ÖĞRETMEN
Giriş Tarihi : 13-08-2019 13:36   Güncelleme : 13-08-2019 13:36

Devlet Okullarına Suriyeli Öğretmenler Geliyor

MEB, sözleşmeli ve ücretli öğretmenden sonra devlet okullarında yeni uygulama başlattı.

Devlet Okullarına Suriyeli Öğretmenler Geliyor

Cumhuriyet'ten Ozan ÇEPNİ'nin haberine göre; Suriyeli mültecilerin birçok alanda ucuz işgücü olarak görülmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın da (MEB) çeşitli okullarda “gönüllü” denilerek Suriyeli personel görevlendirmeye başladığı ortaya çıktı. 
 
Yabancı öğretmenlerin Suriyelilerin yoğun oldukları sınıflarda yardımcı eğitimci olması, veliler ile ilgili idari işlemlerde çalışması öngörüldü. Ancak “gönüllü eğitimci” adı altında görevlendirilmesi yapılan kişilerin akademik geçmişleri, formasyonlarının olup olmadığına ilişkin bilgilendirme ve araştırma bakanlık verilerinde yer almadı. Görevlendirilen öğretmenler okullara resmi yazı ile duyuruldu. Suriyeli personel “gönüllü” denilse de il milli eğitim müdürlükleri “teşvik ödemeleri”nin okullar tarafından yapılması talimatını verdi.

Bakanlık, Suriyeli eğiticilerin “Suriyelilerin yoğun oldukları sınıflarda Türk öğretmen ile birlikte yardımcı eğitici olarak”, “Suriyeli velilerle ilgili idari işlerde”, “Suriyeli öğrencilerle iletişim ve rehberlik işlemlerinde”, “Suriyeli öğrencilerin devam takiplerini sağlamada ve aile ziyaretlerinde” görev alacaklarını belirtti. MEB ayrıca Suriyeli eğiticilere diğer öğretmenler gibi “kat nöbetçisi”, “bahçe nöbetçisi” görevlerinin verileceğini de duyurdu. Bakanlık yazısında “Suriyeli gönüllü eğiticiler, ikili eğitim veren okullarda yarım gün/tam gün eğitim veren okullarda tam gün görev alacaklardır. Gönüllü hizmetliler her durumda tam gün görev yapacaklardır” denildi.
 
Gönüllü ama ‘disiplinli’
 
Görevlendirilen personelin “gönüllü” olduğu belirtilse de MEB, “Devamsızlık- Disiplin işlemleriyle ilgili tutanak tutulacaktır” talimatı verdi. Ayrıca okul yönetimlerine tutulan tutanakların il milli eğitim müdürlüğüne hızlıca ulaştırılması istendi. Personel hakkında da İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemi (YÖBİS) birimi ile iletişim içerisinde olarak muhtelif konularda bilgi alışverişinde bulunulabileceği duyuruldu.

Cumhuriyet

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri