REHBERLİK
Giriş Tarihi : 07-10-2018 02:50   Güncelleme : 07-10-2018 03:06

Öğrencilerin Dersi Etkin Dinlemesini Sağlamak İçin 10 Öneri

Sınıflarda daha çok çocuğun derslere odaklanmasını, anlatılanları öğrenmesini ve sonuçta başarılı olmalarını istiyorsak çocuklara etkin dinleme becerilerini kazandırmak için farklı yollarda eğitim vermeliyiz.

Öğrencilerin Dersi Etkin Dinlemesini Sağlamak İçin 10 Öneri

Okullarda çocuklara okuma, yazma ve konuşma öğretiyoruz. Esasen küçük yaştan itibaren çocuklara sabırlı bir şekilde karşısındakini dinlemenin gerekliliğini de öğretmeliyiz. Çünkü iyi öğrenmek; anlatılanları doğru anlamak, yorumlamak ve iyi bir dinleyici olmaktan geçer. İyi bir dinleme ve öğrenme için oldukça yoğun bir konsantrasyon gereklidir.

Duymak ve dinlemek birbirinden farklı kavramlardır. Günlük hayatta görevleri gereği kulaklarımız istemediğimiz şeyleri de duyarlar. Bu nedenle duymamız bizim o konuyu dinlediğimiz anlamına gelmez. Aktif şekilde dinlemek, dinlenenleri yorumlamak, tasniflemek ve hafızada depolamak dinleme esnasında yapılan bilişsel etkinlikleri içermektedir.

Sınıflarda daha çok çocuğun derslere odaklanmasını, anlatılanları öğrenmesini ve sonuçta başarılı olmalarını istiyorsak çocuklara etkin dinleme becerilerini kazandırmak için farklı yollarda eğitim vermeliyiz. Çocuklarımızın dersleri daha etkin şekilde dinlemesi için sizlere bazı öneriler sunacağım. Alışılmışın dışında olabilir ama sıra dışı uygulamalarla çocuklarımızı yapacağı işlere daha iyi motive edebiliriz.

1. Dersleri Eğlenceli Hale Getirin

Öncelikle öğrencilere okulun birçok eğlenceli oyun içeren etkinlik yuvası olduğu öğretilmelidir. Sonra etkinlikleri oluşturan oyunların yani derslerin belirli bir düzende olması için dikkat edilmesi gereken yönergeleri (kurallar kelimesi itici geldiği için) olduğu ve bunların bilinerek oynanırsa başarılı olabileceği öğretilmelidir. Başarılı olmanın yanı sıra eğlenmek ve mutlu olmak için de bu yönergelere uygun hareket edilmesi gerektiği çocuklara anlatılmalı ve benimsetilmelidir. Böylece kurallara uymaya çalışan, çevresine saygılı ve duyarlı çocukların yetişmesine olanak sağlayabiliriz. Unutmayın ki; çocuklar için eğlenirken öğrenmek en etkili yoldur.

2. Oturma Düzenine Önem Verin

Çocukları sınıf içi oturma düzeninde dönüşümlü olarak ön sıralarda oturtmalıyız. Genelde dikkat sorunu olan, derse kendini vermek istemeyen öğrenciler arka sıraları tercih eder. Bu nedenle özellikle dikkati dağınık, katılımcı olmayan çocuklarımızı derslere katabilmek, onların da öğrenmesini sağlamak için pencere kenarlarından uzak tutarak, dönüşümlü olarak ön sıralarda oturmasına imkan tanımalıyız. Dersi dinlerken uygun konumda olmak oldukça önemlidir.

3. Çocukların Beden Duruşuna Dikkat Edin

Dersleri etkin şekilde dinlemek için uygun bir beden duruşu çok önemlidir. Dinleme yaparken bedensel açıdan rahatsız olacak şekilde oturan bir kişinin istemese de dikkati dağılacaktır. Göğüs kafesi içeri çökmemiş, omuzlar dik, nefes alıp vermeye uygun beden duruşu derse hazır olmayı ifade eder.

4. Derse Adaptasyon İçin Süre Tanıyın

Moladan derse gelen çocuklar hemen derse başlamak istemez. Bu yaygın bir sorundur. Ders başlamasına rağmen oyundan gelen çocuğun aklı hala orada kalmış olabilir. Çocuklara ders öncesi matematiksel bir işlemle, akıl oyunlarıyla veya eğlenceli bir etkinlikle  moladaki oyununu unutturmalı ve arkasından derse başlamalıyız.

