Sendikadan ÖBA Eğitim Videolarının İzlenme Zorunluluğunun Kaldırılması İçin MEB’e Başvuru

ÖBA Platformu üzerinde yer alan eğitim videolarının yüzde100 izlenmesi koşulunun kaldırılarak, tüm adayların eğitim programlarını tamamlamış sayılmaları için MEB'e başvuruda bulunduk.

SENDİKA - 21-07-2022 16:34

Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğinde; uzman öğretmen unvanı için öğretmenlerin 180 saatlik, başöğretmen unvanı için ise uzman öğretmenlerin 240 saatlik öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik olarak hazırlanan eğitim programlarını tamamlamaları gerektiğine yer verilmiştir. Ancak aynı Yönetmelikte; eğitim programlarının içeriği muğlak bırakılmış, eğitim programlarının ne zaman ve ne şekilde yürütüleceği yeterince açık belirtilmemiştir.

Devlet Memurları Kanunun 123. Maddesinde; “Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar.” denilmektedir. Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programları’nın; öğretmenlerin izinli oldukları dönemi de içine alacak şekilde 18 Temmuz 2022 – 19 Eylül 2022 tarihleri arasında planlanması ve eğitimlerin tamamlanmış olması için eğitim videolarının %100 izlenme zorunluluğu getirilmesi kanuna aykırılık teşkil etmektedir.

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programları hakkında ÖBA Platformu üzerinde yer alan açıklamalar bölümünde; “Adaylar sınavda, yazılı doküman içeriğinden sorumlu olacaktır.” ifadesine yer verilmesine rağmen öğretmenlere aynı içeriği ihtiva eden eğitim videolarının %100’ünü de izleme zorunluluğunun getirilmesi akademik açıdan da izaha muhtaçtır.

Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğinin 24. Maddesinde; yapılacak olan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavında 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanların başarılı sayılacağı belirtilmektedir. Bu bağlamda; adayların yapılacak olan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavında başarılı olabilmeleri için zaten eğitim programlarının içeriğine vakıf olmaları gerekmektedir.

Yukarıda açıkladığımız gerekçelerle; ÖBA Platformu üzerinde yer alan eğitim videolarının %100 izlenmesi koşulunun kaldırılarak, tüm adayların eğitim programlarını tamamlamış sayılmaları için Milli Eğitim Bakanlığına yazılı başvuruda bulunduk.

 Maarif Sen Yönetim Kurulu

 

Günün Diğer Haberleri