Ebeveynler tabii ki çocuk eğitimi konusunda tecrübeli, ama öğretmenler gibi profesyonel değildir. O yüzden öğretmenlerin paylaştığı etkinlikler hem evde yapılabilir olmalı, hem de ebeveynlerin destekleyici rolü unutulmamalıdır.

Aşağıdaki fikirler konuşmayı, dinlemeyi, okumayı ve yazmayı, sosyal ve duygusal öğrenmeyi, matematiği, müziği, fen bilgilerini, çizimi ve tiyatroyu harmanlıyor. Bu etkinlikler ebeveynlerin öğrenme ortamı kurmalarına yardımcı olacaktır. Aslında evde öğrenme çok benzersiz ve güzel bir yol olabilir.

Çocuklar Evdeyken Yapılabilecek 5 Eğitsel Etkinlik

1. Şiir Kahvehanesi: Şiir okunan bir kahvehane teması öğrencilerin samimi bir ortamda şiir okuması, yazması ve paylaşması için harika olabilir. Öğrencileri şiir yazmaya teşvik ederken uyakların bir gereklilik olmadığını vurgulamak önemli. Güzel şiirler çocuğun etrafındaki dünyadan da gelebilir.

Evde bir şiir kahvehanesi kurmak için ailenin her bir üyesi bir şiir seçer (Eğer varsa şiir kitaplarından yararlanmak iyi bir fikirdir, eğer uygun şiirler yoksa bunu kısa öyküler ile de yapmak iyi bir fikir olabilir). Her aile üyesi kendi şiirlerini birçok defa okur. Öğrencilerin okuma hızını, tonlamayı ve duygusunu vermek için ebeveynler bu aşamada yardımcı olabilir.

Öğrenme ortamını güzelleştirmek için o köşeye şöyle bir ad verilebilir: “______ Ailesi Şiir Kahvehanesi.” Atmosferi değiştirmek için ışıkları kısıp alkışlama sesleri olan bir video hazırlayabilirsiniz. Son olarak, her aile üyesi şiirini yüksek ses ile okur – eğer isterseniz aile dostlarınız ile video konferans da yapabilirsiniz, sadece bir fikir.

2. Günlük Tutmak: Günlükler, Julie Cameron’a göre, arkadaş gibidir. Günlükler, hayâller, korkular, sıkıntılar ve umutların olabileceği – günlük yaşamın yansıtılabileceği saklı yerlerdir. Günlükler, gizli düşüncelerin taşınabilir yuvasıdır ve sıkıntılı zamanlarda terapi işlevi de görebilir.

Öğrencilerin her gün evde olduğu günlerde, günlerin takibini ve nasıl hissettiklerini yazacak güzel bir yol olabilir. Ebeveynlerin de en azından başlangıçta çocuklar ile günlük tutmaya başlaması yardımcı olabilir. Pekiyi ebeveynler nasıl başlayabilir? İlk olarak, oturacak rahat bir yer seçilmeli, çocuk da oraya davet edilmeli ve sesli düşünülmeli “Ne yazsam acaba. Akşam yemeğinde ne yapacağımı yazabilirim. Ya da akşam yemeğinde ne istediğimi de yazabilirim.” Sonra ebeveyn, yazmaya başlayabilir. Buradan sonra ebeveynler öğrencilere kendi rahat yerlerini bulmaları ve orada yazmaya başlamalarını teşvik edebilir.
Ayrıca çocukların güvenini kırmamak adına çocukların günlükleri asla okunmamalıdır.

3. Bir Şarkı Yazmak: Şarkı söylemek ve şarkı yapmak insanı eğlendirir, mutlu eder ve sağlıklı tutar. Şarkı yazmak, katılan herkes için süreç odaklı eğlenceli bir deneyimdir. Bazı araştırmalar şarkı ve müzik yapmanın motivasyona ve dil öğrenmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Apple ürünleri için GarageBand, ücretsiz bir uygulama olup çocukların da kullanabileceği basit bir müzik yapma uygulamasıdır. Ailece denenebilir.

Müzik yaparken, çocuklar birçok konu öğrenebilir. Her şarkının veya müziğin ciddi olmasına gerek yok, bazen sadece eğlenceli olması için anlamsız müzikler de yapılabilir.

4. Kukla Gösterisi Yapmak: Yaşadığımız teknolojik dünyada kukla gibi eskide kalmış bir eğlence yöntemi aslında epey çekici bir yöntem olabilir. Kuklalar, çocukları ve izleyenleri hayâl güçlerini kullanmaya iter. Ayrıca kukla yapmak için de fazla malzemeye gerek yoktur. Kâğıtlar ve kartonlar ile bile kuklalar yapılabilir.

Ebeveynler, kukla yapımı sırasında öğrencilere karakterin arkaplanını üretmelerini, bir hikâye akışı yazmalarını, bir örüntü kurmalarını teşvik edebilir. Ya da kuklalar hayvan ise, o hayvanın yaşadığı çevre ve diğer ayrıntılar kukla gösterisine aktarılabilir.

5. Bir Öykünün Sonunu Değiştirmek: Kitap okurken öğrenciler öyküye aktif katılım sağlar ve öykünün gidişatına etkide bulunabilirse, kendi öğrenme süreçlerinin farkındalıkları artıyor. Öykülerin sonunu değiştirmek ise, öğrencilerin öyküyü kendi bakış açıları ile görmelerine olanak sağlıyor.

Başlarken, bir kişi bir öyküyü yüksek sesle okur, öykünün doruk noktasında durur. Sonra her aile üyesi kendilerine göre öykünün nasıl bitmesi gerektiğini belirtir. Bu, yazarak, ses kaydı yaparak ya da video çekerek olabilir. Daha sonra herkes bir araya gelip öykünün nasıl bitmesi gerektiğini açıklar.

Başka bir fikir olarak ise, öğrenciler kitabın nasıl biteceğini tiyatro performansı ile gösterebilir, ya da kitaptaki karakterler ile “röportaj” yapıp öykünün saklı detaylarını bulmaya çalışabilir.

Bu eğitim fikirlerinin hepsinde öğrenci, öğrenme sürecinin merkezindedir, merkezinde olmalıdır. Eğer öğrenci kurbağalara ilgi duyuyorsa, kurbağalar ile ilgili bir öykü ya da şiir bulun. Ya da kurbağalar ile ilgili kukla yapın.

Öğrencinin evde olması yapılacak ekstra bir çok iş anlamına gelmiyor aslında. Hem ebeveynin öğrencinin öğrenmesine tanık olabileceği, hem de öğrencinin hayatı boyunca unutamayacağı eğitim aktiviteleri yapılabilir.

Keram Neyman / pratikogretmen.com