SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 01-09-2018 20:46   Güncelleme : 13-09-2018 20:47

Öğretmenlerin boş gününe nöbet verilebilir mi?

İlköğretim okullarında (ilk ve orta okullarda) görev yapan öğretmenlerin boş günlerine nöbet görevi verilemez.Mevzuatta herhangi bir dayanağı olmayan bu durum,birçok ilk/orta okul idareci tarafından Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili hükümlerince kulaktan dolma şekilde zihinlerine yanlış yer etmiştir

Öğretmenlerin boş gününe nöbet verilebilir mi?

Birçok okul müdürü mevzuat konusunda kendilerini yenilemediği için idari işleri uygularken çok basit  hatalara düşmektedir.Bunlardan birisi de ilkokul ve ortaokullarda müdürlük görevini  yerine getirenlerin “ öğretmenlere boş günlerine nöbet görevi verilir “ algısına sahip olmalarıdır.Hatta bu müdürler,işi biraz daha ileri götürüp öğretmenlerin özellikle boş günlerine nöbet görevi verip bunun mevzuatta yeri olduğunu ileri sürüyorlar ,yaptığı  idari işlemi de  savunuyorlar. Fakat bu şekilde savunma psikolojisi içerisindeki müdürler ,sözel olarak değil de  yazılı olarak gerekçesini gösteremezler  çünkü Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin hükümleri nöbet görevleri başlığında bu yönde herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.Yani ilk ve ortaokullarını yönlendiren yönetmelikte ,öğretmenlerin boş günlerine nöbet görevi verilebileceği yönünde hiçbir hüküm bulunmamaktadır.

İlkokul ve Ortaokuldaki öğretmenlerin nöbet görevi, 26 Temmuz 2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 44. Maddesindeki "Öğretmenlerin nöbet görevi" başlığının altında yer almaktadır.

"Öğretmenlerin nöbet görevi

MADDE 44 - (1) Bağımsız anaokulu ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.

(2) Ana sınıfı ve özel eğitim sınıfı öğretmenlerine, boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez.

(3) Öğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutar.

(4) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.

(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.

(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.

(7) Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.

(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla kısaltılabilir.

(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.

(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur."

Yukarıdaki ilgili hükümlere baktığımızda nöbet görevinin okulöncesi/ilkokul/ortaokul öğretmenlerine  boş günlerinde verileceği ile ilgili herhangi bir emir bulunmamaktadır. Peki o zaman şu soruyu sormak gerekir ; “ ilköğretim kurumlarında öğretmenlere mevzuata göre boş gününde nöbet verileceğini savunan müdürler hangi ülkenin mevzuatına bakıp da bu görüşü savunmaktadır” .

Aslına bakarsanız zannediyorum ki bu görüşü savunan müdürler ya mevzuatı açıp da okuma zahmetinde bulunmuyor yada bilerek lise öğretmenlerini ilgilendiren ortaöğretimleri yönetmeliğinin nöbet ile ilgili hükümlerini çarpıtarak öğretmenlerin bilgisiz olduğunu düşünerek öğretmenlere nöbet dağıtırken ortaya atmaktadır.Hatta bu iddiada bulunan bazı müdürler tehditvari şekilde öğretmenlere dayatarak nöbet görevini vermektedir.Ha bu arada nöbet iş ve işlemleri öğretmenler kurul toplantısında görüşülerek kararlaştırılır bunu da söylemeden geçemeyeceğim çünkü bir çok idareci bunu da es geçip kendi kafalarına göre nöbet görevlerini dağıtmaktadır.

Öğretmenlerin Boş Gününe Nöbet Görev Verileceği Yönündeki mevzuat hükmü Lise Öğretmenlerini İlgilendiren Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde bulunmaktadır;

  Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları" başlığı altındaki  91. Madde 2. Fıkra a bendinde yazılı bulunan “Öğretmenlere, dersinin en az bulunduğu gün veya günlerde nöbet görevi verilir.” Hüküm gereğince lise öğretmenlerine boş günlerinde nöbet görevi verilebilmektedir.

Görüleceği üzere ilkokul veya ortaokul öğretmenlerine derslerinin olmadığı veya az olduğu günlerde nöbet görevi verilemeyeceği aşikardır.Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kurumlarında hiçbir iş ve işlemde mevzuat dayanağı olmadan adım atılamayacağının altını çizerek şunu söylemek isterim , hiçbir mevzuat dayanağı olmayan “ boş güne nöbet görevi” uygulamasının uygulandığı okullarda bir an evvel yanlıştan dönülmesi gerekir aksi takdirde idareciler zan altında kalacaktır.

Saygılar ,

Sedat DEGER

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Başkanı

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri