Fuat Oktay: Tam kapanmayı uzatmak gündemimizde yok

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 'Tam kapanmayı uzatmak gündemimizde yok' dedi.

SİYASET - 13-05-2021 13:57

Fuat Oktay: Tam kapanmayı uzatmak gündemimizde yok

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yaptığı açıklamalar

KAPANMAYI UZATMAYACAĞIZ

Koranavirüsle mücadele kapsamında 17 Mayıs'a kadar uygulanan tam kapanmanın uzaması gündemde mi?

Türkiye, salgınla en başarılı mücadeleyi veren ülkeler arasında yer alıyor. Nisan ayı içinde önce kısmi kapanma ve devamında da tam kapanma şeklinde tedbir almak kaçınılmaz hale gelmişti. Bugün itibarıyla hep birlikte alınan tedbirlerin sonuç vermeye başladığını günlük vaka sayılarından görebiliyoruz. Bugün için tam kapanma süresinin uzatılması yönünde bir gündemimiz bulunmuyor. Bu konuları en geniş haliyle tüm yönleriyle kabinede değerlendirilip Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde normalleşme sürecine ilişkin kararlar alınır.

AŞILAMADA 7. SIRADAYIZ

Yerli aşı çalışmalarında son durum nedir?

Aşılamada dünyada en iyi durumda olan ülkelerden birisiyiz. Dünyada en fazla aşı uygulayan 7'nci ülke konumundayız. Dün itibarıyla, toplam yapılan aşı sayısı 25 milyonu geçti. Sinovac ve Pfizer-BioNTech aşılarının yanı sıra Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının temini ve ülkemizde üretimiyle birlikte aşılamadaki hızımızı daha da artırıyoruz. Aşı geliştirme süreçlerinde yer alan tüm paydaşlarla çok sıkı bir koordinasyon içindeyiz. Güçlü bir izleme-takip sistemi oluşturduk. Bu gayretler sayesinde aşı çalışmalarında önemli bir noktaya ulaştık. Her şey yolunda giderse, eylül-ekim gibi ilk yerli aşımıza acil kullanım onayı verilebileceğini düşünüyorum. Yıl sonuna doğru ise birkaç yerli aşımız daha olabilir.

KÖPEĞİNİN ADI 'CESUR'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay aynı zamanda bir hayvansever. Oktay'ın 'Cesur' isminde 5 yaşında Alman kurt köpeği bulunuyor. Çocukluğundan beri hayvanlara özel bir sevgisinin olduğunu söyleyen Oktay "Çocukken köye gideceğimiz günü iple çekerdik. Köy yeri işte, akrabalarımızın atları vardı, kedi ve köpeğimiz vardı. Köyde ata binmeye bayılırdım. Köpeğimize olan ilgim de ayrıydı. Şimdi de 'Cesur' adında 5 yaşında bir Alman kurt köpeğimiz var. Çocuklarım da hayvan sevgisini tatsın istedim. Cesur artık ailemizin ayrılmaz bir ferdi" dedi.

BABAMIN HİÇ 'OFF' DEDİĞİNİ DUYMADIM

Yozgat'ta doğan ve çocukluğunu orada geçiren Fuat Oktay, ailesinin ve özellikle ablasının kendisi üzerinde çok hakkı olduğunu söyledi. Oktay "Babam devlet memuruydu. Annemin sağlık sorunları vardı. Rahatsızlığı uzun yıllar boyunca sürdü. Ablamın çocukluğumdan itibaren benim üzerimde çok büyük hakkı vardır. Hatırlıyorum da, babam maaşını alır almaz öncelikle anacığımın tedavi masrafları için gereken meblağı bir kenara ayırırdı. Kalan para ile evin geçimini sağlardı. Babamın bu konuda hiç 'off' dediğini duymadım; yaşadığı zorlukları bize hiç yansıtmadı. Her zaman şük-retti, bize de şükretmeyi, o yokluğun içinde dahi 'ben' değil 'biz' demeyi öğretti. Elindeki ile mutlu olmayı ve paylaşmayı öğretti" diye konuştu.

ESKİ BAYRAMLAR ÖZLENMEZ Mİ?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, röportajda, eski bayramlara duyduğu özlemi dile getirdi. Oktay "Eski bayramlar özlenmez mi? Çocukluğumda, hatırlıyorum da, bayram namazından sonra babamın, rahmetli annemin o mübarek ellerini öper, bayramlaşırdık. Komşularımızla mahallede birlikte kahvaltı yapar, yakınlarımızdan harçlıklarımızı alırdık. O bir gelenekti bizim için. Ama sadece çocukluk ya da gençlik dönemlerindeki bayramlar mı özlenen? Salgın döneminde gördük ki birlikte yaşadığımız tüm bayramlar özel ve güzelmiş. Ancak en önemlisi, bombalar altında savunmasız çocukların, insanların ölmediği, zulüm görmediği bayramları yaşayabilmek. Bir gün o da nasip olur inşallah" dedi.

"GAZOZ KAPAKLARIYLA OYNARDIK"

Çocukken bayramlarda harçlık topladığını söyleyen Fuat Oktay o harçlıklarla neler yaptığını ise şöyle anlattı:

Her çocuk gibi misket ve şekerleme alırdık. Misket, o yılların bir numaralı oyuncağı idi. Bir de bayram harçlıklarımızla gazoz alırdık. Meşrubatı afiyetle içer, sonra da kapaklarını düzleştirir, onlarla oyun oynardık. Bayramlarda şeker topladık ama çok da değil. 'En çok şekeri ben toplardım' ya da 'en çok harçlığı ben toplardım' diyemem. Zaten harçlıklar da öyle bol değildi. Ama sonra, büyüdük, evlendik, barklandık, çocuk sahibi olduk. Kızım ve ikiz oğullarımı küçüklüklerinde özellikle geleneklerimizi yaşatmak adına, simgesel de olsa, bayramlarda şeker toplamaya teşvik ettim. Zamanında benim yaşadığım ve özlemle andığım o çocuksu güzellikleri kendi çocuklarım da yaşasın istedim. Her baba gibi.

Türkiye

 

DİĞER HABERLER
Yerel Seçimler Türkiye Haritası yayınlandı: Hangi ilde, hangi parti önde?

Yerel Seçimler Türkiye Haritası yayınlandı: Hangi ilde, hangi parti önde?

24-03-2024 - SİYASET

Erdoğan'dan 'emekli maaşı' açıklaması

Erdoğan'dan 'emekli maaşı' açıklaması

05-03-2024 - SİYASET

Erdoğan, emekliye zamma kapıyı kapadı: 'Kurtarmıyor'

Erdoğan, emekliye zamma kapıyı kapadı: 'Kurtarmıyor'

28-02-2024 - SİYASET

Bakan Işıkhan'dan 'memur zammı' ve 'asgari ücret' açıklaması

Bakan Işıkhan'dan 'memur zammı' ve 'asgari ücret' açıklaması

22-12-2023 - SİYASET

Ankara Belediye Başkanlığı adaylığı için 'Ziya Selçuk ikna edildi' iddiası

Ankara Belediye Başkanlığı adaylığı için 'Ziya Selçuk ikna edildi' iddiası

21-12-2023 - SİYASET