ABD'ye yönelik Irak'ta gerçekleştirilen"Kasım Süleymani" misillemesiyle aynı gün başkent Tahran'da düşen uçakla ilgili bomba itiraf... Uçağın "teknik bir aksaklık" nedeniyle düştüğünü savunan Tahran Yönetimi, Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi uçağın "insan hatası" kaynaklı düşürüldüğünü kabul etti.

Devlet televizyonunun aktardığı açıklamada, uçağın İran Devrim Muhafızları’na ait hassas bir alan yakınlarında uçması nedeniyle “insani hata” kaynaklı olarak düşürüldüğü belirtildi.

Tahran Yönetimi, olayda payı olanlardan hesap sorulacağını da vurguladı.

KARA KUTU DÜN AÇILDI

İran resmi haber ajansı IRNA, uçağın kara kutusunun dün açılacağını duyurmuştu.

Reuters ise Ukrayna Havayolları’na ait uçağın kara kutu incelemesinde Fransız BEA şirketinden uzmanların da yer alacağını aktarmıştı. Tahran, uçağın kara kutusunu Amerikan firması Boeing’e göndermeme kararı almıştı.

NE OLMUŞTU

Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi uçak, 8 Ocak sabahı Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran'daki İmam Humeyni Havalimanı'ndan kalktıktan kısa bir süre sonra düşmüştü. 176 yolcunun tamamın hayatını kaybettiği uçakta 82 İranlı, 63 Kanadalı, 11 Ukraynalı, 10 İsveçli, dört Afgan, üç Alman ve üç İngiliz bulunuyordu.

Sözcü