ÖĞRETMEN
Giriş Tarihi : 13-09-2019 11:17   Güncelleme : 12-08-2021 17:08

İki Yıla Bir Kademe İlerlemesinde Emsal Mahkeme Kararı

İki Yıla Bir Kademe İlerlemesinde Emsal Mahkeme Kararı.

İki Yıla Bir Kademe İlerlemesinde Emsal Mahkeme Kararı

Kouyla ilgili kararı(Şanlıurfa İdare Mahkemesi E: 2009/1646  K:2010/523)  kısaca açıklamaya çalışacağız.

Zorunlu hizmetini kalkınmada öncelikli bir ilde tamamlayan, akabinde yine kalkınmada öncelikli bir ilde görevine devam eden bir öğretmen arkadaşımız ilave kademe ilerlemesinden yararlanmak ve şimdiye kadar hak ettiği ek kademe ilerlemesinin tarafına verilmesi yönünde başvuruda bulunmuş fakat idare başvuruyu red etmiştir. Bunun üzerine konu iptal talebiyle Şanlıurfa İdare Mahkemesine taşınmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
Kademe ve kademe ilerlemesi:
Madde 64 – (Değişik: 13/2/2011 - 6111/100 md.)
72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburî olarak sürekli görevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara, bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle geçirilen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verilir. Yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. İki yıldan az süreler dikkate alınmaz demektedir.

Devlet Memurları Kanunu 150 Seri Nolu Genel Tebliğine göre; 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin yukarıda belirttiğimiz fıkrası hükmünün uygulanabilmesi için ataması yapılan personelin; Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre zorunlu atamaya tabi personel olması gerektiği belirtilmiştir. Fakat görüldüğü gibi bu düzenleme bir tebliğdir ve kanun hükmünde değildir.

17.04.2015 gün ve 29329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği

Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanları ve süreleri
MADDE 42 – (1) Bakanlık öğretmen kadrolarında 6/5/2010 tarihinden sonra göreve başlayanlar:
a) Birinci hizmet bölgesindeki illerin;
1) 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 7 yıl,
2) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl,
3) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,
b) İkinci hizmet bölgesindeki illerin;
1) 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl,
2) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,
3) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,
c) Üçüncü hizmet bölgesindeki illerin;
1) 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,
2) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,
3) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 3 yıl,
çalışmakla yükümlüdür.
(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü, 4, 5 veya 6 ncı hizmet alanlarından birinde ya da birkaçında yerine getirilebilir.

demektedir. Unutulmamalıdır ki; yasal düzenleme ile şartları oluşturulan bir hakkın kullanımının ancak yine aynı yasal düzenlemeyle eşit olan başka bir yasal düzenleme ile kısıtlanabileceği ya da ek şart getirilebileceği, hukuk âleminde söz konusu olan yasal düzenlemenin altında yer alan bir hukuk normu ile kısıtlama yapılamayacağı ya da ek şart öngörülemeyeceği hukukun genel ilkelerindendir.

Şanlıurfa İdare Mahkemesi verdiği kararda; “657 sayılı Yasanın 64. maddesi uyarınca kalkınmada öncelikli yörelerde geçirilen her iki yılın karşılığında bir kademe ilerlemesi daha verileceği, görüldüğü üzere söz konusu hükümden faydalanmak için tek şart olarak kalkınmada öncelikli yörelerde 2 yıl çalışmış olma hususuna yer verildiği, Adıyaman İlinin kalkınmada öncelikli il olması nedeniyle davacının da anılan hükümden yararlanabileceğini, Kanun’un alt düzenlemesi olan ve amacının Kanun’un uygulama alanlarını göstermekle sınırlı olan Tebliğ ile bu hakkın kullanımının kısıtlanamayacağının açık olduğunu, bununla birlikte adı geçenin zorunlu hizmetini tamamladığı, dolayısıyla Adıyaman İline zorunlu hizmete dayalı olarak atanmadığı anlaşıldığından bahisle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.” demiştir.

Sonuç olarak ilgili mahkeme kararına göre; bir öğretmenin iki yıla bir kademe ilerlemesinden yararlanmasının tek şartı kalkınmada öncelikli yörelerde 2 yıl çalışmış olmasıdır.

Lider Eğitimci Yazarlar D.
 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri