Enflasyon altında ezilmek memurların kaderi olmasın!

Anadolu Eğitim Sendikası Mayıs ayı enflasyon oranının açıklanması nedeniyle yaptığı basın açıklaması yaptı. Açıklamaları şöyle;

SENDİKA - 05-06-2023 16:41

Enflasyon altında ezilmek memurların kaderi olmasın!

“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Mayıs ayında enflasyon (TÜFE)  % 0,04 artmıştır. Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)’a göre bu oran (Doğalgaz fiyatının sıfır alınarak ölçülen) %5.68’dir. Yine TUİK’ e göre 12 aylık enflasyon %   iken ENAG’ a göre %105.45’dir.

 
Böylelikle yılın ilk beş aylık enflasyonu %   olmuştur. İlk altı ay için kamu çalışanları ve emeklileri için verilen %8’lik artış erimiştir. Şimdiden yaklaşık %7 enflasyon alacağı oluşmuştur.
 
TÜİK tarafından açıklanan bu rakamlar vatandaşlarımızın çarşıda, pazarda ve genel olarak günlük hayatta yaşadığı enflasyonu yansıtmamaktadır.
 
Resmi hesaplamaların TÜİK’in verilerine göre yapılıyor olmasının ve TUİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini ne yazık ki aylığından başka geliri olmayan memur ve emekliler ile dar gelirli vatandaşlar ödemektedir.
 
 
MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ARTIŞLARI İÇİN TÜM KONFEDERASYONLAR SÜRECE DAHİL EDİLSİN
 
Sayın Cumhurbaşkanının seçimden önce vermiş olduğu sözlerden biri en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı ve en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından az olmayacağıdır.  
Bu artışın nasıl yapılacağı, ne kadarının seyyanen ne kadarının yüzdelik artış olarak verileceğinin ötesinde meslekler ve unvanlar arasındaki adaletsizliğin giderilmesi için kapsamlı bir değişiklik şart olmuştur.
Tüm bu nedenlerle sosyal taraflar çalıştırılmalı, tüm konfederasyonların katılımı ile birlikte köklü bir değişiklik zemini oluşturulmalıdır.
 
 

MEMUR MAAŞLARI YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNE ÇIKARILMALIDIR

Türk İş’in hesaplamış olduğu Mayıs ayı verilerine göre Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)  10.360 TL’ye,
 
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 33.750 TL’ye,
 
Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 13.440 TL’ye yükseldi.
Asgari ücretin 8506 TL, ortalama emekli sandığı aylığı 8.610,1 TL ve ortalama memur maaşının 12.200,5 TL olduğu günümüzde sabit gelirliler için her ay daha da zorlaşmaktadır.
 
Sabit gelirliler bu enflasyon ve hayat pahalılığı ile artık geçinemiyor. Maaş sisteminde köklü değişiklik yapılarak en düşük devlet memuru maaşı yoksulluk sınırından başlamalı; meslek ve unvanlara göre bu rakam artırılmalıdır.
 
   
GELİR VERGİSİ KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN % 15’TE SABİTLENMELİDİR

Yıllardır enflasyon altında maaş zammı alan memurların en büyük sorunlarından biri de vergi yükünün yüksek olmasıdır. Tüm memur, emekli ve diğer çalışanların maaşlarından gelir vergisi oranında kesintiler peşin yapılmaktadır.
 
Memurlar özellikle yılın ikinci yarısında alınan zammı zaten görememekte, yılın ikinci yarısına doğru vergi dilimine girilmektedir. Yani verilen zam zaten kepçeyle geri alınmaktadır. Bu nedenledir ki vergi dilim oranları kamu görevlileri için %15’te sabitlenmelidir.
 
 

ENFLASYON KAYIPLARI ALTI AYLIK DÖNEMLER İLE DEĞİL, AYLIK OLARAK KARŞILANMALIDIR
 
Altı ayda bir alınan artışlar daha ilk aylardan enflasyon altında kalmakta ve sabit gelirlilerin alım gücü düşmektedir. Altı ay sonra verilen enflasyon farkı geçmiş dönemleri kapsamadığından o ana kadar oluşan farklar sabit gelirlilerin cebinden çıkmaktadır. Öncelikle yıllardır oluşan kayıplar karşılanmalı, sonrasında ise aylık olarak enflasyon kayıpları maaşlara yansıtılmalıdır.
 
 

MEMUR VE EMEKLİLERİNİN MAYIS AYI KAYIPLARI NE KADAR?

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’ in açıkladığı Mayıs ayı enflasyon oranına göre (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erimenin özeti şudur:
 
•    9/1 derece ve kadrodaki bir memurun kaybı 633,07 TL,
•    7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin kaybı 717,96 TL,
•    8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun kaybı 1035,36 TL,
•    12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin kaybı 694,59 TL,
•    11/1 derece ve kadrodaki bir teknisyenin kaybı 663,80 TL,
•    1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) kaybı 1099,74 TL’dir.
 
 

DİĞER HABERLER
Randevu Sistemi ile Yapılacak Veli Görüşmeleri İçin Ek Ders Ödenmesi Talep Edildi

Randevu Sistemi ile Yapılacak Veli Görüşmeleri İçin Ek Ders Ödenmesi Talep Edildi

29-03-2024 - SENDİKA

Memurlar ve emekliler seçim değil geçim derdindeler. İşte memurların talepleri...

Memurlar ve emekliler seçim değil geçim derdindeler. İşte memurların talepleri...

28-03-2024 - SENDİKA

Seçim Toplantısına Katılan Öğretmenlerden Ek Ders Kesintisi Yapılmamalıdır!

Seçim Toplantısına Katılan Öğretmenlerden Ek Ders Kesintisi Yapılmamalıdır!

28-03-2024 - SENDİKA

Emekliye ve memura geçinemiyorsan ek iş yap diyen milletvekiline Sendika'dan tepki

Emekliye ve memura geçinemiyorsan ek iş yap diyen milletvekiline Sendika'dan tepki

28-03-2024 - SENDİKA

Özgür ARAS: Gıda fiyatlarındaki 46 aydır yaşanan artış en çok sabit gelirlileri etkiliyor

Özgür ARAS: Gıda fiyatlarındaki 46 aydır yaşanan artış en çok sabit gelirlileri etkiliyor

24-03-2024 - SENDİKA