MEB'de AR-GE ve Proje Temelli Çalışmaların Sayısı, 1 Milyonu Aştı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), son 25 yılda merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatları aracılığıyla hayata geçirilen AR-GE ve proje odaklı çalışmaların sayısının 1 milyonu aştığını duyurdu. 81 il genelinde yürütülen ve teknoloji, çevre, sosyal sorumluluk ile kültür-sanat alanlarına yayılan bu geniş yelpaze, eğitimde nitelik ile fırsat eşitliğini artırmayı amaçlıyor. Ancak hızla artan proje sayısı, bir yandan öğrenme süreçlerini çeşitlendirirken diğer yandan sahada uygulama yoğunluğu ve sürdürülebilirlik konularını yeniden tartışmaya açıyor. Konuyu Eğitimci Yazar Alpay CAVLAK değerlendirdi.

MEB - 29-08-2026 02:00

Dijital Dönüşüm

Bakanlık verilerine göre, sınıflardaki öğrenme süreçlerini yenilikçi metotlarla buluşturan FATİH Projesi, bireysel öğrenme platformları MEBİ ve HEMBA ile mesleki eğitimi üretimle buluşturan METEK ve Zanaat Atölyeleri stratejik adımların merkezinde yer alıyor.

 

Öğrencilere analitik düşünme ve yapay zekâ becerileri kazandırmayı hedefleyen Harezmi Eğitim Modeli ile FEYZA Projesi'nin yanı sıra; temel ders becerilerini destekleyen İYEP ve kapsayıcı eğitimi güçlendiren PIKTES gibi uygulamalar da 81 ilde sürdürülüyor. Yerelde öne çıkan başarılı örnekler ise "81 İl AR-GE Bülteni" vasıtasıyla Türkiye genelinde paylaşılarak yaygınlaştırılıyor.

 

Proje Enflasyonu

Bakanlığın açıkladığı 1 milyondan fazla proje başarısı, saha uygulamalarında farklı bir boyutu da beraberinde getiriyor. Eğitim camiasında yapılan değerlendirmelerde, sürekli yenilenen ve bürokratik süreçler gerektiren projelerin, öğretmenlerin esas odağı olan ders içi eğitime ayırt edebileceği zamanı daralttığı vurgulanıyor.

 

Eğitimciler; takibi zorlaşan ve zaman zaman birbiriyle çakışan yoğun proje temposunun sahadaki uygulayıcılarda yorgunluk yarattığına dikkat çekiyor.
 

Proje sayısındaki bu hızlı artışın bir "faaliyet enflasyonuna" dönüşmemesi adına, üretilen fikirlerin raf ömründen ziyade eğitimde kalıcı iz bırakacak nitelikli ve az sayıda uygulamaya odaklanılması gerektiği ifade ediliyor.

Alpay CAVLAK
Guncelegitim.com

5N1K

Kim: Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) merkez ve taşra teşkilatları bünyesindeki AR-GE birimleri ile öğretmenler.

Ne: 1 milyonu aşan AR-GE ve proje temelli çalışma.

Nerede: Türkiye'nin 81 ilinde ve yurt dışı temsilciliklerinde.

Ne Zaman: Son 25 yıllık dönemi kapsayan süreçte (28 Ağustos 2026 tarihi itibarıyla).

Nasıl: 81 ilde geliştirilen yenilikçi uygulamaların izlenmesi, bültenler aracılığıyla tecrübe aktarımı yapılması ve projelerin okul bazlı uygulanmasıyla.

Neden: Öğrencilere 21. yüzyıl becerilerini kazandırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amaçlansa da sahadaki yoğun bürokrasinin azaltılması ve kalıcı niteliğin yakalanması hedefleniyor.

MEB AR-GE projeleri, eğitimde proje enflasyonu, öğretmen ders yükü, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, FATİH projesi
Günün Diğer Haberleri