Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere göre;

“ Müdür yardımcısı ve öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilir.”

“ Çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzeni, o saatte dersi olmayan nöbetçi öğretmen tarafından sağlanır.” düzenlemeleri yapılmıştır.

Bu alan yıllardır tartışılmakta ve Anayasa’da yer alan angarya yasağına aykırı uygulamalara sebebiyet vermektedir.

Yapılan düzenleme çözüme değil idareleri rahatlatmaya yöneliktir.

Eğitim-İş olarak eylem kararı aldığımızı ve öğretmenlerimizin angarya niteliğindeki birden fazla nöbet görevini yerine getirmemelerine yönelik tavrımıza rağmen yapılan bu düzenleme sorunu çözmeyecektir.

Bugünkü düzenlemeden sonra gerekli düzenleme yapılarak her nöbet görevi için ücret ödenmesi sağlanmalıdır. Aksi halde idarelerin ihtiyaç olmadığı durumlarda bile öğretmenlere birden fazla nöbet görevi vermeleri söz konusu olacak ve öğretmenlere angarya niteliğinde görevler yaptırılmaya çalışılacaktır.

Nöbet ücreti Eğitim-İş’in bir kazanımıdır ve bu ücretin arttırılması ve birden fazla nöbet görevlerine de ücret ödenmesi için mücadelemiz sürecektir.

Ayrıca herhangi bir nedenle boş geçen derslerin nöbetçi öğretmenlerce doldurulması da bugünkü düzenlemede yer almaktadır.  Bu görevlerin de ücretlendirilmesi gerekir.

Nöbetçi öğretmenlerin öğle aralarında dinlenmelerine yönelik mücadelemiz ve eylem kararlarımız sonrasında genelge ile yapılan düzenlemenin yönetmeliğe işlenmiş olması olumlu bir yaklaşım olmuştur. 

Sonuç olarak; bugün yapılan düzenlemelerde eksiklikler vardır ve giderilmelidir. Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları öğretmenlerine yönelik yapılan düzenleme maddelerinin vurguladığımız yanlışlık ve eksiklikler giderilerek ortaöğretim mevzuatına da işlenmesi gerekir. Sendikamız düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerine devam etmekte olup eğitim ve öğretmenlerimiz açısından sorun oluşturacak alanlarda mücadelemiz devam edecektir.

Fatih ILTAR
Antalya Eğitim İş