''Empati ve Sosyal Beceriler'' dersini hangi branş öğretmeni okutacak?

Akran zorbalığıyla mücadele kapsamında “Empati ve Sosyal Beceriler” dersini hangi branş öğretmeni okutacak?

SORU-CEVAP - 19-05-2026 10:04

Şu an için ''Empati ve Sosyal Beceriler'' dersini hangi branş öğretmeninin okutacağına ilişkin resmî bir MEB açıklaması veya Talim Terbiye Kurulu kararı yayımlanmış değil. Konu, TBMM Akran Zorbalığı ile Mücadele Alt Komisyonu raporlarında ve haberlerde yer aldı ancak öğretmen alanı netleştirilmedi.

Ancak içerik dikkate alındığında eğitim çevrelerinde öne çıkan olası branşlar şunlar olarak değerlendiriliyor:

Rehberlik / Psikolojik Danışmanlık (PDR: En güçlü ihtimal olarak görülüyor. Çünkü ders içeriği; empati, çatışma çözme, iletişim, akran arabuluculuğu ve sosyal-duygusal becerilerle örtüşüyor.

Sınıf öğretmenleri: Özellikle ilkokul düzeyinde sosyal beceri kazanımları nedeniyle.

Ortaokul–lisede Sosyal Bilgiler veya Felsefe grubu öğretmenleri de ihtimaller arasında konuşuluyor ancak bu resmileşmiş değil.

Bir de önemli nokta var: Eğer ders “ders çizelgesine bağımsız bir ders” olarak girerse alan ataması gerekir. Ama rehberlik/sosyal etkinlik modülü şeklinde düzenlenirse mevcut öğretmenler üzerinden yürütülmesi de mümkün olabilir.

Şu aşamada “ders kesin geldi ve şu branş okutacak” demek için erken; MEB’in yayımlayacağı ders çizelgesi ve okutacak öğretmen alanları belirleyici olacak.

Günün Diğer Haberleri