MEB
Giriş Tarihi : 27-11-2021 00:58   Güncelleme : 08-11-2022 14:48

Milli Eğitim Şurası başlıyor! Şura'da alınan kararlar uygulanıyor mu?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türk milli eğitim sistemi için tavsiye kararları almak üzere 7 yıl aranın ardından 1-3 Aralık'ta gerçekleştirilecek. 20. Milli Eğitim Şurası'na geniş bir katılımın olması amacıyla 5 farklı mecrada yürüttükleri ön hazırlık çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi. Şurada alınan kararlar, tavsiye niteliği taşıyor.

Milli Eğitim Şurası başlıyor! Şura'da alınan kararlar uygulanıyor mu?

Millî eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için eğitim ve öğretimle ilgili konuları inceleyip tavsiye kararları hazırlanan 20. Millî Eğitim Şûrası açılışının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 1 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılması planlanıyor.
 
Ana tema "eğitimde fırsat eşitliği" olacak

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in başkanlığında geniş bir katılımla düzenlenecek şûrada, ana tema "eğitimde fırsat eşitliği" olacak. Şûrada, "temel eğitimde fırsat eşitliği", "mesleki eğitimin iyileştirilmesi" ve "öğretmenlerin mesleki gelişimi" olmak üzere üç ana konuda özel ihtisas komisyonu kurulacak.
 
Şura hazırlık sürecinde, özel ihtisas komisyonları ile okul öncesi eğitimden üniversite giriş sistemine kadar muhtelif konulara ilişkin çalışma grupları oluşturuldu. Şûranın temsiliyetini artırmak için tüm illerden katılımcılar seçildi ve yapılan 26 farklı bölgesel toplantı sonrası raporlar hazırlandı. Şûra kapsamında oluşturulan özel ihtisas komisyonu raporları, şûra üyelerine önceden gönderildi.
 
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve üyeleri, milli eğitim bakan yardımcıları ve bakanlık merkez teşkilatı birim amirlerinin tabii üyeler olarak katılacağı şuraya, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ile yurt içi ve yurt dışından meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, basın ve yayın kuruluşları, öğrenci ve veli temsilcileri ile eğitim alanında şura konularıyla ilgili çalışmalarıyla tanınmış uzmanlar da davet edildi.
 
Şura hazırlıkları 5 farklı mecrada yürütüldü

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, şûraya ilişkin yaptığı açıklamada, 7 yıl aradan sonra Millî Eğitim Şûrası'nın toplanacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
 
"Geniş bir katılımın olması amacıyla 5 farklı mecrada şûra ön hazırlık çalışmaları yürüttük" diyen Özer, şûra gündemini, "eğitimde fırsat eşitliği" ana teması altında "temel eğitimde fırsat eşitliği", "mesleki eğitimin iyileştirilmesi" ve "öğretmenlerin mesleki gelişimi" olarak belirledikleri anımsattı.
 
Bakan Özer, şûra kararlarının, toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla alınacağını ve kararların yayınlanacağını söyledi.
 
Şuralar

Milli Eğitim Şurası'nın ilki 1939 yılında dönemin Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel başkanlığında "Cumhuriyet maarifinin plan ve esasları", "çeşitli öğretim derecelerindeki müesseselere ait talimatnamelerin incelenmesi" ve "bütün müfredat programlarının incelenmesi" gündemiyle toplandı.
 
19. Eğitim Şûrası ise 2014'te "öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri", "öğretmen niteliğinin artırılması", "eğitim yöneticilerinin niteliğinin artırılması", "okul güvenliği" gündemiyle toplanmıştı.
 
Şûrada alınan kararlar, tavsiye niteliği taşıyor. (MEB)

18. Eğitim Şurası
"-Öğretmen ve yöneticilerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla her yıl kasım ayında bir maaş tutarında ikramiye verilmeli,"

19. Eğitim Şurası
"- Öğretmenlik mesleğine ilişkin farklı mevzuatları birleştiren ve öğretmenlik mesleğinin uzmanlık statüsünü geliştirecek bir ´Öğretmenlik Meslek Kanunu´ çıkarılmalıdır.
- Öğretmenlerin maaş karşılığı ek ders ücreti 15 saate eşitlenmelidir.
- Yöneticilerin seçiminde, ulusal düzeyde yapılandırılmış Ulusal Eğitim Yöneticiliği Yeterlik Programı´ndan Eğitim Yöneticiliği Yetkinlik Belgesi almış olması tercih sebebi olmalıdır." gibi alınan pek çok karar uygulanmadı.

 

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri