SENDİKA
Giriş Tarihi : 11-04-2021 00:41   Güncelleme : 11-04-2021 00:41

Eğitim sendikalarının aşı açıklamaları... Hangi sendika ne söyledi?

Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Anadolu Eğitim Sendikası yüz yüze eğitimin devamı için tüm eğitim çalışanlarının zaman kaybedilmeden aşılanması noktasında açıklamalarda bulundular. (Üye sayısına göre sıralanmıştır)

Eğitim sendikalarının aşı açıklamaları... Hangi sendika ne söyledi?

Eğitim Bir-Sen

Eğitim çalışanlarının aşılanmasına hız verilmelidir

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, vaka sayılarının giderek arttığı bir süreçte eğitim gündeminin ilk sırasında eğitimcilerin aşılanması konusunun yer aldığına dikkat çekerek, “Eğitim çalışanlarına yönelik aşılama süreci hızlandırılmalı, eğitim-öğretimin devam edebilmesi için eğitimcilere öncelik verilmelidir” dedi.

Salgın sürecinde yaşanan sorunlara, eğitim çalışanlarının gündemine ve sendikal çalışmalara dair değerlendirmelerin yapıldığı toplantılarda konuşan Olçum, kovid-19 salgınının hayatın bütün alanlarını etkisi altına aldığı bir dönemden geçildiğini belirterek, sıkıntılı sürecin ancak dayanışmayla aşılabileceğini söyledi. Olçum, “Sorunların çözümünün adresi örgütlenmek, el birliği etmek, omuz omuza yürümek, birlik ve beraberlik içerinde olmaktır. Pek çok kazanımı örgütlü gücümüzle elde ettik, onlarca sorunun çözümünü el ele vererek sağladık” dedi.

 

Türk Eğitim-Sen

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, yüz yüze eğitimin devamı için tüm eğitim çalışanlarının zaman kaybedilmeden aşılanmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Hatırlanacağı gibi, Türk Eğitim-Sen olarak defalarca eğitim çalışanlarının aşılanması çağrısında bulunmuş ve her gün milyonlarca öğrenci ve veli ile muhatap olan öğretmenlerimizi virüs riskine karşı korumanın ertelenemez bir gereklilik olduğunu dile getirmiştik. Gelinen noktada  artan vaka ve vefat sayıları haberleri ardından 18 milyon öğrencimizle doğrudan muhatap olan eğitim çalışanlarının aşılanması daha da çok önem kazanmıştır. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Genel Başkan Talip Geylan, yüz yüze eğitime devam edilmesi için zaman kaybedilmeden eğitim çalışanlarının aşılanması gerektiğini söyleyerek;" 18 milyon öğrencinin olduğu ülkemizde, öğrenciyle okulla alakası olmayan neredeyse aile yoktur. Bundan dolayı öğretmenleri covid-19 riskinden korumamız, aslında tüm toplumu korumaya yönelik tedbir almak anlamına gelecektir." dedi.

Genel Başkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Gün geçmiyor ki bir meslektaşımızın Covid-19 nedeniyle vefat ya da hastalık haberini almayalım. Her gün milyonlarca öğrenci ve veli ile muhatap olan öğretmenlerimizi virüs riskine karşı korumak ertelenemez bir gerekliliktir.

Yüz yüze eğitime devam edilmesi isteniyorsa, zaman kaybetmeden başta öğretmenlerimiz olmak üzere tüm eğitim çalışanlarının aşılanmasına başlanmalıdır.

 

Eğitim-Sen

Eğitim Sendikalarına Açık Çağrımız: Salgına Karşı Ortak Tutum Alalım

Pandeminin ülkemizde görülmesinden bu yana toplum olarak çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Bir yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz Covid-19 salgını nedeniyle bugüne kadar aralarında meslektaşlarımız ve öğrencilerimizin de olduğu 30 bini aşkın canımızı kaybettik.

