STEM Olimpiyatları’nda Dünya Birincisi 10 Yaşındaki Lina Saka Oldu

Trabzon'un Yomra ilçesinde yaşayan 10 yaşındaki Lina Saka, 4. sınıf öğrencisi olarak büyük bir başarıya imza attı. 153 ülkenin katıldığı uluslararası STEM Olimpiyatları'nın (Science, Technology, Engineering, Mathematics) matematik kategorisinde tüm soruları doğru yanıtlayarak 100 tam puan aldı ve dünya birincisi oldu.

BİLİM - 11-03-2026 17:34

Bu başarıda dikkat çeken nokta: Lina, tüm sınıf kategorileri (farklı yaş grupları dahil) arasında dünya birincisi olan tek Türk öğrenci unvanını kazandı.

Altın madalya sahibi olan Lina, temmuz ayında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenecek final yarışmasında Türkiye'yi temsil etme hakkı elde etti.Lina Saka, daha önceki başarılarıyla da dikkat çekiyordu:Geçen yıl (2025 Kasım) ABD'deki Güney Illinois Üniversitesi (SIU) ve Singapur Uluslararası Matematik Yarışmaları Merkezi (SIMCC) tarafından düzenlenen Amerikan Matematik Olimpiyatları'nda tam puan alarak kendi seviyesinde Türkiye 1'incisi ve dünya genelinde 310'uncu oldu. Bu sayede Singapur'a davet aldı.

FISO Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazandı ve Dubai'deki organizasyona davet edildi.

Lina, Hürriyet'e verdiği röportajda duygularını şöyle ifade etti:

"STEM Matematik Olimpiyatları'na katıldım ve 100 tam puan alarak tüm kategoriler arasından dünya birincisi olan tek Türk oldum. Sınava normal bir sınav gibi girdim, 60 dakikada 25 soru çözdüm. Çıktığımda güzel geçtiğini hissettim. Daha önceki başarılarım (Amerikan Matematik Olimpiyatları ve FISO) beni daha istekli yaptı."Annesi Ayça Karadeniz Saka ise:
"Tüm sınıf kategorileri arasında dünya birincisi olan tek Türk Lina oldu. Ülkemizi temsil etme hakkı kazandı ve Roma'ya davet aldı. Mutlu ve heyecanlıyız" dedi.

Günün Diğer Haberleri