Anlaşmalı Boşanma Nedir, Nasıl Olur?

Evlilik birliği, ancak boşanma davasında verilen boşanma kararının kesinleşmesiyle sona erer. Boşanmak isteyen eşler, somut durumun özellikleri ve koşullarına göre anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası açarak evlilik birliğini resmen noktalayabilir. Anlaşmalı boşanma; en az bir yıldır devam eden evlilik birliğinde tarafların her ikisinin de boşanmak istemesi, boşanmanın tüm mali sonuçlarında ve çocuklara ilişkin hususlarda anlaşması ile mümkündür.

Anlaşmalı boşanma yoluna gidilebilmesi için, en az bir yıldır evli olan eşlerin beraberce aile mahkemesine başvurması ya da eşlerden biri tarafından açılan boşanma davasının diğer eş tarafından kabul edilmesi gerekir. Taraflar, özgür iradeleri ile ortak çocukların durumu ve mali sonuçlar hakkında anlaştıklarını ifade eden anlaşmalı boşanma protokolü hazırlar. Anlaşmalı boşanma protokolü nedeniyle telafisi güç hak ve menfaat kaybı yaşanmaması için boşanma avukatından yardım almak, oldukça yararlı olacaktır.

Anlaşmalı boşanmanın mümkün olabilmesi için, anlaşmalı boşanma protokolünün hakim tarafından uygun bulunması ve gerekli şartları karşıladığı kanısına varması gerekir. Tüm bu koşullar mevcutsa, eşler, özgür iradeleriyle belirledikleri şartlar altında kısa sürede ve genellikle tek duruşmada boşanabilir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar vekil aracılığı ile temsil olunsa dahi hakim huzurunda bizzat beyanda bulunmalı ve beyanın özgür iradeyle verildiğine ilişkin hakim kanaati oluşmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.166/3; “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.” düzenlemesine yer verilmiştir. Buna göre, anlaşmalı boşanma davası şartları şu şekilde ifade edilebilir:

  • Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır.
  • Eşler, boşanmak için mahkemeye beraber başvurmalı ya da eşlerden biri tarafından açılan davanın diğer eş tarafından kabul edilmesi gerekir.
  • Hakim, eşlerin irade beyanlarını dinlediğinde, özgür iradeleriyle beyanda bulunduklarına kanaat etmelidir.
  • Anlaşmalı boşanma protokolü, hakim tarafından uygun bulunmalıdır.