Eğitimde 2023 Vizyonu'na farklı bir bakış: Allah bu millete bir daha Vizyon Belgesi yazdırmasın

Eğitimin gelecekteki yol haritasını belirleyen 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı Cumhurbaşkanının ev sahipliğinde geniş katılımla 23 Ekim Salı günü gerçekleşti

SİZDEN GELEN - 26-10-2018 20:48

Eğitimde 2023 Vizyonu'na farklı bir bakış: Allah bu millete bir daha Vizyon Belgesi yazdırmasın

Nejat KURTULUŞ

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk vizyon sunumunu kendisi yaptı. Toplantının en sevindirici tarafı işlerin yolunda gitmediği, eğitimde bir şeylerin yapılması gerektiğine olan inanç ve heyecandı. Hükumetin bu ulvi görev etrafında kenetlendiğini fark ettik tüm katılımcılar olarak. Bu heyecanı sağlayanın tabii ki Ziya Hoca olduğunu bilmem söylemeye gerek var mı?
 
Eğitim sonuçlarını hemen alamayacağınız uzun süreli bir alan. Doğru işler yaparsanız yıllar sonra iyi sonuçlar alabilirsiniz. Eğitimde yanlış işler yapma gibi bir alışkanlığımız vardı bir zamanlar. Sayın cumhurbaşkanı konuşmasının arasında bunca yıldır yanlış işler yapıp farklı sonuç beklediklerini de itiraf etti zaten. Bunun değişmesi gerektiğini, bu değişimi de gerçekleştireceklerini de gayet açık ifade etti. Ama yine de Sayın Cumhurbaşkanının ülkenizde ne kadar üniversite mezunu var sorusuna, Alman Başbakan Merkel'in üç milyon cevabına karşılık, ülkemizdeki sekiz milyon üniversiteli olduğunu söylemiş olması ne yalan söyleyeyim beni biraz gülümsetti. 1,25 trilyon dolar ihracatı ve 49 bin dolar kişi başına düşen milli geliriyle belli ki herkese diploma dağıtmakta, her şehre üniversite açmakta bulmamış çareyi Almanya. Diploma ve gelişmişlik arasındaki korelasyonu doğru okumak gerekir. Sayın Cumhurbaşkanı'na hak veriyorum, çünkü bu güne kadar hep yanlış yönlendirdiler eğitimle ilgili kendisini. Sonuçta o bir politikacı, rakamlarla konuşması da doğal karşılanmalı.
 
Şunu da unutmamamız gerekir ki Ziya Hoca Ak Parti'nin Milli Eğitim Bakanı. 16 yılın başındaki vizyonun eğitimi getirdiği sonuç ortadayken bu tablonun değişmesinin vizyon değişikliği ile mümkün olacağını görmüş olmalı Sayın Ziya Selçuk. Zaten kendisi de söyledi şapkadan tavşan çıkarmayacağını. Önce anlayışın değişmesi gerektiğini, işi hak edenlere vereceklerini anladık konuşmalarından. O naif tavrıyla tek tek anlattı gelecek üç yıllık projeksiyonu. Belli ki boşluk bırakılmamaya çalışılmış. Salondaki herkesin kafasındaki soru işaretlerini görür gibiydim oradayken; acaba altını nasıl doldurdular, uygulama nasıl olacak, önce nereden başlanacak...
 
Makro düzeyde hazırlanan bu belgeye eklemek istediğim üç husus var. Birincisi öğretmen alımları hayatın doğal akışıyla örtüşmüyor olması. Mevcut durumda sınavla veya mülakatla alınıyor ve 657 devlet memurları kanununa tabii oluyorlar. Gelişmiş ülkelerde ise öğretmen alımlarını okullar kendisi yapıyor, iyi seçim yaptıkları için de öğretmenle uzun yıllar çalışıyorlar. Görmezden geldiğimiz, dokunamadığımız bu sorunu çözmez isek hazırlanan bu belgelerin pek bir anlamının kalmayacağı kanaatindeyim. Şunu biliyorum ki çocukluğumda ve gençliğimde olgunlaşmamdaki en önemli etkenler rastladığım iyi öğretmenler ve okuduğum kitaplar. İkinci bir husus ise en çok kazaların, yaralanmaların olduğu uzun teneffüsler. Teneffüs yerine farklı uygulamalar getirmek daha güvenli olacaktır. Zira tırnaklarına bile zarar getirmek istemediğimiz çocuklarımızın kapı kazalarından dolayı parmakları yaralanmakta. Unutmayalım çocuklar için boşluk zaman güvenli değildir. Üçüncüsü dünyada da Türk açıkgözlülüğü diye tabir edilen ahlaki sorunumuz. İllaki bu da ancak eğitimle çözüme kavuşması gereken bir durum. Sayın cumhurbaşkanı da değindi yine konuşması sırasında bu sorunla ilgili. Ancak bunu dini eğitimden ayrı ele almak, acil önlem almak gerekiyor.
 
Herkesin beklentisi olan 4+4+4 sisteminin değişmesi gerekliliği idi, ancak bunun Sayın Cumhurbaşkanının kırmızı çizgisi olduğunu anlamış olmamız gerekiyor bu zamana kadar.
 
Dünya hızla gelişiyor ve bazen bu hıza yetişemiyoruz, üretemiyoruz, tüketiyoruz. Her şey değişirken bakış açımız değişmiyor. Ortak paydamız olan eğitim davamızın hepimizi ilgilendirdiğini unutmayalım. Eğitimde de maalesef birden fazla doğru yok, o doğruyu bulmak da bizim işimiz.

İşte bunun için Sayın Ziya Selçuk kocaman bir adım attı, dilediğimiz doğruyu bulmak üzere. Üstelik arkasında firesiz 80 milyonluk bir destek var. 2023 Vizyon Belgesi için emeği geçen arkadaşlardan birinin şakayla karışık dediği gibi: "Allah bu millete bir daha Vizyon Belgesi yazdırmasın".

Nejat KURTULUŞ

 

DİĞER HABERLER
Öğretmenlerden ''Dünyayı Verelim Çocuklara'' Şiiri

Öğretmenlerden ''Dünyayı Verelim Çocuklara'' Şiiri

09-03-2024 - SİZDEN GELEN

Ne Kadar Sendikacılık, O Kadar Zam!

Ne Kadar Sendikacılık, O Kadar Zam!

31-08-2023 - SİZDEN GELEN

Çalışma hayatında gündemde olan ''sessiz istifa'' nedir?

Çalışma hayatında gündemde olan ''sessiz istifa'' nedir?

23-10-2022 - SİZDEN GELEN

Aynı ilde 18 öğretmen görevden alındı

Aynı ilde 18 öğretmen görevden alındı

25-09-2022 - SİZDEN GELEN

Tatilini geçirdiği yerde internet çekmediği için videoları bitiremeyen öğretmenler ne yapacak?

Tatilini geçirdiği yerde internet çekmediği için videoları bitiremeyen öğretmenler ne yapacak?

14-09-2022 - SİZDEN GELEN