SENDİKA
Giriş Tarihi : 15-04-2021 16:02   Güncelleme : 15-04-2021 16:02

Enflasyonda tahminler güncelleniyor. Toplu sözleşmede de güncellenmelidir!

BASK Genel Sekreteri ve Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ toplu sözleşme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası Nisan ayı beklenti sonuçlarına göre enflasyon tahminlerinin artırıldığını ve memurun yine enflasyon altında ezileceğini ifade eden ÖĞRETİCİ, toplu sözleşmenin her yıl yapılması gerektiğini ifade etti.

Enflasyonda tahminler güncelleniyor. Toplu sözleşmede de güncellenmelidir!

 Öğretici'nin açıklamaları şöyle;
 

Bilindiği gibi tüm kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarını düzenleyen toplu görüşmeler 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen referandumla anayasada değişiklik yapılarak toplu sözleşmeye dönüşmüştü. Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerli olduğundan her toplu sözleşme döneminde önümüzdeki iki yılın tahminleri dikkate alındığından her zaman zararlı çıkan kamu çalışanı olmuştur.
 

2019 yılında yapılan 5. Dönem toplu sözleşme örneğini ele alırsak Kamu İşveren Heyeti Merkez Bankasının 2020 için enflasyon tahmini % 8,2, 2021 yılı için ise 5,4 olarak açıklaması üzerinde kamu çalışanlarına verilecek zam için pazarlık yapmış 2020 yılı için %4+4, 2021 yılı için ise %3+3 zam verilmiş, anlaşmazlık ile sonuçlanan görüşmeler sonucunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu da bu zammı uygun bulmuştur. Ancak geçtiğimiz gün aynı Merkez Bankası tarafından açıklanan Nisan ayı beklenti anketleri sonucuna göre 2021 yılsonu enflasyon beklentisi %13,12 seviyesine çıktı.
 

Kamu çalışanlarına 2021 yılı için verilecek zam oranı ise sadece %3 + %3 !
Kaldı ki Ocak ayında alınan %3’lük zam daha üç ay olmadan erimiş, Mart ayı enflasyonunun açıklanması ile üç aylık enflasyon %3.71 olmuş, kamu çalışanları yine enflasyon altında ücret artışı almıştır.
 

Merkez Bankası Tahminleri Güncelleniyor Ancak Toplu Sözleşme Güncellenmiyor!
İki yıl sonrasının tahminlerine dayanılarak yapılan toplu sözleşmedeki veriler bizleri yanıltmakta ve hep kamu çalışanları ile emeklileri zararlı çıkmaktadır. Yıllar içerisinde Merkez Bankası tahminlerini güncellese de imzalanan toplu sözleşme verileri güncellenmiyor. Toplu sözleşme güncel veriler karşısında güncellenmeli, kamu çalışanlarının ve emeklilerinin mağduriyet giderilmelidir. Aynı mağduriyetin yaşanmaması için 4688 sayılı kanunda değişikliğe gidilmeli; toplu sözleşme imzalandığı dönemden sonraki iki yılı değil içerisinde bulunduğumuz yılı kapsamalı ve toplu sözleşme her yıl yapılmalıdır.

 

 

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri