Boşanma davalarında kişiler kendileri ilerleyebildikleri gibi bir avukat ile de bu yola devam edebilirler. Avukatın alanında tecrübeli olması davanın kazanılması adına önemli bir etken olur.

 

 Boşanma Nedenleri Nelerdir?

 

 Boşanma, eşlerin ikisi de hayattayken evliliklerini mahkeme kararı ile sonlandırmaları demektir. Evlilik ile beraber eşler evli medeni halini aldıkları gibi, boşandıklarında da boşanmış medeni halini alırlar. Boşanma ile beraber eşlerin birbirlerine karşı evlilik sorumlulukları da tamamen bitmiş olur. Eşlerin yalnızca mahkeme kararı ile nafaka, tazminat ya da karşılıklı borç ve hak sahibi olmaları mümkündür.

 

 Bu nedenle boşanma için öncelikle eşler arasında evlilik birliğinin olması gerekir. Boşanma nedenleri arasında aldatma, cana kast ya da kötü muamele, suç işleme ya da haysiyetsiz hayat sürme gibi nedenler olabilir. Ayrıca terk etmek ya da edilmek, akıl hastalığı olması, evlilik birliğinin sarsılması, cinsel ilişkiden kaçınmak ve fiziksel şiddet de boşanma nedenlerindendir.

 

 Boşanma Davası Nasıl Açılır?

 

 Boşanma davasının nasıl açılacağı davanın anlaşmalı ya da çekişmeli olmasına göre değişebilir. Fakat her iki şekilde de davanın Aile mahkemesinde açılması gerekir. Boşanmak isteyen taraflardan birisi iki nüsha şeklinde dava dilekçesini ve varsa eklemek istediği belgeleri nüfus cüzdanı fotokopisi ile kendisi de açabilir. Eğer avukat ile çalışacaksa bunu avukatından yapmasını isteme hakkı da bulunur. Bilge hukuk avukatlarından boşanma avukatı talep edebilir ve size bu süreçte yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.

 

 Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

 

 Kişilerin anlaşmalı boşanma davası açmaları için evliliklerinin en az 1 sene sürmüş olması gerekmektedir. Aksi halde mahkeme evlilik birliğinin temelden sarsılıp sarsılmadığını araştırdıktan sonra karar verir. Eşlerin dava açmaları birlikte ya da ayrı ayrı olabilir. Fakat açılan davanın iki kişi tarafından da kabul edilmesi ile bu dava anlaşmalı boşanma davası olabilir.

 

 Eşlerin arasında nasıl bir dava açılacağının ilk duruşmaya kadar belirlenmesi ve buna göre mahkemeye sunulması gerekir. Tüm boşanma davaları için Bilge hukuk bürosu ile iletişime geçerek deneyimli avukatlarımızdan bilgiler alabilirsiniz.

 

 Boşanma Davasında Delil Olarak Neler Kullanılır?

 

 Eşlerin birbirine açmış oldukları boşanma davasında deliller oldukça önemlidir. Davacının öne sürdüğü boşanma sebebini kanıtlamazsa davanın düşme ihtimali yüksektir. Bu nedenle de deliller önemlidir fakat delillerin hukuka uygun olması da atlanmamalıdır.

 

 Örneğin davacı eğer aldatıldığı kanıtlamak isterse eşinin telefonun kayıtlarının çıkarılmasını talep edebilir. Her ne kadar eşin telefonda ne konuştuğu ya da ne anlamda mesajlaştığı çıkmasa da kimin çok görüştüğü kayıtlardan çıkar. Bunun yanı sıra üçüncü kişinin otelde kaldığını duyan bir kişi mahkemeden otel kayıtlarının çıkmasını da talep etmesi mümkündür.

 

 Boşanma davasında delil olarak kullanılabilecekler arasında fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları, mesajlar, otel kayıtları, tanık ve kamera görüntüleri vardır. Ayrıca banka ya da kredi kartı kayıtları, bilirkişi incelemesi, whatsapp konuşmaları ve pasaport giriş çıkışları da delil olarak kullanılabilir.