin konuları, diğer branşlar için baraj 60’a çekilmesi gerekir.”

“Şurada, benim gibi, sınava %96 oranında karşı olan öğretmen arkadaşlarımızdan bir tane bile olsa, sınava karşı olmayan, sınavı mahkemeye götüremeyen, Eğitim-Bir-Sen adlı sendikadan istifa etmeliler.”

“Maalesef yetkili sendika bu konuda hiç destek vermiyor. Zaten üst yönetiminin öğretmen kazanımı hiç umurunda değil. Tek dertleri koltuk.”

“Ben protesto ediyorum ve sınava girmeyenlerdenim daha önceden Uzman olanların çoğu en azından çevremden bildiğim bilgisayar ve yazıcı kullanmayı bile bilmiyor diksiyon desen maalesef ama şimdi başöğretmen olmak için başvuruyor ..başöğretmenlik bir kişiye yakışıyor o da ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk”

“20 yılını geçen herkes uzman öğretmen olsun ve konu kapansın bence”

“KENDİNİ BİLMEYEN, KENDİ DEĞERİNİ BİLMEYEN, KENDİ DEĞERİNİN FARKINDA OLMAYAN ÖĞRETMENLERE AZ BİLE YAPIYORLAR.

BENCE HER YIL SINAV YAPMALILAR....”

“Kaldırılmasın diyenlerin akıl sağlığından şüphe duyuyorum.

“Bunlar nasıl öğretmen olabilmisler meraktayım”

“Video izlemek yeterli olmalı”

“Herkes tek başöğretmenimizin MUSTAFA KEMAL ATATÜRK olduğunu haykırmalı.”

Sonuç olarak öğretmenlerin seslerine kulak verilmeli. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nde yer alan Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınav şartı kaldırılmalı. . Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nde başvuru hakkı için şart koşulan hizmet süreleri dikkate alınarak meslekte 10 yılını doldurana Uzman Öğretmenlik, 20 yılını doldurana Başöğretmenlik ünvanı tanımlanmalı ve tazminat ücretleri maaşlara yansıtılmalı.     

 

Kadriye Demirel

Eğitimci Yazar