GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 11-10-2017 23:26   Güncelleme : 11-10-2017 23:34

Ödev Yapma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Okul çağındaki çocuklar ödev yapmaktan olabildiğince kaçıyor. Ödev yapmak çocuklar için olduğu kadar aileler için de zorlayıcı bir hale geliyor. Çocuğunuza ödev yapma alışkanlığı kazandırarak ödev yapmayı kolaylaştırabilirsiniz.

Ödev Yapma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Yoğun geçen bir okul gününün ardından eve gelen çocuklar dinlenmek ve Oyun oynamak gibi aktivitelerle zamanlarını değerlendirmek isterken, onları yapılmayı bekleyen ödevler karşılıyor. 
 
 Ödev yapmal çocuklarda okul başarısını artırmaya yardımcı oluyor. Öğrenilen bilgiler ödevlerle pekişiyor. Çocukların sınavlara çalışması da kolaylaşıyor. Ödev yapmanın çocuklar için okul sorumluluklarını tamamlamak haricinde bilinen başka faydaları da var. Ev ödevleri zaman yönetimi, planlı çalışma ve organizasyon becerilerini de kuvvetlendirmeye yardımcı oluyor. 
 
 Ödev yapma alışkanlığını nasıl kazandırırsınız?
 
Öncelikle çocuğunuz okuldan döndüğü zaman hemen ödev yapmaya başlamasını istemeyin. Günlük aktiviteleri için bir çalışma programı hazırlayın ve bu plana göre eve döndüğünde dinlenme payı ayırın. Hazırladığınız günlük plana uymaya özen gösterin. Bir süre sonra bu düzen onlarda alışkanlık haline gelecek.
 
Çocuğunuzun konsantrasyonunu sağlayacak sessiz bir ortamda ödev yapmasını sağlayın. Ödev yapmaya başlarken günlük çalışma planına uygun hareket edin. O gün tamamlanması gereken ödevleri öncelik sırasına alın. Her ödev için belirli bir zaman ayırın. Böylece çocuğunuz hangi ödevi ne zaman bitirmesi gerektiğini bilir. Bu da kafa karışıklığı yaşamasına engel olur.
 
Çocuğunuz ödevini bitirdiği zaman ara sıra ona küçük ödüller hazırlamanız, motivasyonunu artırmaya yardımcı olacak. Örneğin, fazladan oyun oynama zamanı her çocuk için oldukça cezbedici gelir. Ödev bitiminde istediği bir aktiviteyi fazladan yapabileceğini ona söyleyin. Ödebi bittiğinde mutlaka yaptığı ödevi kontrol edin, eksik kalan konularda yardımcı olmaya çalışın veya öğretmenine danışması için yönlendirin. Çocuğunuz sadece görevi olduğu için o ödevleri yapmayacak, işlenen bilgileri gerçekten öğrenecek.
 
Cuma günü haftanın son günü olduğu için çocuğunuzun boş zamanını istediği şekilde değerlendirmesine izin verin. Bu sayede çocuğunuz hem ders çalışma ve ödev temposuna ara vermiş olacak, hem de sevdiği şeyleri yaparak diğer günler için ihtiyaç duyacağı motivasyonu kazanacak.
 
Zeynep BALİÇ - Milliyet
 
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri