GÜNCEL EĞİTİM
Giriş Tarihi : 22-08-2019 03:57   Güncelleme : 22-08-2019 03:57

Yeni eğitim ve öğretim yılında öğretmen ve öğrencileri neler bekliyor?

Milliyet Gazetesi eğitim yazarı Abbas Güçlü, 'Yeni öğretim yılına hazır mıyız?' başlıklı bir yazısında okulların açılmasına günler kala, son durumu aktardı.

Yeni eğitim ve öğretim yılında öğretmen ve öğrencileri neler bekliyor?

“Okullar açıldı, açılacak ama hâlâ gideceği okul henüz belli olmayan yüz binler var” diyen Güçlü şu ifadeleri kullandı: “Üniversiteler bir yana, ilk ve orta dereceli okullarda, kayıtlardan nakillere, öğretmen atamalarından oryantasyon eğitimlerine kadar her şey muallak!..

Milli Eğitim Bakanlığı, mayısta, akademik takvimde köklü değişikliklere gitti. Okulların açılışı öne çekildi, iki de ara tatil verildi. Ders ve teneffüs süreleri azaltıldı. Ama bu arada, ilgili yönetmelikleri değiştirmeyi resmen unuttu! Bu da, ortaya karmakarışık bir sistem çıkardı!..

İlkokul birinci sınıflar için güya uyum haftası getirdik ama görünen o ki fazla kalıcı olmadı. Bir hafta önce okula başlayacaklardı, iki güne indi. Atama takvimi, yönetmelik değişiklikleri ne zaman yapılacak, o belli değil.

‘MEB’dir, ne yapsa yeridir’, ‘Kervan yolda düzelir’ gibi teselli edici değerlendirmeler yapılıyor olsa da, ilk bir ay ciddi sıkıntılar yaşanacak gibi!”

Güçlü, velilerin dert küpü olduklarını belirttikten sonra kendisine gelen veli mesajlarını yayınladı. İşte, velilerden bu yönde gelen mesajlardan bazıları:

- Okullar 9 Eylül’de açılıyor. Yabancı dil hazırlık yeterlilik sınavları ekim ayının ilk haftası yapılıyormuş. Çocuklar, hazırlığı atlayıp lise 1’e devam etmeleri halinde, okul başlayalı 3 hafta olmuş olacak. Okulları aradığımızda yönetmelik böyle diye cevap alıyoruz.

- İlkokul 1. sınıfların adaptasyon süreci bir hafta önce başlıyordu. Onlar şimdi 5-6 Eylül’de yapılacak deniliyor, bu durumda 2 Eylül’de dönem çalışmalarına başlayacak öğretmenler ne yapacak?

- Yönetici atamaları da 23-27 Eylül’de. Onlardan boşalacak yerler ne olacak? Yıllık programı kim yapacak?

- Daha önce MEB tarafından açıklanan resmi takvime göre okullar 16 Eylülde açılacaktı. Resmi takvimi mayısta değiştirip 9-16 Eylül arasında düğün-sünnet-uçak-tatil-otel-yurt dışı programı yapmış olan binlerce kişi mağdur edildi. Programlı yaşamak suç mu?

- Mazeret durumu atamaları yapılacak binlerce öğretmenin sonucu 29 Ağustos’ta belli olacak. 4 gün sonra okula öğrenci gelecek. Bu öğretmenler ne zaman ev bulup, ne zaman taşınıp, ne zaman göreve başlayacaklar? Pes doğrusu.

- Güzel sanatlar lisesi eksik kontenjan için yapılacak sınav eylül ayı içinde yapılacakmış. Tarih belli değil. Böyle şey mi olur? Kayıt olduğumuz lisenin kıyafet ve kitaplarını almayıp bu sınavı mı bekleyeceğiz? Çocuk kazanırsa oraya gidecek çünkü!

- 21 yıllık eğitimciyim, Bakan Bey umudumuzdu. Lakin sistem baştan aşağı yanlışken, yönetmelikler evlere şenlikken ciddi bir planlama yapılmadan böyle ciddi bir adım atılması sıkıntı. Kimse hepi topu tatil vs. demesin sıkıntı çok daha büyük. Sistem, yönetmelikler komple yenilenmeli.

- Meslek liselerinin durumu ne olacak? Çoğu toplama kampı gibi. Ne meslek var, ne de kaliteli eğitim-öğretim. Meslek liseleri ya kapatılsın ya da adam edilsin. İmam-hatipler de öyle aslında...

- Sayın Bakan ve ilgili genel müdürler birkaç tweet atar, meseleyi çözerler, siz merak etmeyin. Yöneticilerin sıradan vatandaştan daha çok sosyal medya kullandığı bir ülkede sorunların çözümünü beklemek hayal bile değil resmen ütopya!..”

Milliyet

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri