SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 05-10-2019 13:01   Güncelleme : 05-10-2019 13:01

Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında (DYK) blok ders yapılabilir mi?

Son yapılan yönetmelik değişiklikler ile birlikte hafta içi ile hafta sonu yapılan kurslarda blok derslerin artık yapılıp yapılamayacağı konusunda da kafalarda belirsizliklerin oluştuğunu gelen sorular üzerine görmekteyim. O yüzden Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında derslerin blok şeklinde yapılıp yapılamayacağını gerek ortaokullar için gerekse liseler için mevzuattaki ilgili hükümlerini göstererek açıklamaya çalışacağım.

Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında (DYK) blok ders yapılabilir mi?

DYK Kurslarında Blok Ders Ortaokullarda Yapılamaz, Liselerde Yapılabilir

“Destekleme Ve Yetiştirme Kursları E-Kılavuzu(2019-2020)” İle “Milli Eğitim Bakanlığı Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Yönergesi (2019 en son yürürlüğe giren)”nde Kurs ders saatlerinin belirlenebilmesini içeren herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda . kursların ders saatlerinin belirlenmesi için yönergenin dayanak kısmında gösterilen ve üst hukuki normlar olan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine bakmak gerekir.

Ortaokullarda Hafta İçi ve Hafta Sonu DYK Kurslarda Artık Blok Dersler Yapılamayacak Liselerde Yapılabilir

1) Ortaokullarda;
10 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yapılan değişiklik sonrası blok derslerin yapılmasına olanak sağlayan  MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğindeki 6.madde 2. Fıkrasının “ç” bendi yürürlükten kaldırıldığı için bu tarihten itibaren ilköğretim kurumlarında yani ortaokullarda blok derslerin yapılması  da kaldırılmış oldu. Dolayısıyla ortaokullardaki hafta içi ile hafta sonu kurslarının ders sürelerini belirlenmesine dayanak olan yönetmelikte , ortaokullarda blok derslerin yapılmasına olanak sağlayan artık herhangi bir hüküm kalmadığı için de 2019-2020 eğitim-öğretim yılıyla beraber ortaokulun normal derslerde olduğu gibi bundan sonra hafta içi ve hafta sonu DYK kurs derslerinde de blok dersler yapılamayacak.

2) Liselerde;
Liselerdeki Ders iş ve işlemleri dahil tüm işleyişini düzenleyen 30879 Sayılı ve 5/09/2019 tarihli son değişiklik dahil  Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine baktığımızda ise ortaokullara nazaran durumun daha farklı olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle ki; yönetmeliğin  9. Madde 2. Fıkrasındaki “Dersler, zümre öğretmenler kurulunun önerisi ve okul müdürünün onayı ile blok olarak da yapılabilir. Ancak her blok ders, iki ders saati süresiyle sınırlıdır.” Hüküm halen yürürlükte durduğu için Liselerde hafta içi ve hafta sonu DYK kurslarında 2 ders saatini geçmemek üzere dersler blok halinde yapılabilir. Yani DYK kursları liselerde 2’şer ders saatleri halinde blok halinde yapılabilir.

Kısacası hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin DYK kurslarında;
* Ortaokullarda blok ders yapılamaz,
* Liselerde ise blok ders yapılabilir.

Sedat DEGER
Eğitimci Yazar / Öğretmen Hakları ve Hukuku 1 Kitabı Yazarı

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri