GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 28-08-2015 21:58

Abbas Güçlü yazdı: Eğitimde son durum

Yeni öğretim yılı başladı. Neredeyse bir ay olacak. Ama hâlâ ne kayıtlar tamamlanabildi ne de diğer sorunlara çözüm bulunabildi. Ankara’ya sorarsanız her şey yolunda. Keşke öyle olsaydı!

Abbas Güçlü yazdı: Eğitimde son durum
İşte size eğitimin son hali:
A.K, üç kız öğrenci babası ve okulların hizmetli sorununu dile getiren yazımızdan sonra üşenmemiş, diğer sorunları da bir bir sıralamış. Önce ona kulak vereceğiz, daha sonra da kitap sorununu dile getiren bir başka veliyi, dershane öğretmenini ve parçalanmış bir öğretmen ailesini dinleyeceğiz...

Tuvalet ve kantinler!

“Bugünkü köşe yazınızla içimizde kanayan yaraya merhem oldunuz. Biraz belki de vaktinizi alacağım, onun için şimdiden kusura kalmayın. Aşağıda bahsedeceğim sorunları başlıklar halinde yazacağım, şayet bu konuları gerek köşenizde gerekse başka yerlerde bizim adımıza paylaşabilirseniz sevinirim.
 

1. Okulların tuvaletleri temizlikten mahrum. Çok pis ve sular akmıyor.
2. Okul kantinleri rezalet, kontrol yok.
3. Okul bahçeleri çok bakımsız.
4. Okulların giriş kapılarında hiç mi hiç güvenlik yok. Yani her türlü tehlike bizi bekliyor.
5. Sınıflarda temizlik yok.
6. Okullarda hizmetli varsa bile özürlü bir insan görevlendirilmiş o da ayrı bir sorun. Elbette o da insan, tabii ki özürlü olan çalışamaz anlamında söylemek istemiyorum, katlara çıkamıyor, süpürge fırça tutamıyor, ondan temizlik görevlisi olabilir mi? Keşke başka işlerde görevlendirilseler.
7. Malum, havalar soğumaya başladı ve her yıl olduğu gibi kaloriferler yakılıyor, yakılmıyor hiçbir farkı olmayacak yine.
8. Kantinlerde yiyecek içecek fahiş fiyatlarla satılıyor.

Devlet nerede, devlet ne iş yapar?

Okullar açıldığında öğrencilere kitapları dağıtılıyor. Acaba bir eğitimci bu kitapları inceliyor mu? İki satır yazı var, gerisi resimlerle tamamlanmış. Bol bol, rengârenk resimler var. Kitapları parayla alsak daha iyi olacak. Eksik bilgileri tamamlamak için yardımcı kitaplar alıyoruz daha fazla ücret ödüyoruz.
Yani kısacası, yılladır hayırsever vatandaşların yaptırmış olduğu okullar, nasıl teslim edildilerse, hâlâ o şekildeler.
Kantinler kiraya verilsin, para kazanılsın tamam da öğrenci nasıl o kantinden alışveriş yapabilir?

‘Utanır hale geldim’

Çocuklarımdan utanır hale geldim. Kantinden bir şey alamıyorum sözlerini duymaktan bıktım.
Allah aşkına birileri artık masaya yumruğunu vursun.
Sürekli yurtdışı seyahati yapıyorlar, gittikleri ülkelerdeki okulları hiç gezmiyorlar mı?
Okulların içinde, öğrencilerin kendi başlarına çalışabileceği bir yer veya kütüphane yok. Ayrıca o kadar ilginçtir ki okul çıkışında öğrencileri karşıdan karşıya geçirecek hiçbir görevli yok, ille de kaza olması mı bekleniyor!
Ben sadece yaşadığım bölgenin sorunlarından bahsettim. Başka yerlerde kim bilir daha neler vardır...”

Ders kitapları

“Gaziantep İGAL Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrenci velisiyim. Şu ana kadar öğrencimize ders kitapları hâlâ okul tarafından temin edilemedi. Alo 147’ye ve mail’le MEB’e yaptığımız şikâyetler ise karşılık bulmadı. Konunun köşenizde duyurulması halinde bir umut; belki ders kitapları acilen temin edilir, çocukların mağduriyeti giderilir.”

Ve dershaneler?

“Mevcut dershane yasasında, 01.01.2014 yılına kadar çalışanların kadroya alınması kararlaştırıldı. Kanun bu haliyle birçok dershane öğretmenini mağdur etmektedir. 2007 yılından beri dershanede çalışan bir öğretmen olarak mevcut şartları taşıyamıyorum. Askerlik süresi, yatırılmayan sigortalar ve daha neler neler...

1. Halen dershanelerde çalışmaya devam ediyor olmamıza rağmen neden 01.01.2014 yılına kadar olan sigorta dikkate alınıyor?
2. Primlerimizin eksik yatırıldığı bilindiği halde benzeri sorunlarımız niye dikkate alınmadı?
3. Askerlik nedeniyle ara verdiğimiz dönemler var, bu dönemler dikkate alınacak mı?..

Parçalanmış aileler
“Eşim Antalya’da, ben Akşehir’deyim. Beş aylık bebeğimiz var ve gelecek ağustosta birbirimize kavuşacağımızı düşünürken, 3 yıl kesintisiz sigorta diye bir şey icat ettiler. Üstelik Antalya’da ev kredisi ödemekteyim. Şimdi bir de Akşehir’de ev kirası! Hadi neyse bir yıl katlanırız, sen Antalya’da çalış dedik eşimize ama son uygulamayı ben nasıl söylerim şimdi ona. Lütfen yardımcı olun, çok zor durumdayım.”

Özetin özeti: Atalarımız boşuna “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz” dememişler...
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri