e-Bordro    Gazete    Hava?    Künye  
Anasayfa | Güncel | Atama | Özlük | SBS | YGS-LYS | KPSS | Okul | MEB | Öğretmen | Sendika | Arama | Galeri | Video | Anket | Facebook | Twitter

ÖSYM sınavlarının şifresini kim çoktan çözmüş?

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) ortaya çıkarılan, ardından bir dizi skandalın peş peşe ortaya dökülmesine neden olan şifre olayında ilginç bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Kayseri'de cemaate yakın bir dersanenin 9 ay önce "şifreleri çözdük" diye reklam yaptığı belirlendi

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) ortaya çıkarılan, ardından bir dizi skandalın peş peşe ortaya dökülmesine neden olan şifre olayında ilginç bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Kayseri'de cemaate yakın bir dersanenin 9 ay önce "şifreleri çözdük" diye reklam yaptığı belirlendi.

 

Sözcü Gazetesi'nden Veli Toprak'ın haberine göre; YGS'de yaşanan şifre skandalının ardından cemaate yakınlığı ile bilinen Kayseri Serhat Akademi Dersanesi, geçtiğimiz yıl ağustos ayında, ilginç bir reklam kampanyası yürüttü. Dersane, sokakları süsleyen bilboard'lara (pano) asılan büyük afişlerde kullanılan ifadeler akıllarda soru işareti bıraktı. Serhat Dersanesi'nin 2010 yılı Ağustos ayında astırdığı afişlerde "KPSS'nin şifreleri çözdük - Gelenek KPSS'de de devam ediyor", "Kayseri için LYS'yi de çözdük" ifadeleri yer alıyor.

Sözcü'nün gündeme getirdiği dersanenin ilanında geçen şifre o tarihte henüz bilinmiyordu. Söz konusu Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) 250 kişi birden birinci olmuş, kopya çekildiği iddiaları günlerce gündemdeki yerini korumuştu. Kopya skandalı üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan tarafından soruşturma başlatılmıştı. YGS soruşturmasını bir ayda tamamlayarak kapatan Sakınan, KPSS soruşturmayı 9 aydır sürdürüyor.

Dersanenin afişlerinde yer alan LYS de bir başka ilginç noktaya işaret ediyor. Başsavcı Vekili Sakınan'ın verdiği takipsizlik kararında, 13 Mart'ta yapılan 2011-STS (Seviye Tespit Sınavı) 1. Aşama ve 20 Mart'ta yapılan 2011-ÜDS'de (Üniversitelerarası Kurul Dil Sınavı) soru ve yanıtların da aynen YGS'deki yöntemle hazırlandığı belirtiliyor. Dolayısıyla bu durum, KPSS'den sonraki bütün sınavlarda yanıtlarının şifrelendiğini gösteriyor. Bu da acaba KPSS'de de "şifre var mıydı" sorusunu akla getiriyor.

YGS'de şifre iddialarının patlak vermesinden sonra, bazı dersanelerin şifreden haberdan olduğunu gösteren haberler ortaya çıkmıştı. Cemaate yakın olan bu dersanelerin sınavdan önce öğrencilerini YGS yanıtlarındaki şifreyi çözmeyi sağladığı belirtilen "mod-medyan" tekniğini anlattığı ileri sürülmüştü.

Sözcü / gazetecileronline.com

Bu haber 2473 defa okunmuştur.

   Kategori  Kategori : Sınavlar    Yorumlar Yorum Sayısı : 0    Tarih  Tarih : 17 Mayıs 2011

Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa    Tavsiye Et Tavsiye Et    Yorum Yaz Yorum Yaz    Facebook'a Gönder Facebook'ta Paylaş    Google Favorilerime Ekle Google'da Paylaş


Sınavlar

 

EN ÇOK OKUNANLAR

GUNCELEGITIM.COM - GUNCELEGITIM.NET [© 2006- 2012 Alponline Tasarım] Altyapı:Mydesign İletişim: guncelegitim@gmail.com