SANAT - SİNEMA
Giriş Tarihi : 12-06-2016 20:13   Güncelleme : 20-08-2022 17:30

Her öğretmene mesleğini sorgulatacak 12 muhteşem eğitim filmi

Bu listemiz, öğretmenliği-eğitimi matematikten, sınavdan, ödevden, sırada düzgün oturmaktan ibaret görmeyen, öğretmen sınıfa girdiğinde öğrencilerin ayağa kalkmasını saygı olarak addetmeyen dostlarımız için…

Her öğretmene mesleğini sorgulatacak 12 muhteşem eğitim filmi

Bildiğiniz, gördüğünüz, öğrendiğiniz tecrübelerinizle sabitlediğiniz eğitim ve öğretmenlik kavramlarını unutun, çünkü hepsi hikaye. Eğer muhatap olduğunuz kişinin -bu kişi çocuk da olabilir, genç de- hayatında devrim yapamayan, onun bütün öğrendiklerini anlamsız kılamayan, hayatını ters yüz edemeyen, sorgulamayı, irdelemeyi öğretemeyen -hayatını başka bir şekilde idame ettirme şansı olan- kişi bu mesleği yapmamalı, yapıyorsa da bırakmalı.

 

Koro / Les Choristes

Koro, izlenebilecek en etkileyici filmlerden birisi. 2004 Fransa yapımı bir dram. Bir müzik öğretmeninin, sorunlu çocukların hayatını müzikle değiştirmesini anlatıyor. Film, Fransa’nın Oscar’ı sayılan César Ödülleri’ni kazandı.

 

Yerdeki Yıldızlar / Taare Zameen Par

Eğitime, öğretmenliğe dair izlenebilecek bir süper film daha. Filmde yaramaz (!), tembel (!), kavgacı (!) bir çocuk var; Ishaan. Sınıfta kalmış, kafası hiçbir şeye basmıyor, herkes tarafından dışlanıyor. Tek derdi var; bir türlü çıkamadığı hayal dünyası. Bir de “Ya bu çocukta bir şeyler var ama ne?” diyen bir resim öğretmeni. İzleyin, izletin…

 

Elveda Cocuklar / Au Revoir, Les Enfants (Goodbye, Children)

II. Dünya Savaşı yılları… Naziler gözetiminde bir okul ve sıkı dost iki öğrenci… Naziler’e rağmen üç Yahudi öğrenciyi okulda saklamayı başaran okul yönetimi… Üzücü fakat izlenesi bir film.

 

Kara Tahta / Takhte siah (Blackboards)

Dram bombardımanına tutan bir İran filmi. Sırtlarına bağladıkları kara tahta ile öğrenci arayan gezici öğretmenleri ve yaşadıkları zorlukları anlatıyor. Sırtlarındaki o tahta, bombaların, kurşunların eksik olmadığı o coğrafyada, sadece bir tahta değil ama. Gösterime girdiği yıl Cannes Film Festivali’nde jüri özel ödülü aldı.

 

Ölü Ozanlar Derneği / Dead Poets Society

Sanırım bilmeyen yoktur, bilmiyorsa da ayıp (şaka lan şaka). 1959 yılında geçen filmde, Welton Akademisi’nin saçma kurallarıyla baskı altında eğitim gören öğrenciler ve onları şiirle, edebiyatla tanıştıran bir öğretmen anlatılıyor. Şiirle tanışan insan iflah olur mu! Olmaz… Bu filmde de hepsinin hayatı ters yüz oluyor zaten. İzleyin demiyoruz, zaten izlemişsinizdir.

 

Sınıf / Entre Les Murs (The Class)

Öğrencileriyle iyi ilişkiler kuran, onların her şeyi sorgulamalarına izin veren, söylediklerini yadırgamayan, yargılamayan, yeri geldiğinde öfkelenmelerine bile izin veren François’nın filmi bu. Ağır ilerleyen bir film, “beni kasmaz” derseniz izleyin, iyi film.

 

Tepetaklak Nelson / Half Nelson

Sakın beyazların siyahlara hayatı öğrettiği diğer filmlerle aynı kefeye koymayın, haksızlık etmiş olursunuz. Bir kere güzel bir bağımsız sinema örneği bu. Filmde, öğrencilerine diyalektikten, varoluştan, özgür düşünceden bahseden, öğrencileriyle sıkı bir ilişkisi olan bir öğretmen anlatılıyor. İzleyin işte, filmi anlattırmayın şimdi bize.

 

Özgürlük Yazarları / Freedom Writers

23 yaşında genç bir öğretmen, iyi yönetilemeyen bir okul, şimdiye kadar “Ya bu çocuklardan bi .ok olmaz.” diyen öğretmenlerle muhatap olmuş farklı kültürlerden bir sürü belalı öğrenci barındıran bir sınıf. Çocuk kendi hayatına kast eden bir çeteyle mücadele ederken, matematiği ne yapsın! Hah işte öğretmen de bunu fark ediyor bir anda; iletişim sonra geliyor.

 

İmparatorlar Kulübü / The Emperor’s Club

Prensiplerine bağlı, klasik bir öğretmen ile sınıfına sonradan gelen şımarık bir zengin çocuğunun hikayesi. Klasik bir film gibi görünse de izleyin, eğitime bakış açınıza mutlaka renk katacaktır.

 

Sevgili Öğretmenim / To Sir, with Love

Mesleğiyle ilgili iş bulamayınca öğretmenlik yapmaya başlayan siyahi bir adamın hikayesi bu film. Sınıfındaki itaatsiz öğrenciler karşısında önce pes edecek gibi olsa da, mücadeleyi sürdürmeye karar verir bu öğretmen.

 

Canım Öğretmenim / Monsieur Lazhar

Okuldaki bir öğretmenin intiharından sonra apar topar işe alınan Cezayir asıllı bir öğretmenin hikayesini anlatıyor filmimiz. Filmde bir yandan kendi dertleriyle uğraşan, bir yandan da öğrencilerine kendini sevdirmeye çalışan ve iyimserliği her zorluğa rağmen koruyan Beşir Lazhar anlatılıyor.

 

Sevgili Öğretmenim / Mr. Holland’s Opus

Film, bir büyük müzisyen ve bestecinin, geçici olarak müzik öğretmenliği yapmasını, öğrencilerinden aldığı ilhamı anlatıyor. Richard Dreyfuss bu filmiyle, en iyi erkek oyuncu dalında Oscar ödülü 

MEB'den öğretmenlere seminerlerde önerilen film ve kitaplar için TIKLAYINIZ

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri