SAĞLIK
Giriş Tarihi : 29-11-2020 13:19   Güncelleme : 29-11-2020 19:50

Canlı sınıf uygulamasında çocukları ve öğretmenleri bekleyen büyük tehlike

Bakanlığın normal eğitim devam ediyormuş gibi ders çizelgesinin canlı ders olarak tam uygulanmasını beklemesi, ek ders ücretlerini buna göre düzenlemesi, öğretmen ve aileleri zor durumda bırakmakta, uzun süre hareketsiz kalan ve küçük ekrana bakan çocuklarda sağlık riskleri oluşturmaktadır.

Canlı sınıf uygulamasında çocukları ve öğretmenleri bekleyen büyük tehlike

MEB acilen uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin haftalık ders yükünü 30 saatten 15 saate düşürmelidir. Sınıfların günlük ders saati ortaokul ve lise 5 veya 4 saate indirmelidir. İlkokullarda 3 ders saatini geçmemelidir. Hiçbir branş öğretmenlerin bir sınıf için günlük 3’ü geçmemelidir.

Araştırmalara göre öğrencilerin yüzde 80'i cep telefonundan canlı derslere katılmaktadır. Bu durum uzun süre hareketsiz kalan ve küçük ekrana bakan çocuklarda ve öğretmenlerde ileride yaşanacak çok ciddi göz sağlığı sorunlarına zemin hazırlamaktadır.

Özellikle pandemi nedeniyle dijital ortamda yoğunlaşan eğitim sistemi çocukların göz sağlığını tehdit ediyor. "Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirilen süre arttıkça dijital ekran kullanımına bağlı gelişen semptomlar da artmaya başladı", diyen Seiko Optik Türkiye Göz sağlığı Danışmanı Opr. Dr. Özgür Gözpınar şunları söyledi:

"Çocuklarda yoğun dijital cihaz kullanımına bağlı olarak çeşitli göz rahatsızlıkları oluşmaya başladı. Çift görme, bulanıklık, kaşıntı, baş ve göz ağrısı gibi dijital etkilerden doğan semptomlarda artış söz konusu. Akıllı telefon ve tabletler diğer ekranlara göre normal okuma mesafesinden daha yakın görüntüleme mesafelerine (20-30 cm) sahip. Ekrana yakından bakıldığında gözlerin birbirine yaklaşmasıyla, buna uyum sağlamak  için daha yüksek yakından-yakına geçiş eylemi ve uzun süre yakın mesafe aktiviteleri gözlerin daha fazla yorulmasına sebep oluyor.

Dijital ekranlardan yayılan mavi ışık gözleri yoruyor. Uzun süre dijital ekranlara bakılması genetik yatkınlığı olan çocuklarda miyopinin ortaya çıkışını tetikleyebildiği gibi daha hızlı ilerlemesine de neden olabiliyor.

 Çocuklar çoğu zaman görmede problem yaşadıklarının farkına varamaz.  Bu açıdan ailelerin dikkatli olması, çocukların düzenli göz muayenelerinin yaptırılması oldukça önemli. "

MEB acilen öğretmenlerin uzaktan eğitim boyunca ek ders  sınırını 30 saatten 15 saate düşürmelidir.

Sınıfların günlük ders saati ortaokul ve lise için 5 veya 4 saate indirmelidir. Hiçbir branş öğretmenlerin bir sınıf için günlük 3’ü geçmemelidir.

Maalesef canlı sınıf uygulamasının tüm günü almasından dolayı öğrenciler Eba TV uzaktan eğitim yayınlarını izleyememektedir.

Eğitim sendikaları konuyla ilgili sosyal medya paylaşımlarıyla yetinmeyip daha ciddi adımlar atmalıdır.

 

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri