Lider Eğitimci Yazarlar Derneği, Pandemi Döneminde olduğu gibi eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Uzaktan eğitim kapsamında yapılan çalışmalarda dernek yöneticileri bugüne kadar birçok önemli konuğu ağırladı.

Eğitime önemli katkılar sunan dernek yönetici ve üyeleri, baharın gelişi ile “Bahar Söyleşileri” adında canlı yayın programları yapmaya başladı.

22 Mayıs 2023 Pazartesi, Moderatörlüğünü Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa YILDIRIM’IN yaptığı programın konuğu ünlü Sosyolog Nurdoğan ARKIŞ’TI. Canlı yayın öğretmenlerin sosyal medyası olarak bilinen @ogretmenler.officiall  instagram sayfası üzerinden yapıldı.

Program genel hatları ile Özsevgi, İnsanın kendi olma yolculuğu konusu üzerinde yapılırken, Ünlü Sosyolog Nurdoğan Hocamız söyleşi boyunca şu önemli mesajlar verdi:

- İnsan ilişkilerinde olduğu gibi kişi kendi ilişkisinde de kendi olumlu yanlarını hakkıyla görmeli ve bunu takdir etmelidir.

- Kendi varoluşu için çabalamayan, kendi yaşamının sorumluluğunu almayan bir insanın ruhu da kaybolur.

- Özsevgi varoluşu yaşamaktır. Kendi canının kıymetini bilmek, o cana, öze emek vermek, ona yaşama alanı açmak, yaşam içinde ona hak tanımak, canı geliştirmek, canı beslemek, onu hayatın içine katmaktır.

- Bir insanın özü ile olan ilişkisi onun en anlamlı ilişkisidir. Bu özle olan ilişkiyi güçlü tutmaz, ona hakkını vermezsek o zaman yaşam enerjimiz azalmaya başlar.

- Bir başkasının sizin yaptığınızı takdir etmesi, onaylaması elbette iyi bir şeydir. Ama bu kişinin kendi değerinin ölçüsü olmaz. Kişinin kendi değerinin ölçüsü varoluşu ile kurduğu güçlü ve sağlıklı ilişkidir.

Sahte ya da yanlış özsevgi, kişinin kendi varoluşundan, ideallerinden. Evrensel değerlerden uzaklaştıkça ortaya çıkar.

- Ailede çocuğun sorusu sıkça duyulmuyor, dikkate alınmıyorsa, çocuklar artık soru sormaktan vazgeçerler. Soru sormaktan vazgeçen çocuk, aslında bir yandan ”Ben neyi merak ediyorum, şu hayatta neler benim ilgimi çekiyor, benim için önemli olan şey ne?” sorularını sormaktan vazgeçer.

- Bir konuşmanın duyguları aşağılamadan, yanlışlamadan sadece anlamaya odaklanarak devam etmek, çocukta, “Bende bir yanlışlık yok, benim duygularımda bir anormallik yok, olaylar karşısında düşündüklerimin bir saçmalığı yok. Ben doğalım, ben normalim, bir bütünüm” algısını oluşturacaktır.

- Hangi TV dizisi, hangi sosyal medya hesabı, hangi kitap, hangi kişi, hangi moda, hangi ilişki, hangi grup, hangi ideoloji, hangi inanç, hangi parti, hangi takım sizin kendi varoluşunuzdan daha önemlidir. Gerçekten kendinize ayıracak hiç mi vaktiniz yok? Siz kendinize zaman harcamaya değmez misiniz?

           

1463 Kişinin katılım gösterdiği Canlı Yayın Programında yer yer Mustafa YILDIRIM Bey konuğuna, katılımcılarının sorularını da yöneltti. Eğitim adına önemli katkılar sunan uzaktan eğitim programlarının sürmesini temenni ederken yazımızı Mustafa YILDIRIM”IN program sonunda verdiği mesajlarla bitiriyoruz:

- Geçmiş aslında olmuş bitmiştir. Onu şu ana taşıyan ve önüme engel olarak diken benim, şu anki ona bakışım ve algımdır.

- Hayat başımıza gelen olaylardan değil, sizin bu olaylar karşısında yaptıklarınızdan oluşan bir yolculuktur.

- Gereksiz stres yapmayalım. Çünkü hiçbir şey kalıcı değildir. Durum ne olursa olsun ne kadar kötü olursa olsun değişecektir.  Evet, efendim değişecektir.

Küçük bir çocuk gibi kendini sev, Şefkat duy ve cesaretlendir. Unutma! Senden değerli hiçbir şey yok.

KORKU DEĞİL! SEVGİ YEŞERSİN YÜREĞİNİZDE…