SENDİKA
Giriş Tarihi : 15-11-2019 16:58   Güncelleme : 15-11-2019 16:58

MEB Bütçesi Eğitim ve Eğitimcilerin Sorunlarını Çözecek mi?

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen MEB bütçesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

MEB Bütçesi Eğitim ve Eğitimcilerin Sorunlarını Çözecek mi?

ÖĞRETİCİ açıklamasında bütçenin eğitimin ve eğitimcilerin sorunlarını çözmekten uzak olduğu, bütçenin artırılması gerektiğini ifade ederek şu açıklamalara yer verdi:
 
‘2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulmuş ve ilgili bakanlıkların bütçeleri görüşülmeye başlanmıştır. 2020 yılı Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ise 15 Kasım Cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecektir.

Her yıl bütçeden en yüksek payı vermekle övündüğümüz eğitim bu sene birinci sıradaki yerini kaptırmıştır. 
2019 yılında 113 milyar 813 milyon TL olan MEB bütçesi 2020 yılı için 125 milyar 396 milyon TL olarak belirlenmiştir. MEB bütçesinin rakamsal olarak arttığı görülse de, eğitimin sorunlarını çözecek yatırım bütçesi artışı gözlenmemektedir. Bütçenin %84 ‘lük çok büyük bir kısmı zorunlu personel giderlerine ayrılırken sadece % 8’i mal ve hizmet alım giderlerine ayrılmıştır. Yani yatırıma olan pay azdır, eğitimin ve eğitimin sorunlarını çözmekten uzaktır. Yatırımı azaltarak verimi yükseltmek mümkün değildir.
Peki yapılması gereken nedir?

ÖĞRETMEN AÇIĞINI KAPATACAK ATAMALAR YAPILMALIDIR
Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında 80 binin üzerinde ücretli öğretmen görev yapmıştır. MEB ek ders ücreti karşılığında görev yapanları yeni atamalara tercih etmiştir. 100 binin üzerinde öğretmen açığı varken Ağustos ayında ataması yapılan 20 bin öğretmen açığı kapatmamıştır. MEB 2019-2020 eğitim-öğretim yılına ataması yapılan 20 bin öğretmenin 4-5 katı kadar ücretli öğretmenle başlamıştır. Bu tablonun değişmesi için MEB öğretmen ihtiyacı kadar atama planlaması yapmalı ve bütçede buna pay ayrılmasını sağlamalıdır.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU BÜTÇEDE YOK
Öğretmenlerimizin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar birçok bölümü içinde barındıracak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu bizler için çok önemlidir. En temel öncelik olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki haklarımızın korunarak ve genişletilerek yer almasını istediğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkması için belirli bir maliyetin olduğunu bilmekteyiz. 2023 Eğitim Vizyonunda müjdesi verilen Öğretmenlik Meslek Kanununun 2020 yılında hayata geçmeyeceğini görmekteyiz.

DEVLET OKULLARINA ÖĞRENCİ SAYISIYLA ORANTILI BÜTÇE AKTARILMALIDIR
Şanslı semtlerin örnek okulları dışında kalan tüm eğitim kurumları bütçe-ödenek ve bağış olanaklarından yoksun olduğundan büyük çoğunluğu yeni eğitim-öğretim yılına yine kırık dökük, şantiye halinde ve hijyenden yoksun olarak girdi. Okulların büyük çoğunluğunda yardımcı hizmetli sorunu var. Kadrolu çalışanı bulunmayan okullar güvenlik ve temizlik işlerini İŞKUR’un okullar açıldıktan yaklaşık bir ay sonra göreve başlattığı çalışanlarca gideriyor. Zorunlu ve parasız olması gereken eğitimin veli bağışına, öğretmen fedakârlığına, idareci becerisine bırakıldığı anlaşılmaktadır. Her sene başında bağış alan okullara soruşturma açılacak denirken aynı zamanda da okulların ihtiyaçlarını gidermesi beklenmekte ve yeterli ödenek gönderilmemektedir. MEB Devlet okullarına öğrenci sayısına göre ödenek göndermeli, bütçeden bunun için gerekli paylar ayrılmalıdır.

3600 EK GÖSTERGE ARTIK HAYATA GEÇMELİDİR
Dört meslek grubu için söz verilen 3600 ek gösterge içerisinde öğretmenlerimiz de yer almaktadır. On binlerce öğretmen emekli olabilmek için 3600 gösterge düzenlemesinin yasalaşmasını beklemektedir. 2020 bütçesinde ek gösterge düzenlemesi için pay ayrılmalıdır.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK SON BULMALIDIR
Öğretmenliğin kadrolu-sözleşmeli olarak ayrılması kabul edilemez. Aynı işi yapıp farklı statülerde çalışmak mesleğimize zarar vermektedir. Bir çok farklı sorunlara da yol açan sözleşmeli öğretmenlik uygulaması kaldırılmalı, bunun yerine özendirici, teşvik edici adımlar gerçekleştirilmelidir. Bütçeden çalışma güçlüğü çekilen bölgelerde çalışanlara teşvik verilmesi sağlanmalıdır.

MEMUR VE YARDIMCI HİZMETLER SINIFINA HAZIRLIK ÖDENEĞİ YOK
Her toplu sözleşme döneminde pas geçilen, memur, VHKİ ve yardımcı hizmetliler sınıfında sorunlar bu yıl da sürmektedir. Eğitim yılına hazırlık için bir ödenek almayan ama eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda çalışan kamu personeli yeni öğretim yılını yine mutsuz ve sıkıntılı olarak karşılamıştır. Eğitime hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir.
 
EĞİTİM BÜTÇESİ
aynı zamanda eğitime, öğretmene verilen değeri de göstermektedir. Bu bütçe Yetkili! sendikanın açıkladığı yoksulluk sınırı altında alınan maaşlara, aldığı zamların daha fazlasını vergi dilimi adaletsizliği yüzünden vergi olarak vermeye, adil olmayan branş-ders dağılımlarına, borçlara ve geçim sıkıntılarına çözüm olmayacaktır.

Bir ülkenin gelişmişliği; o ülke insanlarının iyi ve sürekli bir eğitim almaları ve bununla kazandıkları bilgi, beceriyle ekonomik büyümeye yapabilecekleri katkıya bağlıdır. Bilimsel araştırmalara da bakıldığında eğitime ayrılan bütçe artırıldığında bunun ekonomik büyümeye de önemli oranda katkı sağladığı görülmektedir.

Bu nedenledir ki eğitime, öğretmene, eğitim çalışanlarına, öğrencilerimize yapılan yatırımlar artırılmalıdır. Unutmayalım her şeyin tasarrufu olur ama eğitimin tasarrufu olmaz…’
 
ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI
 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri