İlk bilim kurgu filmlerinden biri olan Uzay Yolu’nda sık sık izleyiciye sunulan ‘ışınlanma’ teknolojisi için Çinli bilim insanları önemli bir adıma imza attı.Çinli bilim insanları, Dünya'nın yörüngesine bir fotonu ışınlamayı başardıklarını açıkladı. Yapılan duyuruda, 500 kilometre uzaklıktaki bir kuantum uydusuna fotonun başarıyla ışınlandığı belirtildi.
 
FOTON NE ANLAMA GELİYOR?
Foton, elektromanyetik dalganın toplam enerjisini oluşturan enerji paketçiklerinden her biri için kullanılan isimdir. Elektromanyetik dalga, ışık hızı ile ilerlediği ve enerji içeriğini de fotonlar halinde kendisi ile beraber taşıdığı için fotonun hızı da c'dir.
 
Işığın temel birimi olan partiküllere foton adı verildiğini kaydeden uzmanlar, bunun önemli bir adım olduğunu hatırlatıyor.
 
 
FOTON IŞINLANMASI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİ?
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada 500 kilometre uzaklıktaki bir kuantum uydusuna fotonu ışılamayı başardıklarını belirten bilim insanları, dünya ile uzay arasındaki ilk kuantum veri ağını da kurmayı başarmış oldu.
 
KUANTUM IŞINLANMASI NASIL YAPILDI?
Maddenin enerjiye dönüştürülerek uzay-zamanda hareket ettirilmesi olarak tanımlanan kuantum ışınlanmasında foton çiftlerinin kullanıldığını paylaşan uzmanlar, foton çiftleri arasındaki mesafe ne olursa olsun, bir tanesinin gösterdiği tepkiyi diğerinin de etkilediğini savunuyor. 
 
Çinli bilim insanlarının gerçekleştirdiği son ışınlanmanın bugüne kadar ki en uzun mesafeli kuantum ışınlanması olduğunu da belirtmeliyiz. 
 
Çin’in başarıyla gerçekleştirdiği  bu ışınlanma kuantum interneti için ilk adımın atılması anlamına geliyor. 
 
Partiküllerin fiziksel temas olmaksızın veri aktarımı gerçekleştirebildiği kuantum internetinin, hayata geçtiğinde veri aktarım hızında da devrim niteliğinde bir gelişme olacağı ön görülüyor.
 
Ayrıca kuantum ışınlanmasının tıp alanında da çığır açabileceğinin üzerinde duruluyor. 
 
Gelecekte, organları oluşturan partiküllerin ışınlama yoluyla kopyalanarak veri halinde depolanması ve ihtiyaç duyulduğunda bu veri depolarındaki organ parçacıklarıyla tedavilerin yapılabileceği üzerinde duruluyor.
Kaynak:star