GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 28-08-2015 21:58

İlkokul ve ortaokul müdürlükleri için rekor başvuru

İzmir’de 692 ilk ve orta dereceli okulun boş müdürlük kontenjanlarına 3 bin 800’e yakın adayın başvurduğu öğrenildi.16

İlkokul ve ortaokul müdürlükleri için rekor başvuru

Ekim’de başlayacak mülakatlara barajı aşamayıp öğretmenliğe döndürülen müdürlerin de katılacağını ifade eden Türk Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Merih Demir, "Aday listelerinin en tepesindekiler barajı geçemeyen ama liyakat- kariyer puanları çok yüksek olan müdürler var. Nasıl bir değerlendirme yapılacak merak ediyoruz, sözlü sınavlar göz hapsimizde olacak" dedi.

İzmir’de, ilçe milli eğitim müdüründen okul aile birliği başkanına kadar pek çok kişi tarafından çalışmaları değerlendirilip not verilen 750 civarındaki okul müdüründen 480’i, 75 puan barajının altında kaldı. Yerini koruyan müdürlerin 132’si başka okullara tayin isteyip giderken, diğerleri kendi okulunda kalmayı tercih etti. Puanzede müdürler öğretmenliğe döndürülürken, yönetmeliğin geçici maddesine göre bazıları da yerlerine yenileri atanana kadar görevlerinde tutuluyordu. Bu yönetmelik maddesine rağmen Bayındır’da farklı bir uygulamaya gidildi. Yeni müdür adaylarının mülakat ve atamalarına 1.5 ay kadar süre varken Bayındır’da görevleri sona eren yöneticilerin yerine 25 öğretmen çeşitli okullara müdür ve müdür yardımcısı olarak görevlendirildi. Bayındır’ın en gözde okullarından Kazım Dirik Ortaokulu’nda mevcut 22 öğretmenin 7’sinin yönetici vekili olarak çevre okullarına görevlendirilmeleri ise hem dikkat hem tepki çekti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 692 ilk ve orta dereceli okulun müdür kadrolarının boş olduğu duyurulurken, bugüne kadar 3 bin 800’e yakın "ilk defa ve yeniden müdür olacak" adayın başvuru yaptığı öğrenildi.

Mülakatın 16-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirileceği, 4 bine ulaşan başvurulara karşın mülakata yönetmelik gereği boş kontenjanların üç misli, yani 2106 adayın çağrılacağı belirtildi. Öğretmenlikte 8 yılını dolduran her eğitimcinin başvurabileceği boş müdürlük kadroları için yapılacak mülakata 2011 yılında müdürlük yazılı sınavını kazanarak bu puanlarını kullanmayan 236 eğitimcinin de katılacağı, böylelikle 692 koltuk için mücadele edecek sayının 2400’lere ulaşacağı belirtildi. Adayların Ek-2 değerlendirme formu denilen diploma, yüksek lisans, ödül, ceza, yöneticiliği olup olmaması gibi kriterlerle belirlenen liyakat ve kariyer puanlarıyla mülakata katılacakları, o nedenle de öğretmenliğe indirilen müdürlerin rakiplerine göre puan üstünlüğü olduğu öne sürüldü. Hükümete yakın Eğitim-Bir-Sen üyelerinin kayrıldığını öne süren sendikalar müdür kıyımı yapıldığı iddiasıyla yargıya başvururken, adayların mülakat süreci öncesinde benzer kaygıları dile getirildi. "Mülakat sürecini göz hapsinde tutacağız" diyen Türk Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Merih Demir şöyle konuştu:

Kaç komisyonla mülakat yapacaklar

"3 bin 800 civarında eğitimcinin müdürlük için başvurduğunu öğrendik. Sözlü sınava yaklaşık 2 bin 400 kişi alınacak diye tahmin ediyoruz. Bu ciddi bir sayı. Mülakat 16-23 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Bu kadar kısa sürede 2 bini aşkın eğitimci nasıl bir mülakattan geçirilebilir? Kaşına, gözüne mi bakacaklar? Bilindiği gibi performans değerlendirmesinde yüzlerce okul müdürü koltuğunu kaybetmişti. Kariyer ve liyakat esası üzerine kurulu EK-2 Değerlendirme Formu üzerinden yapılan puanlamada en yüksek puana sahip olan performansta 75’in altında kalıp müdürlükten düşürülen eğitimciler var. Değerlendirmeleri göreceğiz. Yine daha önce olduğu gibi Eğitim Bir Sen üyeleri mi kayrılacak yoksa hak eden mi kazanacak? Sendika olarak bu süreci yakından takip edeceğimizin ve yapılacak her türlü hukuk dışı uygulamada taraf olacağımızın Milli Eğitim yetkilileri tarafından bilinmesini isteriz."

Öte yandan atamaların 13-18 Kasım tarihleri arasında yapılacağı açıklandı.

Hürriyet
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri