ÖĞRETMEN
Giriş Tarihi : 20-10-2021 11:17   Güncelleme : 20-10-2021 11:17

Öğretmene rotasyon yeniden gündemde...

Sürekli olarak belirli zaman aralıklarıyla ısıtılarak tekrar gündeme sokulan bu uygulama özellikle Milli Eğitim Bakanı’nın değiştiği dönemlere geliyor. Bu durum yine gündeme geldi ve öğretmenlere rotasyon yapılacak mı sorusu gündemde yer edinmeye başladı

Öğretmene rotasyon yeniden gündemde...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın asli unsurlarının başında öğretmenler geliyor. Yaklaşık 1 milyon öğretmen ise kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda görev yapıyor. Bu nedenle öğretmenlerle ilgili alınacak herhangi bir karar ve uygulaması büyük zorluklar barındırıyor ve özeni gerektiriyor. 2015 yılında alınan karar ile öğretmenlere rotasyon uygulaması yönetmeliğe girmiş fakat o günden bu güne kadar herhangi bir şekilde uygulanmamıştı. Tabi uygulanmamış olması uygulamanın ortadan kalktığı yada tozlu raflara taşındığı anlamına da gelmiyor. Sürekli olarak belirli zaman aralıklarıyla ısıtılarak tekrar gündeme sokulan bu uygulama özellikle Milli Eğitim Bakanı’nın değiştiği dönemlere geliyor. Bu durum yine gündeme geldi ve öğretmenlere rotasyon yapılacak mı sorusu gündemde yer edinmeye başladı. Öncelikle şu sorunun cevabını vermeliyiz “Hangi öğretmenler rotasyona tabi olacak?”

Hangi Öğretmenler Rotasyon Olacak?

Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi

MADDE 48 – (1) Öğretmenler, aynı eğitim kurumunda adaylık dâhil toplamda en fazla 8 yıl görev yapabilir.

(2) Aynı eğitim kurumunda yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla toplam 8 yıl görev yapan öğretmenlerin atamaları, yapılacak duyuru üzerine ders yılının sona erdiği tarihten itibaren en fazla iki ay içinde, coğrafi durum ve ulaşım şartları göz önünde bulundurularak valiliklerce belirlenen ilçe gruplarında olmak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri doğrultusunda hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Tercihlerine atanamayanlar ile tercih yapmayanların atamaları ise aynı eğitim kurumundaki görev süresi en fazla olandan başlamak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan ilçe gruplarındaki eğitim kurumlarına valiliklerce resen yapılır.

Yukarıdaki koşulları taşıyan öğretmenler rotasyona tabi olabilir. Bu uygulamanın eğitim sistemine katkısının ne olacağı tamamıyla bir muamma olarak görülüyor. Özellikle uzun süre aynı eğitim kurumunda çalışan ve kıdemli öğretmenler yer bulduğu görece iyi ve merkezi okullarda bu değişim büyük bir etkiye neden olacak gibi gözüküyor. Bunun dışındaki tüm süreçleri hep birlikte uygulanması durumunda yaşayacağız ve tecrübe edeceğiz.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri