Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine önem verdiklerini aktaran Özer, en büyük adımlarını 60 yıllık rüya olan Öğretmenlik Mesleki Kanunu ile attıklarını kaydetti.

Özer, eğitim sisteminin öğretmenleri kadar güçlü olduğuna değinerek "Biz bunu bir adım daha ileri götürüyoruz ve bir toplum öğretmeni kadar güçlüdür diyoruz. Öğretmene ne kadar yatırım yaparsanız o toplum o kadar güçlü hale gelir." dedi.

Öğretmenlerin sadece öğreten olmadığını ve hayat boyu öğrenenler olduğunu bildiren Özer, şunları kaydetti: "Kariyer mekanizmasını kurarak uzman ve başöğretmenlikle öğretmenlerimizin aldığı eğitimleri değerlendiren ve özlük haklarında ciddi bir farka yol açacak şekilde maddi finansman olarak ta destekleyen bir mekanizmayı kurduk ve 613 bin öğretmenimiz uzman ve başöğretmenliğe başvurdu.

"25 bin öğretmenimiz uzmanlık öğretmenlik, 900 öğretmenimiz de başöğretmenlik eğitimlerini tamamladı,"

18 Temmuz'da eğitimler başladı, dün itibarıyla 25 bin öğretmenimiz uzmanlık öğretmenlik, 900 öğretmenimiz de başöğretmenlik eğitimlerini tamamladı, Bu süreçler tamamlandığı zaman eğitim sistemimiz de sürekli öğrenen ve kendisini geliştiren öğretmenin merkezde olduğu eğitim sistemini inşa etmiş olacağız."

Özer, bunu yaparken merkezî planlama yapmak yerine okul, il ve ilçe temelli öğretmen eğitimine eğitimlerini dönüştürdüklerini belirtti. Bütçeyi artırdıklarına değinen Özer, "Öğretmenlerimizin eğitimleri için kullanılacak bütçeyi 35 kat artırdık. 8,9 milyondan 292 milyona çıkardık. 2020'de öğretmenlerin almış olduğu eğitimlerden Bakanlığın yapmış olduğu merkezî ve yerel eğitimlerden 1,2 milyon öğretmenimiz yararlanmış ve öğretmen başına düşen eğitim saati, 44 saat. 2021'deki bu değişikliklerle bu yılı 2.9 milyon öğretmenin eğitimiyle tamamladık ve öğretmen başına düşen eğitim saati, 94 saate çıktı. 2022'de 6,6 milyon öğretmenimiz -ki bu kadar öğretmenimiz yok- işte bu öğretmen başına düşen mükerrer eğitimleri ve ders saatlerinin ne kadar yükseldiğini gösteriyor. 2022'deki hedefimiz, öğretmen başına 120 saat eğitimin tüm öğretmenler tarafından alınması. Bunun için hiçbir kısıtlamaya gitmeden öğretmenlerimizin her türlü mesleki gelişim talebini karşılayarak öğretmenlerimizi ve yöneticilerimizi çok daha güçlü noktaya taşımak en büyük hedefimiz. Tüm öğretmenlerimizi istemiş olduğu her türlü eğitim ve öğretime yansıyacak ve katkı verecek olan her türlü eğitimi bundan sonra aldıracağız ve rakamlarımız sürekli artacak. Öğretmenlerimiz güçlü oldukça oldukça okullarımız çok daha güçlü hale gelecek, eğitim sistemimizin kalitesi çok daha yükselecek.

(MEB)