SORU - CEVAP
Giriş Tarihi : 20-07-2019 12:13   Güncelleme : 20-07-2019 12:25

Eş Özrü ile İlgili 8 Önemli Soruya Cevap

“Öğretmen Hakları ve Hukuku 1” kitabı yazarı Sedat DEGER şahsi internet sitesi üzerindeki soru sor bölümünden gelen eş özrü ile ilgili 5 önemli soruyu cevaplandırdı.

Eş Özrü ile İlgili 8 Önemli Soruya Cevap

İl içinde atanan öğretmenin 1 yıl süreyle eski çalıştığı ilçeye eş özrü isteyememesi

Soru 1: Öncelikle yazılarınız ve böyle sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Sorum şu; Ben il içi atama ile aynı ilde farklı bir ilçeye atandım ve göreve başladım, fakat eşimle verdiğimiz kararla atandığım ilçeye gitmek istemiyoruz. Ağustos mazeret ataması ile tekrar eski çalıştığım ilçeye tayin olmak istiyorum. Bazı yerlerde bir sene boyunca eski çalıştığım ilçeye tayin isteyemeyeceğim söyleniyor. Bu durumu işin uzmanı olarak size sormak istedim. Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. İyi çalışmalar diliyorum
Cevap: Öncelikle belirtmek isterim ki il içi yâda il dışı atama ile atanan öğretmenin eski çalıştığı il veya ilçeye eş özrü atama isteyememesi 1 yıl değil sadece aynı atama dönemi ile kısıtlı. Yani il içi yâda il dışı atama ile atanan bir öğretmen yaz dönemi eş mazeretine başvuramaz iken Şubat dönemi eş mazeret Atamasına başvurabilir. Şöyle ki;

İl dışı atama duyusunun 10. Maddesinde bulunan "İsteğe bağlı olarak iller arasında görev yeri değiştirilen öğretmenlerden eşleri kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışında çalışanlar, atamalarının yapıldığı tarihten sonra oluşan mazeret durumları hariç, aynı atama döneminde ayrıldıkları İl’e aile birliği mazeretine bağlı olarak atama başvurusunda bulunamayacaklardır." Hükmü ile
İl içi atama duyurusunun 12. Maddesinde bulunan " İl içinde isteğe bağlı yer değiştiren öğretmenler aynı atama döneminde;

a) Atamalarının yapıldığı tarihten sonra oluşan mazeret durumları hariç ayrıldıkları ilçeye
Mazerete bağlı olarak yer değiştirme başvurusunda bulunamayacaklardır."  Hükümlerinden de anlaşılacağı üzere,

İl içi veya il dışı atama başvurusu ile atanan öğretmenlerin sadece aynı atama döneminde eski il veya ilçesine mazeret ataması ile tayin olamayacağı hüküm altına alınmıştır. ( Sonradan mazeret durumu oluşması hariç ) Çünkü aynı atama dönemi Mayıs ve haziran ayında yapılan il içi ile il dışı atamayı ve yaz dönemi mazeret atamalarını kapsamaktadır.
Dolayısıyla,

Eşinizin hala çalıştığı ve sizin eski çalıştığınız ilçeye 2019 yaz dönemi mazeret ataması ile tayin olamazken 2020 yılı yarıyıl tatili mazeret ataması ile tayin olma isteğinde bulunabilirsiniz.

Öğretmenin çocuğunun okulunun bulunduğu ilçeye adresini alarak farklı ilçede çalışan eşinin yanına ve çocuğunun okulunun bulunduğu ilçeye mazeret atama başvurusu


Soru 2: Merhaba İstanbul'da bir okulda 6 aydır görev yapmaktayım. Oğlumun eğitimi sebebiyle farklı bir ilçeye taşınmamız gerekiyor. Eşim özel sektörde SGK çalışanı. Çalıştığı işyeri ise İstanbul'un Anadolu Yakası'nda farklı bir ilçede. Bu nedenle onun çalıştığı ilçeye tayin istemem hiçbir işime yaramıyor. Eşim şimdi oğlumun okuluna yakın bir ilçede ev tuttu. Öğrenmek istediğim şu: Ağustos ayı eş durumu özür tayininde aile bütünlüğünün bozulmaması için eşimin aks de görünen ikametgâh adresine tayin isteyebilir miyim? Yani onun çalıştığı ilçeye değil de kiraladığı evin olduğu ilçeye tayin isteme hakkım var mı? Cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler İyi çalışmalar diliyorum size.
Cevap: Eğer eşinizin çalıştığı ilçeden farklı ilçede görev yapıyorsanız mazeret durumunuz oluşmuş olur ki birinci aşamada mazeret durumunuzu eşinizin çalıştığı ilçe olarak göstererek başvuru yaparsınız. İkinci aşamada yani tercihlerin alındığı aşamada ise hem eşinizin çalıştığı ilçeyi hem de aks sisteminde kayıtlı ikamet adresinizin bulunduğu ilçedeki okulları tercih etme hakkınız olur. Böylelikle çocuğunuzun okuduğu ilçedeki okulları da tercih edebilirsiniz.

Öğretmenin özel sektör çalışanı eşinin doğum iznindeyken eş durumu tayini isteyip isteyememesi

Soru 3: Sedat Bey merhaba. MEB ‘de öğretmenim. Özür grubu atamaları ile ilgili yazınızı okudum, ciddi anlamda faydalı oldu çok teşekkür ederim. Eşim özel sektör çalışanı. Ağustos özür grubu atama döneminde doğum izninde olacak. Ben bu durumda da eş durumu tayini isteyebilir miyim? Bunun için ayrıca bir şey yapmam gerekir mi? Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap: Eşinizin özür grubu atama döneminde çalışıyor olması gerekir. Çünkü özel sektörde çalışan eş için o anda çalışıyor olduğuna dair belgenin sunulması mazeret ataması için koşullar arasında bulunmaktadır. O yüzden doğumdan dolayı ücretsiz izinde olan eşinizden dolayı tayin isteyemezsiniz. Size tavsiyem o dönemde çalışmaya başlaması ve es mazeret ataması yaptıktan sonra tekrar ücretsiz izne ayrılması.

Şubat'ta Eş Özründen Atanan Öğretmenin Eşinin Başka Bir İl'de Çalışmaya Başlamasından Dolayı Ağustostaki Eş Mazeret Atamasına Başvuru Hakkı

Soru 4: Ben şubatta eş özrü ile Manisa’ya atandım. Eşim iş değişikliği yapıp Aksaray’da çalışmaya başlayacak sigortalı olarak. Ben bu eş durumunda tekrar başvurabilir miyim acaba? Yoksa 1 yılın dolması mı gerekir?

Cevap: Eş mazeretine bağlı atamada en son atandığı yerde bir yıl çalışma şartı bulunmamaktadır. Önemli olan eş mazeretinin varlığının oluşmasıdır.
Dolayısıyla yarıyıl eş mazeretine bağlı atama başvurusu ile atanmış bir öğretmen eşinin iş değişikliği nedeniyle yaz dönemi eş mazeretine bağlı atama başvurusunda bulunabilirsiniz.
Yani 2019 yılı yarıyıl tatili eş mazereti ataması ile Manisa'ya atanmış bir öğretmen olarak eşinizin iş değişikliği dolayısıyla Manisa'ya da yaz tatili eş mazeretine bağlı atama isteğinde bulunabilirsiniz. Gerekli belge ve şartları taşımanız kaydıyla...

Doğuma Bağlı Maaşsız İzindeki Sözleşmeli Öğretmenin 3 Yıl Süre Hesabı ve Eş Özrü Atamaya Başvurma Hakkı

Soru 5: Sedat hocam eşim 2016 Ekim sözleşmeli öğretmen ataması 2 hafta önce doğum yaptı. Eğer ki ağustosta eş özrü ataması vermezlerse 6 ay veya 1 yıl ücretsiz izin kullansa şubat veya ağustos 2020 özür atamalarına başvurma hakkı olur mu cevaplarsanız sevinirim sağ olun.
Cevap: Öncelikle doğuma bağlı ücretsiz izin süresini kullanırken dediğiniz atama dönem başvuruları sırasında fiilen üç yıl görev yapıyor şartını sağlayacak durumda olmaya özen gösterin.

Ayrıca her mazeret atamalarında ücretsiz izinde olanlar için bakanlık ücretsiz izinlerinin kendi belirledikleri tarihte bittiğini belgelendirme ve göreve başlama şartı koymaktadır.
Diyelim ki eşiniz doğuma bağlı ücretsiz izni aldı ve 30 Mart 2020 de bitecek olsun. 2020 yılı mazeret Atama duyurusunda ise eğer bakanlık ücretsiz izninin bitme tarihi olarak 30 Marttan önceki tarihi belilerse başvurmazsınız. Ama ücretsiz izninizi diyelim ki 15 Şubat'ta bitirecek olursanız ve bakanlık duyuruda 15 Şubat'tan sonraki herhangi bir tarihi belirleyerek o tarihe kadar ücretsiz izni bitecek olup belgeleyenler derse özür durumu atamasına başvurabilirsiniz.  
Not: Tabi bakanlığın sözleşmelilerden kadroya geçenler için mazeret atamasına başvuru hakkı verirse ve başvurabilmesi için koyduğu şartlara da haiz olursanız.

Büyükşehir statüsündeki ilde çalışan öğretmenin, İl içi eş özrü atamasında ikametgâhının olduğu ilçeye de tayin isteyebilmesi için şartlar

Soru 6: Büyükşehir olan bir yerde il içinde ikametgâha bağlı eş durumu ataması için eşlerin farklı ilçelerde bulunması şart mıdır? Yani aynı ilçede olup ikametgâh farklı bir ilçeye alınırsa ikametgâhın olduğu yere eş durumundan tayin istenebilir mi? Teşekkürler...
Cevap: Büyükşehir statüsünde olan ilde il içi eş mazeretine bağlı atamada, ikametgâh adresine de tercih etme hakkı için;
1) öncelikle eşiniz ile çalıştığınız yerin farklı ilçelerde olması lazım yani mazeret durumunuzun devam ediyor olması gerekir. Örneğin Muğla menteşede görevli bir öğretmenin Milatsa çalışan eşinin yanına tayin isteyebilir ama ikisi de menteşe de çalışıyorsa ikametgâhları farklı ilçede olsa bile ortada mazeret olmadığı için il içi eş mazeretine başvuru yapılamaz.
2) İkametgâh mazeretinin olduğu ilçeden farklı bir ilçede olması gerekir. Yani farklı bir ilçeye ikametgâhınızı alıp ikamet ediyor olabilirsiniz.

Merkezi Farklı İlde Olduğu İçin, Eşinin Sigortası Da Çalıştığı İl'den Farklı İl'de Yatan Eşinin Yanına Eş Özrü Atamasına Başvurma Hakkı

Soru 7: Esim özelde bir şirkette çalışıyor. Fakat sigortası bulunduğumuz ilden değil de merkez bir ilden yatıyor. Es durumu için tayin istediğimde bulunduğumuz ile isteyebilir miyim? Bunu belgelendirmek yeterli oluyor mu?
Sorunuzun cevabı olarak;
Eşi; kamu kurum ve kuruluşları dışında 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin (a) ve (b) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan;
 İdare merkezi belirli bir ilde olmakla birlikte ülke genelinde faaliyet gösteren şirketlerin şirket merkezi dışında çalışanlarının öğretmen eşlerinden;  eş mazereti için istenen belgelerin dışında, atanmak istedikleri yerde eşlerinin işyerinin faal olduğuna dair anonim şirketler için kendi işyerlerinden, diğer şirketler için ise çalıştıkları ildeki vergi dairesi, belediye veya ilgili meslek kuruluşundan alacakları belge istenir.
Kısacası merkezi başka ilde olup Türkiye'nin farklı illerinde de faaliyet gösteren bir şirkette çalışan eş için bu belgeyi temin ederek eş mazeretine bağlı olarak atama isteğinde bulunabilirsiniz.

Eş Mazeret Atamasında, Bağ-Kur'lu Çalışılan Sürelerin 360 Günlük Sigorta İçinde Sayılıp Sayılmaması

Soru 8: Sedat hocam esnafım ve 18 aylık bağkurluyum ama sigortalı bir işe gireceğim eşimde öğretmen özür atamalarında sıkıntı olur mu MEB’e hangi belgeleri sunmam gerekiyor teşekkür ederim cevabınız için.
Eş durumu özrüne bağlı olarak yapılacak yer değiştirmelerde aranan son iki yıl içinde en az 360 gün sigortalılık süresinin hesabında, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi kapsamında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir.(atamaların başvuru süresinin son günü itibarı ile 2 yıla dönük olarak 360 gün sigortalı olması gerekir)
5510 sayılı kanunun 4. Maddesine göre bağ kur da geçerli sayılmaktadır. 4b kapsamında bağımsız olarak prim ödeyenler "yani önceki adıyla bağkurlular" 4/b kapsamında sigortalı sayılanlardır. Bir diğer deyişle 4. Madde kapsamındadır. Bu iki sigorta biçimine son halini vermek için en yakın SGK birimine gitmenizi tavsiye ederim

Not : Sorularınızı http://www.sedatdeger.com/sorucevap.asp?islem=sorusor linkinden sorabilirsiniz.

Saygılar
Sedat DEGER
Eğitimci Yazar

 

 

 

 

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri