Liyakat ve yeterlilik ilkeleri yerine siyasal ve sendikal etki belirleyici

Derslik açığı, 200 bini aştı; 10 yıllık yatırım bile kapatamaz. Liyakat ve yeterlilik değil, siyasal ve sendikal etki belirleyici. 300 bin öğretmen adayı atama bekliyor; 135 bin açık var. Liyakat ve yeterlilik ilkeleri yerine siyasal ve sendikal etki belirleyici

GÜNCEL EĞİTİM - 28-08-2015 22:16

Liyakat ve yeterlilik ilkeleri yerine siyasal ve sendikal etki belirleyici

Değerlendirme raporunda yönetici atama ve görevlendirmede siyasal ve sendikal etkilerin oranının yüzde 93,3 gibi yüksek bir oran çıkması MEB’in siyasiler ve sendikalar tarafından yönetildiği gerçeğini de ortaya koydu.

Şeffaflık ve hesap verilebilirlik göz ardı ediliyor

MEB bünyesinde kurumsal iletişim sürecinde yaşanan zafiyet yüzde 93,3. Katılımcılar, bakanlıkta herhangi bir konuyla ilgili çoğu zaman muhatap bulamadıklarını belirtti.

Nepotizm kaynaklı uygulamalar sorunlara yol açıyor

Yöneticilerin eş, dost, akraba ve yakınlarının devlet işine alınmalarının, yaygın olarak ve meşru görülerek yapıldığı nepotizm kaynaklı yönetim uygulamalarının sorunlara yol açtığı kaydedildi.

Liyakat değil, siyaset esas

Yapılan bir ankette yönetici atamada liyakat yüzde 96,1 oranında önemli unsur olarak görülürken, uygulamada tam aksinin yaşandığı aktarıldı.

TEOG kaynaklı sorunların oranı yüzde 87,2

TEOG kaynaklı sorunların oranı yüzde 87,2 olarak belirlendi.  Sınava giren öğrenci sayısı ile öğretmen sayısının orantısız olması ile ilgili şikâyetler geldiği açıklandı.

Ücretli öğretmenlik acilen gözden geçirilmeli

Türkiyede halihazırda 300 bin öğretmen adayı atama bekliyor ve 135 bin civarında öğretmen açığı bulunuyor. 70 bini aşkın da ücretli öğretmen çalışıyor.

Ders kitapları müfredat ile uyumlu değil

Eğitim yöneticilerinin ders kitapları ile müfredat programının uyumlu olmadığı yönündeki eleştirilerine de yer verildi. 

Günün Diğer Haberleri