SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 21-10-2021 20:40   Güncelleme : 21-10-2021 20:40

Öğretmene bir haftada iki nöbet görevi verilebilir mi?

Nöbete haftada bir kez ek ders ücreti ödeneceğine göre öğretmenlere haftada birden fazla güne nöbet görevi verilemez. Anayasamızda angarya yasaktır uluslararası sözleşmelerde angarya yasaktır bazı valiliklerin haftada birden fazla güne nöbet görevi verilemeyeceğine dair görüş yazıları vardır.

Öğretmene bir haftada iki nöbet görevi verilebilir mi?

26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Öğretmenlerin nöbet görevi” başlıklı 44. maddesinde ve 07.09.2013 Tarihli ve28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları” başlıklı 91. Maddesinde yer alan hükümler uyarınca öğretmenlere nöbet görevi verilmektedir.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun “Öğretmenlik” başlıklı 43/1 maddesinde, öğretmenlik mesleği; Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanmaktadır.23.08.2015 Tarih Ve 29454 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmesinin, İkinci Bölümü Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşmesinin “Örgün eğitim kurumlarında ek ders ücreti” başlıklı 22. .maddesindeki; “(1) Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dâhil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2016 yılında haftada 2 saati ve 2017 yılında ise haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir.” hükümlerine göre öğretmenlere Ocak 2016 tarihinden itibaren nöbet görevine binaen ek ders ücreti ödenmektedir. Bu durumda haftada bir günden fazla ücret ödenemeyeceği için haftada iki defa nöbet verilmesi tamamen imkânsız hale gelmiştir.

Mevzuat hükümlere göre; Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları ile Ortaöğretim Kurumlarındaki öğretmenlere yukarıdaki mevzuatlarda açıkça düzenlenmeyen haftada birden fazla güne nöbet konusunda kıyaslama yoluyla öğretmenlere haftada birden fazla güne nöbet görevi verilemez.

Nöbete haftada bir kez ek ders ücreti ödeneceğine göre öğretmenlere haftada birden fazla güne nöbet görevi verilemez.

Anayasamızda angarya yasaktır uluslararası sözleşmelerde angarya yasaktır bazı valiliklerin haftada birden fazla güne nöbet görevi verilemeyeceğine dair görüş yazıları vardır.

Örneğin, Bilecik Valiliği Bozhöyük Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise "Mevzuatta açıkça düzenlenmeyen bir konuda çalışanlara ikinci bir görev vermenizde mümkün değildir. Anayasada belirtilen zorla çalıştırma yasağını ihlal etmiş olursunuz." açıklamasında bulunmuştur.

Sonuç olarak; yönetmeliğe göre öğretmenlere haftada birden fazla nöbet verilemez !

Aynı hafta içinde verilen ikinci nöbetleri yerine getirmemek üzerine sendikamızın eylem kararı vardır. Hem yukarıda bahsettiğimiz sebepler hem de aldığımız eylem kararı gereği hiçbir idareci öğretmenlerimizi ikinci nöbete zorlayamaz.

TÖB SEN

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri