SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 22-12-2019 19:49   Güncelleme : 08-11-2022 17:00

Eğitim Haberleri: 1. Aşama ile 2. Aşama başvurusu ne anlama geliyor?

Öğretmenlerin Mazeret Durumu Atamalarında 1. Aşama İle 2. Aşama Başvuruları Ne Anlama Geliyor? Aralarındaki Fark Nedir ?

Eğitim Haberleri: 1. Aşama ile 2. Aşama başvurusu ne anlama geliyor?

1. Aşama ile 2. Aşama başvurularının mazeret atamalarında ne anlama geldiğini ve bu iki aşamayı birbirinden ayıran özelliklerin ne olduğunu dilimin döndüğünce söylemeye çalıştım.

Öğretmenlerin Mazeret Durumlarına Bağlı Yer Değişikliği Atamalarında 1. Aşama ile 2. Aşama başvuru olarak adlandırılan iki süreç bulunmaktadır. Fakat özellikle ilk defa mazeret atamalarına başvuracaklar ile uzun zaman sonra mazeret atamasına başvuracak öğretmenler bu iki aşamanın ne olduğunu ve aradaki farklarını bizzat yaşamadan bilmediklerini görmekteyim. Dolayısıyla, bu iki sürecin ne anlamlara geldiğini ve bu iki süreci birbirinden ayıran özelliklerin neler olduğunu ele almaya çalıştım.

Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri Ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme kılavuzlarında 1. Aşama ve 2. Aşama olmak üzere başvuruların alınacağı duyurulmaktadır. Peki birinci aşama ile ikinci aşama başvuruları ne anlama geliyor, bu süreçleri birbirinden ayıran özellikler nelerdir? Bu sorunun cevabı ise şu şekildedir;

Başvuruların, Birinci aşama ve ikinci aşama olarak iki kısımdan oluşmasının nedeni öncelikle yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin atamaya esas şartları sağlayıp sağlamadıklarını tespit etmektir. Fakat şartların tespit edilmesinin yanı sıra sürecin bu şekilde iki aşama şeklinde yapılmasının ayrıca faydası mazeretlerinden dolayı atanmak isteyenlerin yer değişikliği olasılığını arttırmak olduğu da söylenebilir. Şöyle ki :

1. Aşama: Bu aşamada mazeret durumu olanların (Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri Ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenler) atanmak için belgelerini ispatladığı ve idareye verdikleri süreçtir. Mazeret durumuna uygun olan belgeler mevzuat çerçevesinde değerlendirilir. Şartları uygun olan öğretmenlerin  atama isteği onaylanmış olur. Böylelikle başvuruları onaylanmış öğretmenler, okulların tercih edileceği ikinci aşamada “tercih yapacak” öğretmenler sistemine katılmış olurlar. Yani özür durumundan gitmek isteyen öğretmenin kadrosu sistemde  “muhtemelen boşalacak(N)” norm olarak görülür ve o öğretmenin tayini çıkması ile boşaltığı kadroya,  tercihlerinde o okulu yazan kişilerden en yüksek hizmet puanlı olan öğretmenin ataması yapılır.

2. Aşama: Atama isteklerinin alındığı ve muhtemelen boşalacak okulların sisteme işlendiği birinci aşama başvurularından sonra, şartları sağladığı tespit edilen öğretmenlerin okul/eğitim kurumlarını tercih ettiği aşamadır.Kısacası mazeret durumu olan öğretmenlerin okulları seçtiği aşamadır.

Sedat DEGER
guncelegitim.com

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri