Yeterli uzunlukta, başvurduğunuz işi hedefleyen bir ön yazı ile birlikte iyi hazırlanmış, etkileyici bir CV sizin anahtarınız. Potansiyel işverenler sizi mülakata çağırıp çağırmamaya ön yazınızla birlikte CV’nize bakarak karar verecektir. Parlak bir CV hazırlamak için tavsiyelerimize göz atın.

İyi bir ön yazı ile başlayın

Ön yazınız, potansiyel işvereninizin size dair okuyacağı ilk şey olabilir. Bu yüzden ön yazınızda “Bu iş için neden ben doğru insanım?” sorusuna net bir yanıt verdiğinizden emin olun. Cevabınız özlü, net ve okuyanın sizin hakkınızda daha fazlasını öğrenmek isteyeceği kadar ilgi çekici olmalıdır. Mülakata çağrılma şansınızı arttırmak için bir işe alım danışmanıyla da görüşebilirsiniz.

Başarılı bir CV nasıl hazırlanır

İyi Bir Ön Yazı Nasıl Hazırlanır?

Az, çoktur Fazla kalabalık ve uzun bir CV, mülakata çağrılmak yerine elenmenize neden olabilir. Bu şekilde yüzlerce başvuru olduğunu düşünün, insan kaynakları yöneticilerinin hepsini inceleyecek kadar zamanı olmayabilir. Bu yüzden CV’niz en etkileyici ve önemli kariyer adımlarınızı vurgulamalıdır. Bugüne kadar başardığınız ya da tamamladığınız her şeyi yazmanıza gerek yok. Bir kısmını yazmayıp onlardan mülakatta ya da ön yazınızda bahsedebilirsiniz. Kendinize şu soruyu sorun; bu iş için en uygun başarılarım hangileri?

Kendinizi dürüstçe övün

Gerçeğe uygun CV, başarılı bir CV demektir. Önceki işinizi süslemekle vakit harcamayın. İnternet sayesinde, gerçeğe ulaşmak son derece kolay, bu yüzden kendinizi zor duruma düşürmeyin. Sizin yapmanız gereken, mümkün olabilecek en iyi şekilde kendinizi sunmaktır. Neden bu iş için doğru kişi olduğunuzu onlara gösterin. Ön yazınızda cesur ve iddialı olun. Eğer bu iş için en doğru kişi olduğunuza inanırsanız, diğer insanları da inandırabilirsiniz. Yani önce kendiniz inanın.

Redaksiyon zorunluluktur

Dil bilgisi ve yazım hataları kadar kötü izlenim veren pek az şey vardır. Bu hatalar, metinde kirliliğe ve ayrıca detaylara dikkat eksikliğine işaret eder. Ön yazınızı okuduktan sonra bir de sesli okuyun, bu, hataları daha kolay bir biçimde görmenizi sağlayabilir. Ayrıca bir ya da iki arkadaşınızdan da olası yanlışları tespit etmeleri için yardım alabilirsiniz. Unutmayın, ilk izlenimi CV’nizle bırakırsınız, bu yüzden CV’nizi mükemmelleştirmek için çaba gösterin.

 

CV’lerde en çok dikkat ettiği 9 şeyi sizin için bir araya getirdik.

Başvurduğunuz işe yönelik CV

Kapsamlı ve genel bir CV gönderip henüz CV aşamasında elenmektense, pozisyonun gerekliliklerini ve sorumluluklarını barındıran bir CV ile pozisyona başvurarak avantaj sağlayın.

İlgili deneyimler

İnsan kaynakları yöneticileri pozisyonla ve sektörle doğrudan ilgili eğitim ve profesyonel deneyimlerinize bakacaktır. Bu yüzden ilgili alandaki deneyimlerinize CV’nizde mutlaka yer verin.

Nitelikler ve beceriler

Eski işlerinizden veya başka alanlardan edindiğiniz niteliklere ve becerilere CV’nizde yer verin; çünkü bunları ilerleyen zamanda iş yerinizde kullanma imkanı ortaya çıkabilir. Yaptığınız stajları, hobilerinizi ve katıldığınız seminer ve eğitimleri nitelikler ve beceriler olarak yazabilirsiniz.

Başarılar

İnsan kaynakları yöneticilerinin dikkatini çekmeyi sağlayacak en iyi yöntemlerden biri, geçmiş işlerinizdeki başarılarınızdan bahsetmenizdir. Bu, insan kaynakları yöneticisine, şirketin gelecekte sizden bekleyebilecekleri hakkında daha fazla fikir verecektir.

Eğitim

Eğer o iş pozisyonu için eğitim öne çıkıyorsa, aldığınız ilgili eğitimi CV’nizde vurgulamaktan kaçınmayın. Üniversiteden sonra eğer herhangi bir kursa ya da seminere katıldıysanız, bununla ilgili varsa derecelerinizle birlikte bilgilerinizi CV’nize mutlaka ekleyin.

Okuması kolay

Bir pozisyon için ne kadar uygun olursanız olun, insan kaynakları yöneticileri CV’nizin tamamını okumayabilirler. Bu yüzden uzun cümleler yerine madde madde sıralama yöntemini kullanın. Ayrıca göz yormayan bir yazı tipi ile düzenli bir görünüm elde edebilirsiniz. Herhangi bir tutarsızlık olmadığından emin olun CV’nizde boşluklar olmasına izin vermeyin ve deneyimlerinizi kronolojik olarak sıralayın. Bu esnada önceki sorumluluklarınız ve başarılarınızı anlatırken ifadelerinizde tutarsızlık olmadığından emin olun.

Dil ve yazım

Seçtiğiniz kelimeler ve yazım tarzı, içinde bulunmak istediğiniz iş alanıyla tutarlı olmalı. Başvuracağınız iş ilanında yer alan iş tanımını iyice okuyarak, CV’nizde ne tarz bir dil kullanmanız gerektiğiyle ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

CV dosya biçimi

Eğer CV’nizi online olarak gönderiyorsanız, standart programlarla açılabilen bir dosya formatı seçmeye özen gösterin; çünkü hiçbir insan kaynakları yöneticisi CV’nizi görüntülemek için yeni bir program indirip yüklemeyecektir.

Bizimle iletişime geçin ve CV’nizi hazırlarken Michael Page danışmanlarından yardım alın.