SINAV
Giriş Tarihi : 09-02-2021 01:29   Güncelleme : 26-05-2023 21:40

TYT Puan Hesaplama

TYT Puan Hesaplama

TYT Puan Hesaplama


Yükseköğretime geçiş kurumları için hazırlanan Yükseköğretim kurumları sınavı ilk oturumu kısaca tyt olarak adlandırılan temel yeterlilik testidir.
2018 yılından bu yana uygulanan tyt sözel ve sayısal alanlarda adayların sahip olması beklenen bilgi, yetkinlik ve becerileri kapsar.
• Türkçe
• Sosyal bilimler
• Temel matematik
• Fen bilimleri alanları ile ilgili sorular yer alır.


Yeterliliğe Dayalı Değerlendirme


Sınavda geçen tüm sorular Milli Eğitim Bakanlığının ortak müfredatından hazırlanır.
TYT Puan Hesaplama işlemleri ile birlikte temel yeterlilik testinde Türkçe ile temel matematik derslerinde yalnızca adayların bilgilerine değil aynı zamanda sayısal ve sözel alanlarda sahip olmaları beklenen yeterliliklere, bilgiyi kullanma ve ilişkili beceri ile yetkinliklere de önem verilir.


100 İle 500 Aralığında


Temel yeterlilik sınavı sonucunda her aday için hesaplanan sayısal değere tyt puanı adı verilir. YGS'de olduğu gibi adayların puanları 100 ile 500 aralığında hesaplanır.
TYT Puan Hesaplama aynı zamanda geçmiş yıllarda olduğu gibi OBP, LYS ve YGS puanları da dahil edilir. Adayların meslek yüksekokullarında herhangi bir program tercih edebilmesi için tyt puanının en az 150 ve üzeri olması gerekir.
Aynı zamanda tyt puanı 150 olmak şartı ile sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanın da en az birinden 180 ve üzeri olması gerekir. 180 ve üzerinde puan alan adaylar ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programları arasında tercih yapar.


Netler İle Hesaplama Gerçekleştirilir


Tyt testi dört bölümden oluşur;
• Türkçe ve temel matematik bölümlerinde 40
• Sosyal bilimler ve fen bilimleri bölümlerinde 20 soru sorulur.
Toplamda 120 sorunun bulunduğu tyt sınav süresi tek oturumu 135 dakikadır. TYT Puan Hesaplama test bölümünde yapılan netler ile gerçekleştirilir.

Net sayısı, doğru cevaplanan soru sayısından yanlış cevaplanan soru sayısının 1/4'ünün çıkarılması ile hesaplanır. 7 puan hesaplamasında kullanılan katsayılar ve özel formüller kullanılarak de hesaplama işlemi gerçekleştirilir.
Hesaplama aracı ile OBP girilmeden yapılan işlemlere OBP dahil edilmez, OBP girilerek yapılan işlemlerde ise hem yerleştirme puanı hem de ham puan hesaplanır.

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri