SİZDEN GELEN
Giriş Tarihi : 15-09-2019 13:50   Güncelleme : 15-09-2019 14:06

Öğretmen adayı öğrencilere öğütler

Prof. Dr. Mustafa Kandemir Hoca, öğretmen adayı öğrencilere böyle seslendi...

Öğretmen adayı öğrencilere öğütler

Sevgili öğrencilerimiz; gerek eğitim ortamlarında gerekse toplum içerisinde akademik, bilimsel, sosyal ve kültürel olarak sahip olmamız gerekenler ile zayıflamaya yüz tutan kimi değerlerimiz hakkında kısaca bazı noktalara değinmek istiyorum.

Eğitim Fakülteleri öğretmen yetiştiren bir kurum olduğundan bu Fakültelerde okuyan bir öğrencinin ders çalışmama ve öğrenmeme hakkı yoktur. Çünkü bugünün öğretmen adayları yarınların öğretmeni olacağından daha doğmamış çocuklara bile ileride öğretmenlik yapacaktır.
 
O halde bu iş sorumluluk sahibi olmayı, sadakat göstermeyi ve aidiyet hissi taşımayı gerektirir. Öğretmenlik mesleği bir memurluk görevi değildir. Örneğin matematik öğretmeni matematik memuru değildir. Dolayısıyla öğretmen, sabit ve standart bir iş yapma görevlisi olarak düşünülemez. Bir öğretmenin bir okul gününde gerek öğrenci gerekse ders açısından bir sürü farklı örnekle karşılaşma durumu söz konusudur. Bu durumları fark etmek, anlamak ve yönetmek öğretmenin maharet ve meziyetine bağlıdır.
 
Diğer taraftan İlköğretim veya Ortaöğretimde öğrencilerin bilimsiz, bilgisiz ve görgüsüz kalması öğrenci açısından bir okul ömrünün belki de daha ilerisinin heba edilmesi demektir. Bu örnekler tek tek düşünüldüğünde kendine bile menfaati olmayan büyük bir öğrenci kitlesinin oluşması anlamına gelmektedir.
 
Eğitimin bütün kademelerinde bu ihmalin devamlı olması halinde, bedelini hem kişisel olarak öğrenci hem de toplum olarak hepimiz ödemek zorunda kalabiliriz. Hem fert olarak hem toplum olarak hem de ülke olarak eğitimsizliğin bedelini ödemek çok ağır bir yüktür. Bedel ödeme noktasından geri dönüş mümkün değildir.
 
Eğitim Fakültelerinin öğrencileri İlkokul, Ortaokul ve Lise öğretmeni olacağı için fazla bilimsel derinliğe ihtiyaçları yoktur düşüncesi asla kabul edilemez. Çünkü bilimsel derinlik algılamayı, öğretme çeşitliliğini ve bilimsel fikir üretmeyi sağlayacaktır. Ayrıca bilimsel kazanım kendilerine Lisansüstü hedefler belirlemelerinin yolunu açabilecektir.
 
Bütün bunlar dikkate alındığında sadece sınav dönemlerinde ders geçmek için çalışan öğrenci tipini bırakıp, Fakülte okumanın ve öğretmen olmanın önemi ve gereğine binaen araştıran, inceleyen ve sorumluluk addeden öğrenci konumunda olmamız gerekmektedir.
 
Üniversite öğrencisi ayakları yere basan, mesleğinde bilir kişi olmayı hedefleyen, mesleği ile ilgili problemleri dert edinen, ailesine ve milletimize vefalı ve sadakatli bir kişi olmalıdır.
 
TEMENNİLERİMİZ
 
Aslında Eğitim-Öğretim süreci neticesinde beklentilerimiz aynı zamanda temennilerimizdir. Bu süreç sonunda beklenti ve temennilerimiz şunlardır.
 
1) Akademik ve bilimsel yeterlilik mutlaka sağlanmalıdır.
 
2) Özdeğerlerimize hassasiyet konusuna kesinlikle riayet edilmelidir.
 
3) Başarısızlık alışkanlık haline getirilmemeli aksine bizi rahatsız eden bir durum olmalıdır.
 
4) Memleket meseleleri dert edinilmeli ve çözüm merkezli sorumluluk alınmalıdır.
 
5) Her konuda birinci öncelik ve düşünce milletimizin ve ülkemizin menfaati olmalıdır.
 
6) Ülkemiz ve çocuklarımızın geleceği adına fedakarlık yapmayı en önemli haslet bilmeliyiz.
 
7) Kültür ve medeniyet değerlerimiz vazgeçilemez değerlerimiz olmalıdır.
 
Boş vermişlik ve umursamazlık olmaz.
 
9) Hal, hareket, üslup ve tavırlarımız insani ve ahlaki değerlerimiz çerçevesinde olmalıdır.
 
10) Hayatta kişisel kazanım uğruna gösterilen çaba bazen kaybetmektir. Bu nedenle dürüstlük ve hakkediş esas olmalıdır.
 
Sevgili öğrencilerimiz; uyarı ve temennilerimizi dikkate almanız en önemli dileğimizdir. Çünkü bizler sizin huzurlu, mutlu ve başarılı olmanızı istiyoruz. Ülkemizin birliği, dirliği ve bütünlüğünün sizlerin ellerinde yükseldiğini görmek istiyoruz. Akademik, bilimsel ve teknolojik güce sizlerle erişeceğimizi umut ediyoruz. Bizim ülke olarak gençliğimizden başka tutacak dalımız, sizin de büyüklerinizden başka tutacak dalınız yoktur.
 
Bu duygularla tekrar yeni Eğitim-Öğretim yılımızın öğrencilerimiz, ailelerimiz, hocalarımız, Fakültemiz, Üniversitemiz ve Ülkemiz için hayırlı olmasını, öğrencilerimizin en üst düzeyde başarılar elde etmesini diliyor, beklenti ve umutlarımızın gerçekleşmiş olduğu bir yıl olmasını temenni ediyorum.
 
Sevgi ve saygılarımla.
Prof. Dr. Mustafa Kandemir

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri