SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 07-08-2019 16:41   Güncelleme : 07-08-2019 16:41

Hangi Hallerde Eş Özründen Atanan Öğretmenlerin Zorunlu Hizmetleri Tamamlanmış Sayılır?

Öğretmenlerin üzerlerine yüklenmiş olan zorunlu hizmet yükümlülüğü bazen öngörülen çalışma süresini tamamlamasalar bile belirli hallerde bitirmiş gibi sayılabiliyorlar. Özellikle mazeret ataması ile atanacak öğretmenlerin kafalarında bu konu soru işareti olarak duruyor.

Hangi Hallerde Eş Özründen Atanan Öğretmenlerin Zorunlu Hizmetleri Tamamlanmış Sayılır?

Son zamanlarda bir hayli soru olarak sorulan “Hangi hallerde öğretmenler zorunlu hizmetlerini tamamlamış sayılır? “sorusuna mevzuata dayalı olarak açıklık getireceğim.

Özellikle bugünlerde başvuruları alınan mazeret atamalarının sonucuna göre atanacak öğretmenlerin, yeni görev yerlerine başladıkları sırada bazı hallerde zorunlu hizmet süresinin tamamını yerine getirmemiş olsalar da zorunlu hizmetlerini tamamlamış sayılacağını hatırlatmak isterim. Peki ama hangi durumlarda öğretmenler zorunlu hizmetlerini tamamlanmış (bitirmiş ) sayılırlar ve bu hesap neye göre değerlendirilir?

Bu konuyu anlayabilmek için, 17 Nisan 2015 Cuma günkü 29329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 44. maddesinin 2. Fıkrasına bakmamız gerekir ki bu hükümde yazılı bulunan ifadeler ile hangi hallerde bir öğretmenin zorunlu hizmetini tamamlamış sayılacağı belirtilmiştir. Şöyle ki ;


MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ (17 Nisan 2015 CUMA-Resmî Gazete-Sayı : 29329)

Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklar

MADDE 44 –(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarında görevli iken çeşitli nedenlerle 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarına atananlardan zorunlu çalışma yükümlülükleri altı aydan daha az kalanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılır. Altı aylık sürenin belirlenmesinde en son görev yapılan zorunlu hizmet alanı dikkate alınır.

Yukarıda göstermiş olduğum hükmü incelediğimizde, zorunlu hizmet sayılan (4.-5.-6. Alan) bir okulda görevli iken zorunlu hizmet sayılmayan (1.-2.-3. Alan) okula atanan öğretmenlerden zorunlu hizmet yükümlülüğü süresi altı aydan az kalmış ise zorunlu hizmet yükümlülüğünü de tamamlamış sayılır.

 

Bir Öğretmen Ne Zaman Zorunlu Hizmet Olan(4.-5.-6. Alan) Okuldan Zorunlu Hizmet Sayılmayan (1.-2.-3. Alan) Okula Atanabilir?

1) Normal şartlarda mazeret atamalarında mazeretinin giderilmesi için zorunlu hizmet sayılıp sayılmadığına bakılmaksızın mevcut açık tüm okullar tercih edilebilmektedir ki mazeret atama başvurularında bir öğretmen zorunlu hizmet yükümlülüğü devam ediyor olsa bile zorunlu hizmet alanından zorunlu hizmet sayılmayan bir okula atanabilir.

2) Mevzuata göre isteğe bağlı yer değiştirmelerde zorunlu hizmet yükümlülüğü devam eden bir öğretmen zorunlu hizmet sayılmayan bir okulu tercih edemez ve atanamaz ama tek bir istisnası var ki MEB il içi ile il dışı atama duyurularında bu yönde istisnai  madde ekleyerek kolaylık sağlamaktadır. Duyuruların maddelerine bakacak olursak Milli Eğitim Bakanlığımız ,zorunlu hizmet alanlarına yer değiştirme zorunluluğu olan öğretmenleri belirtirken “  zorunlu hizmeti 30 Eylül … İtibariyle 6 aydan fazla olanlar” diyerek zorunlu hizmet süreleri 30 eylül itibariyle altı aydan az kalanları zorunlu hizmet alanlarına başvuru yapması zorunlu olan öğretmenlerden ayrı tutmakta ve bu şekilde zorunlu hizmet sayılmayan okullara da tercih hakkı vermektedir.

Örnek :  İl Dışı atamada 30 Eylül 2020 itibariyle son çalıştığı okula göre zorunlu hizmet süresi 5 ay 25 gün kalan bir öğretmen zorunlu hizmet sayılmayan okulları da tercih edebilir.

 

Hangi halde Bir Öğretmen Zorunlu Hizmetini Tamamlamış olarak sayılır?

Bir öğretmen,

1) Zorunlu hizmet sayılan bir okuldan zorunlu hizmet sayılmayan bir okula atandıysa ( özellikle mazeret atamasıyla) ,

2) Son çalıştığı okuldan ayrıldığı anda (mazeret atamasıyla atandıysa ) zorunlu hizmet süresi 6 aydan az kalmış ise,
geri kalan zorunlu hizmet süresinden muaf kalır ve zorunlu hizmetini tamamlamış kabul edilirler.

Örnek : Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki 3. Hizmet bölgesi 4. Hizmet Alanı olup zorunlu hizmet süresi 5 yıl olan cumhuriyet ortaokulunda görev yapan fen bilimleri öğretmeni ayşe öğretmen eş mazeret atamasıyla İzmir’deki 1. Hizmet bölgesi 1. Hizmet alanı olup zorunlu hizmet sayılmayan 9 Eylül Ortaokuluna atanırsa ve görevden ayrıldığı anda zorunlu hizmet süresi 5 ay 20 gün  eksik kalmış olursa İzmir’deki yeni okuluna başladığında zorunlu hizmet süresini tamamlamış sayılır.

Örnek 2: 3. Hizmet Bölgesi 6 . Hizmet Alanı Olup zorunlu hizmet süresi 3 yıl olarak öngörülen Hakkari Şehit Yarbay Mesut Kuru Ortaokulu’nda görev yapan Ali Öğretmen il dışı atamalarında 30 eylül 2020 tarihine göre zorunlu hizmet süresinin bitmesine 4 ay 5 gün kalmış olursa gitmek istediği Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki zorunlu hizmet sayılmayan okulları da tercih edebilir ve atanabilir. Göreve başladığında da zorunlu hizmeti tamamlanmış sayılır.
 

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri