Akran Zorbalığı Yapan Öğrenciyi Uyaran Öğretmen Suçlu Bulundu

İstanbul Ümraniye’de öğrencisine sürekli zorbalık yaptığı için başka sınıftaki öğrenciyi öğretmenler odasına götüren ve kızarak uyaran sınıf öğretmenine önce kınama, ardından uyarma cezası verildi. Öğretmenin KDK’ye yaptığı başvuru reddedildi.

ÖĞRETMEN - 02-10-2026 16:18

İstanbul Ümraniye’de bir sınıf öğretmeninin başka bir sınıftaki öğrenciyi öğretmenler odasına götürerek yaptığı görüşme, disiplin soruşturmasına konu oldu. Öğretmene önce kınama, ardından itiraz üzerine uyarma cezası verildi. Öğretmenin cezanın kaldırılması talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna yaptığı başvuru ise reddedildi. KDK, disiplin işlemini usul ve esas yönünden hukuka uygun buldu.

 

Öğretmen Öğrenciyi Neden Görüşmeye Aldı?

Olay, 24 Aralık 2025’te Ümraniye’deki bir ilkokulda yaşandı. 3/A sınıfında görev yapan öğretmen, kendi öğrencisinin 4/A sınıfındaki bir öğrenci tarafından akran zorbalığına maruz kaldığını belirterek diğer öğrenciyi ders sırasında sınıfından çıkardı.

Öğrenci, okul yönetiminin bilgisi olmadan öğretmenler odasında öğretmenle görüştü.

 

Veli Şikâyeti Sonrası Soruşturma Başlatıldı

Öğrencinin velisi, görüşme sırasında çocuğuna psikolojik şiddet uygulandığını, bağırılarak korkutulduğunu ileri sürerek şikâyette bulundu.

Ümraniye İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, 30 Aralık 2025’te soruşturma başlattı. 8 Nisan 2026 tarihli muhakkik raporunda, öğretmenin kendi sınıfında olmayan öğrenciyi yönetimin bilgisi dışında kamerasız bir ortama götürdüğü ve burada bağırarak korkuttuğu sonucuna ulaşıldı.

 

Önce Kınama, Sonra Uyarma Cezası Verildi

Soruşturma raporunda öğretmen hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin B bendinin (a) alt bendi kapsamında kınama cezası teklif edildi. Ümraniye İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü de 29 Nisan 2026’da kınama cezası uyguladı.

Öğretmen, 4 Mayıs 2026’da İstanbul Valiliği İl Millî Eğitim Disiplin Kuruluna itiraz etti. Kurul, 22 Mayıs 2026 tarihli kararında fiil ile verilen ceza arasında uyumsuzluk bulunduğu değerlendirmesiyle itirazı kabul etti.

Bunun üzerine İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, 24 Haziran 2026’da kınama cezasını uyarma cezasına çevirdi.

 

KDK Disiplin Sürecini İnceledi

Öğretmen, uyarma cezasının kaldırılması talebiyle 5 Temmuz 2026’da KDK’ye başvurdu. Kamu Denetçiliği Kurumu, incelemesinde soruşturmanın usul yönünü de değerlendirdi.

KDK; zamanaşımı süreleri, savunmanın alınması, itiraz süreci ve cezayı vermeye yetkili makam bakımından işlemlerin mevzuata uygun yürütüldüğü sonucuna ulaştı.

 

KDK Öğretmenin Yöntemine Dikkat Çekti

KDK’nin değerlendirmesinde, öğretmenin kendi öğrencisini koruma amacıyla hareket etmiş olmasının, diğer öğrenciyle görüşme biçimini hukuken değiştirmediği belirtildi.

17 Ağustos 2026 tarihli mesleki görüş ve değerlendirme raporunda, her iki çocuğun da destek, ilgi ve özenli yaklaşıma ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

 

Disiplin Cezasının Hukuka Uygun Olduğu Sonucuna Varıldı

KDK, soruşturma raporunun olay yerindeki inceleme ile öğretmen, okul yöneticisi, diğer öğretmenler, öğrenciler ve şikâyetçinin ifadelerine dayandığını belirtti.

Kurum, dosyadaki bilgi ve belgeler doğrultusunda öğretmenin kendi sınıfında olmayan öğrenciyi yönetimin bilgisi olmadan kamerasız bir ortama götürdüğü ve öğrenciye yönelik psikolojik şiddet uyguladığı fiilinin sübuta erdiği değerlendirmesini yaptı.

Sonuç olarak Kurum, öğretmenin başvurusunu reddederek verilen disiplin cezasının usul ve esas açısından hukuken yerinde olduğu kanaatine vardı.

 

KDK’den Okul Yönetimine Ayrıca Öneri

KDK, disiplin sürecinin yanında okulda akran zorbalığıyla mücadele yöntemini de değerlendirdi. Benzer olaylarda okul yönetimi, rehberlik birimi, öğretmenler ve ailelerin koordineli hareket etmesinin önemine dikkat çekildi.

Kurum ayrıca idarenin öğretmene verdiği cevapta hangi sürede ve hangi mercilere başvurulabileceğini göstermediğini tespit etti.

 

Süreçte Öne Çıkan Tarihler

24 Aralık 2025: Öğrenci ile öğretmen arasındaki görüşme gerçekleşti. 30 Aralık 2025: İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı. 8 Nisan 2026: Muhakkik raporu hazırlandı. 29 Nisan 2026: Öğretmene kınama cezası verildi. 22 Mayıs 2026: Disiplin Kurulu itirazı kabul etti. 24 Haziran 2026: Kınama cezası uyarma cezasına çevrildi. 5 Temmuz 2026: Öğretmen KDK’ye başvurdu. 17 Ağustos 2026: KDK’nin mesleki görüş ve değerlendirme raporu hazırlandı. 1 Ekim 2026: KDK başvuruyu reddetti.

 

Konuyla İlgili Sık Sorulan Sorular

1. Öğretmene ilk olarak hangi disiplin cezası verildi?
Öğretmene soruşturma sonucunda önce kınama cezası verildi. Yapılan itiraz sonrasında ceza uyarma cezasına çevrildi.

2. KDK öğretmenin cezasını neden hukuka uygun buldu?
KDK, soruşturmanın usulüne uygun yürütüldüğünü ve öğretmenin kendi sınıfında olmayan öğrenciyi yönetimin bilgisi dışında kamerasız bir ortamda görüşmeye aldığı ve öğrenciye yönelik psikolojik şiddet uyguladığı fiilinin sübuta erdiğini değerlendirdi.

3. KDK’nin ret kararından sonra yargı yolu kapandı mı?
Hayır. KDK kararında, yetkili ve görevli mahkemelerde yargı yolunun açık olduğu belirtildi.

Günün Diğer Haberleri