GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 28-08-2015 21:58

Okullardaki ücretsiz kursların detayları belli oldu

Dershaneler alternatif olarak uygulamaya geçecek olan Okullarda Ücretsiz Kurslarla ilgili detaylar belli oldu. Kurslar ne zaman başlayacak? Hangi öğretmenler görev alacak?

Okullardaki ücretsiz kursların detayları belli oldu

Dershaneler alternatif olarak uygulamaya geçecek olan Okullarda Ücretsiz Kurslarla ilgili detaylar belli oldu. Kurslar ne zaman başlayacak? Hangi öğretmenler görev alacak? Kimler kurslara katılabilecek?

MEB’in ücretsiz ‘sınavlara destek’ kursları projesi hayata geçiyor.

Kurslar hafta içi ve hafta sonu hatta yarıyıl ve yaz tatillerinde de yapılacak. Öğrencive veli öğretmen seçebilecek, başka okullardan öğretmen transfer edilebilecek. Kurslar gece saat 22.00’ye kadar devam edecek.

Devlet okulları ve halk eğitim merkezleri bünyesinde açılacak olan ücretsiz devlet dershaneleri için çalışma takvimi uygulamaya başlatıldı.

Bu yıl son kez öğrenci alan dershaneler Eylül 2015’te kapatılacak. Lise geçiş ve üniversiteye giriş sınavlarına dershanelerde hazırlanan öğrenciler için alternatif Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) geldi. Hafta içi saat 22.00’ye kadar öğrenciler, okullarında sınavlara da onları hazırlayacak ‘destekkursları’na gidecek. Kurslar için ücret alınmayacak. Bu kurslar hafta sonu da olacağı gibi yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edecek. MEB, okullar ve halk eğitim merkezleri bünyesinde açılacak kursların işleyişine dair Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi hazırladı.

İşte yönergeye göre bu kursların ayrıntıları:

ÖĞRENCİLER OKULDAKİ KURSLARA

Ortaokul ve lise öğrencileri okullarında açılan kurslara, mezunlar ise halk eğitim merkezlerindeki kurslara gidecek. Bir okulda kurs açılmazsa öğrenciler kurs açılan başka bir okula kayıt yaptırabilecek.

365 GÜN DERS

Bir kurs en az dönemlik 36 saat, yıllık 72 saat olacak. Ancak üst sınır belli değil. Bir ders 40 dakika olacak. Kurslar hafta sonu olduğu gibi, yarıyıl ve yaz tatillerinde de yapılacak.Hafta sonları yapılan kurslar her gün en fazla 8 saat olacak.

SAAT 22.00’YE KADAR

Kurslarda hafta içi saat 22.00’ye kadar eğitim verilebilecek. Kursta günde 2 saatten az, 8 saatten fazla ders yapılmayacak. Aynı ders üst üste aynı gün 2 saatten fazla olmayacak. 8 saatten fazla, 2 saatten az ders yapılamayacak.

25 KİŞİLİK SINIF

Kurs açmak için gereken öğrenci sayısı 10. Sınıf mevcutları en fazla 20 olacak. Ama tek grup oluşan kursta bu sayı 25 olabilecek. Kurstaki öğrenci sayısı 10 olursa öğrenci başka okula gönderilebilecek.

ÖĞRETMEN SEÇECEKLER

Hangi derslerden kurs açılacağına veli ve öğrenci talebine göre karar verilecek. Veli ve öğrenci, ders verecek öğretmenini seçebilecek.

YILDIZ SINIFI OLUŞACAK

Kurslarda tıpkı dershanelerdeki gibi dönem başında seviye tespit sınavı yapılacak ve öğrenciler seviyelerine göre gruplandırılacak.

HER AY DENEME SINAVI

Öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerilerini ölçmek için her aydeğerlendirme yapılacak. Eksiği görülen konular tekrarlanacak.

DEVAMSIZLIK YOK

Öğrencilerin kursa devam zorunluluğu var. Toplam ders saatinin 10’da biri kadar özürsüz devamsızlık yapanın kaydı silinecek. Yani 72 saatlik matematik dersinde öğrenci yıliçinde 7 saat gelmezse kurstan atılacak. Devamsızlık SMS’le ailesine bildirilecek.

DİSİPLİN CEZASI VAR

Kursta disiplini bozan öğrenciye bulunduğu sınıf kademesinin ilgili mevzuatına göre işlem yapılacak, yani disiplin cezası var.

ÖĞRETMEN TRANSFERİ

Kurslarda ders vermek üzere okullar başka okullardan da ‘görevlendirme’ yoluyla öğretmen transfer edebilecek. Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dahil toplamda 40 saate kadar ders verebilecek. Yani okulda haftada 21 saat derse giren öğretmen kursta 19 saat ders yapabilecek. Öğretmenler kursa girdikleri derslerden ek ücret alabilecek.

KOMİSYON SEÇECEK

Ders vermek isteyen öğretmenler ders yılı başında milli eğitim müdürlüğüne başvuracak. Komisyon veli ve öğrencilerin öğretmen tercihlerini dikkate alarak, tecrübeli, branşında seçkin, iyi ilişki kuran, teknolojiye hâkim öğretmen seçecek. Okuttuğu öğrencilerin TEOG, YGS, LYS başarı durumları, alanında yüksek lisans yapanlar ve e-okul’daki ‘Öğretmen Başarı Grafiği’ öğretmen seçiminde etkili olacak.

8 DERS OLACAK

1-10 Ekim’de kurslar belirlenecek, öğretmen talepleri alınacak. Öğrenci ve veliler 8 ders için kurs açılmasını talep edebilecek ve 8 öğretmen ismi belirleyecek.
kaynak:kamu.tv
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri