SENDİKA
Giriş Tarihi : 13-04-2021 16:28   Güncelleme : 13-04-2021 16:28

Eğitime ara verilen okul 95, sınıf 53, pozitif öğretmen 1158, öğrenci 989 (5-11 Nisan)

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), okullardaki vaka ve ölüm sayılarındaki hızlı artış üzerine, ''Yüz Yüze Eğitim İçin Aşılama Hemen Şimdi!'' başlıklı bir rapor açıkladı.

Eğitime ara verilen okul 95, sınıf 53, pozitif öğretmen 1158, öğrenci 989 (5-11 Nisan)

Eğitim Sen’in, detaylı verilenin resmen açıklanmaması nedeniyle yaklaşık 50 şehirden kendi imkanlarıyla tespit edebildikleri verileri derlediği raporda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Toplamda yaşamını yitiren eğitim emekçisi sayısı 24 olduğu kaydedilen raporda, “1 Mart'ta başlatılan normalleşme sürecinden sonrasını temel aldığımızda 5 Mart'tan 11 Nisan'a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı öğretmen sayısı 3.829, öğrenci sayısı 5.261 ve personel sayısı 392 olmuştur” denildi.

Raporda, 5 Mart'tan 11 Nisan'a kadar eğitime ara verilen toplam okul sayısı 494, eğitime ara verilen toplam sınıf sayısı ise 236 olarak açıklandı. Birçok il ve ilçede ise İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla toplu kapatılan okul ve sınıflar olduğunun altı çizildi.

“YÜZDE 43 İLKOKUL, YÜZDE 24 LİSE ÖĞRETMENLERİ POZİTİF” 

Raporda, “5 Nisan-11 Nisan haftasında pozitif veya temaslı öğretmenlerin yüzde 3'ü anaokulu, yüzde 43'ü ilkokul, yüzde 20'si ortaokul, yüzde 24'ü lise öğretmenidir. Öğrencilerin yüzde 2'si anaokulu, yüzde 34'ü ilkokul, yüzde 23'ü ortaokul, yüzde 36'sı lise öğrencisidir” tespiti yapıldı.

“YÜZ YÜZE EĞİTİM HAYATİ RİSK TAŞIYOR”

Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

“Mevcut durumda eğitimde aşı yaygınlaşmadan yüz yüze eğitimin sürdürülmesi hayati riskler barındırmaktadır. Önlemler yeterli seviyeye gelinceye dek yüz yüze eğitim ertelenmeli, aşı yaygınlaştıkça kademeli olarak tekrar başlamalıdır.

Futbolcuların ve turizm sektörünün aşıda öne alındığına dair haberler ekonomiye endeksli bir bakış açısını ortaya koymaktadır. Bu bakış açısı toplumsal sağlık tedbirlerini riske atmaktadır. Eğitim alanının aşı planlamasında çok gerilerde tutulması bizler tarafından kabul edilmeyecektir.

Tüm eğitim emekçilerinin sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının yaratılması için, öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli eğitim hakkını savunmak için, toplumsal sağlığın korunması için, mücadelemize devam edeceğiz.”

“YÜKSEK DÜZEYDE EŞİTSİZLİKLER YAŞANDI” 

Salgının bir zorunluluğu olarak ortaya çıkan uzaktan eğitim sürecinde öğretmene ve öğrenciye yeterli desteğin verilmemesi sonucunda eğitime ulaşımda yüksek düzeyde eşitsizlikler yaşandı.

Uzunca bir süre uzaktan eğitim kapsamında kapalı olan okullarımız, 15 Şubat'ta köy okullarında tam zamanlı ve 2 Mart tarihinde tüm il ve ilçelerde seyreltilmiş yüz yüze eğitime geçilmesiyle açılmış oldu. Ancak aşı ve diğer tedbirler konusunda yeterli bir çalışmanın olmadığını gördük.

“SADECE YÜZDE 10’U AŞILANDI” 

Öncelikli tedbir kapsamında olan aşının eğitim alanına yaygın bir şekilde uygulanmaması, sadece köy okullarında çalışan öğretmenlerle sınırlı olması sonucunda, bugüne kadar “1 milyon 259 bin öğretmenin sadece yüzde 10'unun aşılandığı” resmi makamlar tarafından açıklandı.

“OKULLAR BİRER BİRER KAPATILIYOR”

Şimdi ise okullarda vaka sayılarının artmasından dolayı bu sınıflar ve hatta okullar, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla birer birer kapatılıyor. “Kalabalık okullarda öğretmenler odasının arttırılması” talebimiz hayata geçirilmedi.

Okullarımızda tedbirlerin uygulanmasına yardımcı olabilecek ve kontrol edebilecek sağlık personeli görevlendirilmesi gerektiğini ısrarla dile getirmemize rağmen herhangi bir adım atılmadı.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri