İzmir Valiliği, birçok ilde büyük yıkıma yol Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, kentteki 8 okulun tahliye edileceğini ve 29 okulda da güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü açıklamıştı. 

Konuyla ilgili olarak Eğitim-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım şunları kaydetti;

“30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'de bir deprem gerçekleşmişti ve sonrasında da başta kamu binaları olmak üzere eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden okullarımızın durumu bizler tarafından merak konusuydu. O gün için yapılan incelemeler sonunda anladık ki 127 tane okulumuz ne yazık ki hasar görmüştü ve bunların bir kısmı güçlendirilmek adına boşaltıldı. Bir kısmı da yık-yap projesi kapsamına alınmıştı.

Valimiz bir açıklama yaparak bu 127 okulun 35 tanesinin eğitim-öğretime hazır hale getirildiğini, 40 küsur tanesinin ise inşasının devam ettiğini, kalan 46 okuldan 27 tanesinin proje çalışmalarının tamamlandığını, inşa aşamasına geçileceğini, 20 tanesinin de ihale sürecinde olduğunu söyledi. Ama bir başka detay bilgi daha verdi. Son yapılan çalışmalar kapsamında da 8 yeni okulumuzun depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiğini, bunların da önümüzdeki günlerde boşaltılacağı açıklamasını yaptı ki biz endişelendik bu açıklamadan hareketle. Çünkü 30 Ekim depremini yaşamış bir İzmir vatandaşı olarak, İzmir halkı olarak, bütün okullarda incelemelerin tamamlandığını, dayanıksız okulların tespit edildiğini ve bunların da ivedilikle yıkılıp yerine yenilerinin yapılacağını beklerken yapılan incelemeler devam ettiği süre içerisinde 8 yeni okulla karşılaşmış olmak, önümüzdeki günlerde kalan okullarda yapılacak incelemelerin sonucunda da yeniden acaba depreme dayanıksız okullarımız var mı, varsa bunlar ne zaman tespit edilecek, bu okullarda şu an eğitim-öğretime devam öğrencilerimizin ve eğitim çalışanlarımızın güvenliğini nasıl sağlayacağız sorusu, bizim için endişe verici bir soru haline geldi.

Geçen yıl Eğitim-İş Genel Merkezi olarak 81 ilin valisine okulların durumuna ilişkin yazı yazdık, ancak İzmir Valiliği’nden bu yazıya cevap verilmedi. İzmir Valiliği’ne sorularımızı tekrarladık. Umarım Sayın Vali’miz ve yetkililer, hepimizin içini rahatlatacak bir açıklamayla bizi cevap verirler. Çocuklarımızın ve eğitim çalışanlarımızın güvenli bir şekilde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmelerine yardımcı olurlar."