Güney Afrika'da patlayan koronavirüsün B.1.1.529 varyantı, dünyayı alarma geçirdi. Omicron ismi verilen varyantın 'endişe verici' olduğu ifade edildi.

Yunan alfabesinin 15. harfi, yani Nu ile anılan varyantın tam olarak anlaşılabilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirten uzmanlar, varyantın hastalığı geçirenlerde tekrar etme postansiyelinin bulunduğu tespit etti.

Mutasyonun daha bulaşıcı olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), varyantla ilgili açıklamasında, "Endişe verici bir mutasyon. Bulgular mutasyonun daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde" ifadelerine yer verdi.

Mutasyona uğrayanların sayısının giderek arttığı belirlendi.

İlk incelemelerin ardından mutasyonun semptomları belirlendi. İlk semptomları şöyle: Bir veya iki gün boyunca devam eden kas ağrısı, kendini iyi hissetmeme, yorgunluk hissi ve hafif öksürük.

Diğer varyantların aksine Omicron'da koku ve tat kaybına ise rastlanmıyor.

Güney Afrika Tabipler Birliği'nden Dr. Angelique Coetzee varyantın durumunu değerlendirdi. Daha önce incelendiği varyanntlardan oldukça farklı olduğunu söyleyen Coetzee, "Tam kesin bir semptomu yok. Hasta olanlar da şu an evde tedavi görüyor" ifadelerine yer verdi.

Coetzee, "Şu anda endişelenmemiz gereken şey yaşlı nüfusu ve aşılanmamış insanlar. Eğer insanlar aşılanmazsa bu hastalık daha ciddi bir şekilde etki edecektir" dedi.

Covid-19'un yeni mutasyonu Omicron'un hızla yayılması üzerine Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke, Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve'ye seyahatlere kısıtlama getirdi. AB'nin yanı sıra Rusya, Malta ve İngiltere de birçok Afrika ülkesine seyahat yasağını devreye soktu. (haber3.com)