5. Çocukların Dikkatini Çekecek Konular Bulun

Her insanın yaptığı gibi çocuklar da önemli olduğuna inandığı konuları dinlemek için dikkat kesilirler. Derslerde işlenen konulara genelde çocuklar önyargılı ve tepkili yaklaştıkları için kendilerini vermeden öylesine dinleyip süreyi geçirmek isterler. Bu nedenle derse başlamadan veya ders içinde dersle ilgili çocukların dikkatini çekecek değişik konulardan bahsedebilirsiniz. Bulmacalar, matematiksel işlemler, akıl oyunları ile dersleri renklendirebilirsiniz. Böylece çocukların ilgisi ve dikkati derse odaklı olacaktır.

6. Dersleri İnteraktif Olarak İşlemeye Çalışın

Düşünme hızımız, dinleme hızımızdan daha fazladır. Bu nedenle beynimiz boşluk bulduğunda başka şeylere yönelir. Kendini derse veremeyen çocuklar  bu zamanlarda genellikle hayal kurar. Bu durum da çocukların derse olan dikkatini azalttığı gibi derse olan ilgisini de zayıflatacaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda, derste işleyeceğiniz konulara göre oluşturulan sorulara cevap olacak şekilde okumanın ve dinlemenin, daha iyi öğrenmeyi sağladığı ve derste dikkati artırdığını ortaya konmuştur. Ders işlerken özellikle pasif duran öğrencilerin, soru cevaplarla derse katılımını sağlamalıyız.

7. Aktif Katılımcı Olmayan Çocukların Aktif Dinleyici Olmalarını Sağlayın

Sınıf içi eğitimlerde çocuklar aktif bir katılımcı olamıyorsa aktif bir dinleyici olmalarını sağlamaya çalışın. Her çocuk derslere aktif şekilde katılım göstermeyebilir. Derse katılmamaları dersi anlamadıkları anlamına gelmez. Bu çocukların karakteristik özelliklerine bağlıdır. Bu nedenle aktif katılımcı olamıyorsa zorlamadan, çocuğun yapısını bozmadan aktif dinleyici olmasını sağlayın. Bu tip çocukların derslerde öğrettiklerinizi kendine has mimiklerle tepki göstermesine olanak tanıyın. Bunun için sınıfta çocukları iyi şekilde görüp, duyabilecek konumda olmanız gerekir.

8. Aşırı Hareketli Çocukları Kontrol Altında Tutun

Çocuklar yapısı gereği zaten oldukça hareketlidirler. Ayrıca kontrolü zor olan çocuklar sınıfta bulunuyorsa işiniz biraz daha zor olacaktır. Sınıf düzeninin bozulmaması için bu tür çocukları dışlamak yerine ders içinde değişik görevler vererek aktif tutabilirsiniz. Böylece bu tür öğrenciler düzeni bozamadığı gibi ders esnasında görev almanın mutluluğu ile derslerine odaklanabilecektir. Unutmayın, bu çocuklar da bizim öğrencilerimiz ve onlar da öğrenmek için oradalar.

9. Çocukların Kısa Notlar Almasını Sağlayın

Sadece dersi dinlemek öğrenmenin tam olarak gerçekleşmesi açısından yeterli değildir. Dinlemenin yanında not tutma, bilginin daha kalıcı olmasını sağlayacaktır. Çocuklar not tutabilmek için dikkatini vererek sizi dinlemek zorunda kalacaktır. Ama çocuklar özellikle ilkokulda yazı yazmayı sevmezler ve uzun yazıları yazmamak için direnç gösterebilirler. Bu sorunu çocukların kalem ve kağıt kullanabilecekleri aktiviteler ve akıl oyunu çalışmaları ile çözebilirsiniz.

10. Teknolojiden Yararlanın

Ders anlatırken imkanlar elverdiğince görsel ve işitsel teknolojiden faydalanmaya çalışmalısınız. Artık okullarımızın çoğunda akıllı teknolojilerle donanmış ekipmanlar bulunmaktadır. Günümüzün çocukları teknoloji içinde yetişmektedirler. Derslerde bu teknolojik aletleri aktif olarak kullanarak çocukların derslere odaklanmasını sağlayabilirsiniz.

Yazar: Akıl ve Zeka Oyunları Eğitmeni Turgay ÜLKER (2016-02-24)

blog.classloom.com

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri