ÖĞRETMEN
Giriş Tarihi : 31-08-2019 11:25   Güncelleme : 31-08-2019 11:37

PISA Direktörü: Hiçbir şey öğretmen kalitesi üzerine çıkamaz

PISA Direktörü Andreas Schleicher, ''Eğitim kendi amacını kaybetti. Öğrenci okulda anlam bulamıyor. Bilgiyi öğrenmek değil, inşa etmek önemli. Yeni müfredat hazırlamak, teknolojiyi sınıfa getirmek çok kolay. Önemli olan bunların sınıfta nasıl uygulandığı'' dedi.

PISA Direktörü: Hiçbir şey öğretmen kalitesi üzerine çıkamaz

Schleicher, Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda, yazdığı “Dünya Okulu: 21. Yüzyılın Okul Sistemi Nasıl Kurgulanmalı” adlı kitabı hakkında bilgi verdi. Toplantıda Türkiye ve dünyadaki eğitim sistemleriyle ilgili konuşan ve soruları yanıtlayan Schleicher, “okul başarısı” ile ilgili şunları söyledi: “Bazı şeyleri ezberliyoruz ama artık bir şeyleri biliyor olmanın bir önemi kalmadı. Çünkü Google da her şeyi biliyor. Artık insanlar bildikleriyle değil, bildikleri doğrultusunda yapabildikleriyle ödüllendiriliyor. Yeniliği artık eğitimde de görmemiz lazım. Kendi fikirlerimizi sonraki nesillere aktarmayı istiyor, sistemleri olduğu gibi kabul etmelerini bekliyoruz. Ama onların yenliklere karşı açık olmasını sağlayamıyoruz. Herkese aynı ilacı veriyoruz ve onların sağlıklı olmalarını bekliyoruz. Başarı öğrenme ile ilgili değil pusula bulmakla, yolumuzu bulmakla ilgili.”
 
Daha iyi öğretmen 
Hiçbir şeyin öğretmen kalitesi üzerine çıkamayacağına dikkat çeken Schleicher, “Daha iyi sınıfı değil daha iyi öğretmeni tercih edeceksiniz. Öğrenmeye çok zaman harcıyoruz ama bunu destekleyen bir şey yok. En uzun okul saati Birleşik Arap Emirlikleri’nde ve PISA sonuçları bunun yararlı olduğunu desteklemiyor. En kısa okul saati Finlandiya’da ve en iyi sonuç orada” dedi. 

PISA Direktörü, Türkiye’nin PISA sonuçlarıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: “Türk öğrenciler, ödevlerini iyi yapıyor, ezberliyor ve aktarıyor ama PISA bunun üzerine değil. Yaratıcılıkta ve yargıya ulaşmakta zorlanıyorlar. Oysa dünya buraya doğru gidiyor.”

YETENEKLİ İNSAN AZ
Hem Türkiye’de hem de dünyada üniversite mezunlarına bir sürü gereksiz bilgi öğretildiğini, beceri konusunda yetersizlikler bulunduğunu belirten Andreas Schleicher, “İstediğiniz beceride insan bulamıyorsunuz. Yetenekli insan konusunda kıtlık var. Türkiye’nin yüksek becerili insanlara ihtiyacı var” dedi.

Cumhuriyet


PISA Direktörü: Öğrettikleriniz artık gereksiz. Aslolan öğretmendir

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri