SERBAY MANSUROĞLU
Ömer Seyfettin’in öykü kitaplarının asıl karakterleri, Çocuk Kalbi’nden Enrico ya da Guliver, Tom Sawyer, Don Kişot, Polyanna, Küçük Prens… Bizim kuşak için okul sıraları ile ev arasında hayatımızı kuşatıp dönüştüren öykülerin kahramanları onlar. Şimdilerde bilimsel eğitimden uzaklaşılan okullarda o zamanlar öykü kitapları yaşamın zorluklarına karşı kılıcı kuşanmaktı!

Okullar özgür düşünceyi, bilimi yaşamdan çıkarırken çocuk edebiyatı bu erozyona ve çoraklığa karşı itiraz eden, sorgulayan çocuklar için eserler üretmeye devam ediyor.

Bir kitaptan yola çıkarak sorgulayacak, özgür düşünceyi savunacak, kendini ifade edecek, dünyaya kafa tutacak ve onu değiştirecek çocuklar için son dönemin öne çıkan kitaplarını sıraladık. İyi okumalar...

Çöplük Kralı

kafa-tutan-cocuklar-icin-kitaplar-379469-1.

Etiyopya’daki sokak çocuklarının gerçek yaşamından yola çıkan dokunaklı ama cesaret verici bir öykü… Çöplük Kralı tüm dünyada sokaklarda, bir başlarına hayatta kalmaya çalışan çocukların yaşamına Etiyopya’dan mercek tutuyor. Ödüllü yazar Elizabeth Laird Etiyopya’da yaşadığı sırada tanıdığı sokak çocuklarının hayatından yola çıkarak etkileyici ve gerçekçi bir öykü kaleme almış. Öykünün merkezinde çok farklı kökenlerden gelen iki çocuk var: Dani ile Mamo.

Ah Bir Kedi Olsam

Buket Uzuner, okurlarına 7’den 70’e içindeki çocuğu her zaman yaşatan “tüm çocuklar” için bir kitap yazdı!

Everest Yayınları etiketini taşıyan Ah Bir Kedi Olsam! çevre bilincini, aktivist ruhu, doğaya saygıyı, “niyet”in önemini minik kahramanı Can’ın gözünden anlatıyor.

Sanata İlk Adım Dizisi

Mavisel Yener, Şiir Sevenler Parmak Kaldırsın’da edebiyatın ve şiirin doyumsuz tadını; Kedi Sevenler Buraya Toplansın’da plastik sanatların ölümsüzlüğünü; Oyun Sevenler Şapka Taksın’da ise sahne sanatlarının vazgeçilmezliğini masalsı bir dille anlatıyor. Üç kitaptan oluşan dizinin birbirinden güzel resimleri ise Esra Uygun’un imzasını taşıyor. Okurunu sanatla buluşturup eleştirel ve yaratıcı düşünceyi destekleyen, sürükleyici, eğlenceli diliyle Sanata İlk Adım Dizisi, 6 yaş üstü tüm okurlara hitap ediyor.

Marge!

Ünlü oyuncu ve komedyen Isla Fisher’ın kaleminden çocuk okurların çok seveceği haylaz bir kahraman: Gelmiş geçmiş en çılgın ve en eğlenceli bebek bakıcısı Marge! Marge’ın komik hikâyelerinden oluşan üç kitaplık diziden ilk olarak Marge İşbaşında ile Marge ve Korsan Bebek, kısa süre önce Hep Kitap logosuyla çıktı.

Türkan Saylan

Notabene Antikahramanlar Serisi’n,n Türkan Saylan’ı anlatan kitabı oldukça beğenildi. Kitabın son sözünde yazar Melike Belkıs Aydın “Bu kitapta Türkan Saylan, prens tarafından kurtarılmayı bekleyen bir prenses olmayı reddetti. Hayatı boyunca, yapmak istediklerine kendisi karar verdi. Önce hayal kurdu, sonra kurduğu hayalleri gerçekleştirdi. Unutma; her kadın gücünü hayallerinden alır” diyor.