2 Mart’tan itibaren okullarda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilmesi ve sınavların yüz yüze yapılma kararının ardından tedbirlerin yetersizliği nedeniyle iş yerlerinde vaka sayılarının giderek arttığı görülmektedir. Ayrıca salgın hızının artması sadece eğitim ve bilim emekçilerini değil, tüm toplumu olumsuz etkilemektedir. Yüz yüze eğitim sürecinde yaşanacak olumsuzluklar sonucunda da ileride çok daha vahim tablolarla karşı karşıya kalmamız muhtemeldir.

Bu nedenle eğitim öğretim hizmet kolunda örgütlü sendikalar olarak ortak sorumluluk almamız gerektiğini düşünüyoruz. Eğitim ve yükseköğretim kurumlarında çalışan herkesin acilen aşılanması ve iş yerlerinde alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi ve takip edilmesi için yapabileceklerimizi birlikte tartışmak, belirlemek istiyoruz.

Eğitim-Sen olarak, Covid-19 salgını ve salgının yol açtığı sorunlara karşı eğitim-öğretim hizmet kolunda bulunan bütün sendikaları bir araya gelmeye ve ortak tutum almaya davet ediyoruz.

 

Eğitim-İş

Covid-19 nedeniyle birçok öğretmenimizin,  öğrencimizin ve vatandaşımızın sağlık sorunları yaşadıkları hatta vefatla sonuçlanan süreçlerin yaşandığı bilinmektedir.  

Eğitimin yüz yüze yapılması gerektiği açıktır fakat evrensel, anayasal, yasal ve sonucunda insani bir hak olan sağlık ve yaşam hakkını tehlikeye atacak uygulamaların sonlandırılması riskin minimize edilmesi gerekir.

Yüz yüze eğitimin devamı için tüm eğitim çalışanlarının zaman kaybedilmeden aşılanması son derece önemlidir.

Ancak, gelinen noktada, eğitim emekçilerini aşılamadan yüz yüze eğitim kararı veren MEB, bu yolla hem eğitim emekçilerinin canını hiçe saymış, hem de öğrencilerin birbirlerine ve evlerine virüs taşıma ihtimalini görmezden gelerek toplum sağlığını tehlikeye atmıştır.

Eğitim-İş olarak mevcut şartlarda verilen yüz yüze eğitim emirlerinin gerekli şartların sağlanamamasına ve aşılama sürecinin tamamlanmamasına bağlı olarak hukuka aykırı olduğunu vurguluyor, Valiliklere iletilmek üzere okullara vereceğimiz dilekçe ile Eğitim ve Bilim İşgörenlerine yönelik aşılamanın bir an önce tamamlanması ve bu konuda  bilgilendirilmeyi, illerdeki eğitim öğretim süreci ile ilgili karar verme merci olan Vali başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulunca aşılama işlemi ile aşı etki süreci ve  pandemiye ilişkin alınması gereken tedbirler tamamlanana kadar yüz yüze eğitime ara verilmesini talep ediyoruz.

 

Anadolu Eğitim Sendikası

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ artan vakalar, yüz yüze eğitim ve öğretmenlerin aşılanması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamaları şöyle;

Sayın Ziya SELÇUK 24 Şubat tarihinde Çorum’da öğretmenler ile birlikte ilk aşıyı olmuş, yüz yüze eğitime başlayan öğretmenler öncelikli olacak şekilde eğitim çalışanlarının aşılama işlemlerinin devam edeceğini söylemiştir. Ancak aradan geçen bir buçuk aylık dönemde aşılanan öğretmen sayısı %10’u geçmemiştir.

Günlük vaka sayıları ile virüse yakalanan ve bu nedenle hayatını kaybeden meslektaşlarımızın sayısı her gün artarken, bilim insanlarının açıklamalarına göre mutant virüsün çocuklarda, gençlerde görülme oranı artarken yüz yüze eğitimde ısrar edilmemelidir.

Eğitimde esas olan yüz yüze eğitimdir ancak, öğretmenler ve eğitim çalışanları aşılanmadan yapılan yüz yüze eğitim hem ciddi risk oluşturmakta hem de eğitimde aksaklıklara neden olmaktadır. Bu nedenle vakaların da daha artacağı öngörülerek yüz yüze eğitime ara verilmeli, bu süre zarfında öğretmen ve tüm eğitim çalışanlarının aşılama işlemleri tamamlanmalıdır.

 

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri