Ceza avukatı kişileri özgürlükleri ve mağdur hakları bakımından en hassas konularda savunan avukatlardır. Her ne kadar böyle bir branş olmasa da ceza konularına bakan avukatlara halk arasında ceza avukatı denir.

 

 Türkiye'de avukatlık mesleği kapsamında branşlaşma olmadığından ceza avukatı ya da ağır ceza avukatı diye bir tanımlama olmaz. Mevzuatta ceza avukatı olmasa da halk arasında böyle bir tabir yoktur. Halk arasında ceza davalarına giren avukatlar için ceza avukatı denir. Hem mağdur haklarını koruyan hem de kişilerin özgürlüklerini koruyan avukatlardır.

 

 Ceza avukatı direkt olarak mağdurların hakları ile ilgilenir ve toplumun hassas sorunları ile uğraşır. Kişinin direkt olarak özgürlüğünü ilgilendiren davalarla ilgilenen avukatlar ceza avukatlarıdır. Ceza yargılamasında avukatlar sanıkları korurlar ve onların yargı sürecine dahil olurlar.

 

 Ceza Avukatı Olarak Ayrı Bir Avukatlık Alanı Var mı?

 

 Avukatlık dünya genelinde gittikçe branşlaşan bir alan haline gelmektedir. Çoğu ülke de mesleki alanlardaki uzmanlıkların artması için branşlaşma konusunda teşvik yapmaktadır. Fakat Türkiye'de hem uygulamada hem de mevzuatta ceza avukatı olarak ayrı bir avukatlık branşı yoktur. 1136 sayılı avukatlık kanununa göre tüm avukatların her davada müvekkillerini serbest bir şekilde savunmaları mümkündür.

 

 Bundan dolayı da branşlaşma Türkiye'de yoktur. Ceza davalarına giren avukatlar soruşturmalarda şüphelileri savunurlar ve hukuki tüm işlemleri gerçekleştirirler. Ağır ceza avukatı halk arasında kullanılan bir terim olsa da mevzuatta öyle bir terim bulunmaz. Günümüzde her meslek gibi avukatlık mesleği de uzmanlaşma gerektirir ve tecrübe bu alanda önemlidir.

 

 Ceza Avukatı Aynı Davada Kaç Kişiyi Savunabilir?

 

 Ceza avukatlarının aynı davada birden fazla kişiyi savunmaları mümkündür. Yani savundukları kişi sayısı bu anlamda önemli değildir. Aynı anda bir kişiyi savunabilecekleri gibi yüzlerce kişiyi savunmaları da mümkündür. Önemli olan savunduğu kişilerin arasında herhangi bir menfaat çelişkisinin olmamasıdır.

 

 Avukat bir kişi ile ilgili savunma yaptığında bu savunma diğerinin savunma haklarına zarar verirse bu durumda çelişki ortaya çıkar. Menfaat çelişkisinin oluşması halinde bu savunma mümkün olmaz. Çünkü her ceza avukatı her davada aynı menfaati savunmak durumundadır. Aksi halde kişilerin arasında meydana menfaat çelişkisi ortaya çıkar ve bu durumda da savunma hakkı zarar görür.

 

 Ceza Avukatının Görevi Ne Zamana Kadar Sürer?

 

 Caza avukatının görevi davada kararın kesinleşmesi ile sona ermektedir. Karar kesinleşene kadar avukatın tüm süreci ve davaları takip etmesi gerekir. Karar yerel mahkemede verilir ve sonrasında da Yargıtay aşaması başlar. Avukat, Yargıtay aşamasını da tek tek takip etmelidir.

 

 Fakat bunun için aksi durumda sözleşme yapmak da mümkündür. Soruşturma aşamasında avukatın görevi yalnızca belli soruşturma işlemlerinde ifa edilirse o işlemin sonuçlanması ile görev sona erer. Ceza avukatının görevi bir bakıma başta yapılan anlaşmaya göre belirlenir ve ona göre ayarlanır.