Sırtımdaki Okyanus

Serhan Kansu, yaşanmış bir olaydan esinlenerek kaleme aldığı Sırtımdaki Okyanus isimli kitabında, yavru kaplumbağa Gambi’nin bir okyanus kadar derin düşünceleriyle buluşturuyor bizi. Gambi, yaşamın merkezindeki özgürlük, iyilik, kötülük, insan, doğa, dünya, para ve sevgi gibi kavramları tatlı tatlı sorgularken, terk edilmişlik duygusu ve gerçek dünyayla yüzleşiyor: “Özgürlük nedir Rafi, daha büyük bir akvaryumda olmak mı?”

Küçük Şeyler

Sıradan bir çocuğun endişelerini anlatıyor Küçük Şeyler. Okulda başarısız oldukça stres duyan; arkadaşlık edinmekte, ortama ayak uydurmakta daha da zorlanan bir çocuğun evrensel hikâyesi bu.

Avustralyalı sanatçı Mel Tregonning, tek bir sözcüğe ihtiyaç duymadan küçük bir oğlan çocuğun iç dünyasını anlattığı Küçük Şeyler’de, insanın ruhunun barındırdığı kaygı, korku gibi duyguların üzerine eğiliyor. Ve bunu yaparken insanı mutsuz hissettiren şeylerin yanı sıra, mutlu hissettirecek bazı küçük şeylerin de var olabileceğini fısıldayıp kimsenin kusursuz ve eksiksiz olmadığını hatırlatıyor.

Bulutlara Şiir Yazan Çocuk

Çok sevilen mizah ustası, yazar Behiç Ak’ın çocuk romanları koleksiyonu altıya ulaştı.Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! ile başlayan, Postayla Gelen Deniz Kabuğu, Eve Giden Küçük Tren, Bebek Annem ve Çatıdaki Gezegen’le genişleyen koleksiyon, Bulutlara Şiir Yazan Çocuk’la taçlandı. “Tektip çocuk” tehlikesine birbirinden farklı ve özgün çocuk karakterler yaratarak karşı duran sanatçı, modern dünyanın ve sosyal medyanın tekdüzeliğini, sıkıcılığını mavi bulutlarla dağıtıyor. İçinden şiirlerin, masalların ve hayallerin geçtiği roman, desenleriyle de okumayı keyfe dönüştürüyor.

Zeyno Kitapları

Sait Faik Hikâye Armağanı ve Oğuz Atay Öykü Ödülü gibi önemli ödüllerin sahibi Ahmet Büke, Eyvah Babam Şiir yazıyor ve Annem Uzayda isimli 2 kitaplık “Zeyno Kitapları” dizisiyle kısa süre önce minik okurlarla buluştu. Okuma serüvenine yeni başlayan çocuklar için bir aile hikâyesi anlatan yazar, toplumsal cinsiyet rollerini de tersine çeviriyor. 2018 Hans Christian Andersen Ödülü’ne aday gösterilen başarılı illüstratör Sedat Girgin’in desenleriyle boyutlanan iki kitap, anlatımı, konusu ve renkleriyle her yaştan okuru etkileyecek güçte.

Daralan

kafa-tutan-cocuklar-icin-kitaplar-379470-1.

Yazar ve yayıncı Mine Soysal’ın kıyıda köşede kalmış yaşamlara odaklandığı gençlik romanı Daralan, Günışığı Kitaplığı etiketiyle yayımlandı. Soysal, bu kitabında gençlerin küskün içsesini, biriken kaygılarını, kimi öfkeli kimi cesur çıkışlarını küçük bir Anadolu kentinin yoksul mahallesinde buluşturuyor. Hayatın yürek burkan zor yanlarını dillendirirken sevgi ve anlayışa tutunuyor.

Kime Göre Neye Göre?

Toprak Işık’ın Kime Göre, Neye Göre? kitabı Einstein’ın görelilik teoremini, ‘ben bunu hayatta anlamam’, diyenlerin yüreğine su serpecek kadar eğlenceli ve basit bir dille hem de sürükleyici bir hikaye ile harmanlayarak anlatıyor.

Birgun.net